Uutiset

Minkälainen Maaleivän leipoja olet?

27.08.2024
Minkälainen maaleivän leipoja olet?

Maaleipiä ja niiden leipureita löytyy moneen lähtöön: eräälle hapanjuurileipurille vatsan terveys on tärkeää, toista innostavat viljelyn uudet innovaatiot, ja kolmas suuntaa metsään poimimaan villiyrttejä ja sieniä leipäänsä. Tutustu erilaisiin maaleivän leipojiin ja katso, tunnistatko joukosta itsesi!

 

Perinteinen kotileipuri

Olet leipuri, joka pitää kiinni perinteistä. Arvostat perinteisiä, isoäidiltäsi saamia paikallisia reseptejä ja leivontatapoja, ja kenties keittiöstäsi löytyy myös suvun mukana kulkenut, yli satavuotias ruisjuuri. Haluat leipoa aitoa leipää, joka on tehty laadukkaista raaka-aineista, ja hyödynnätkin aina lähikauppasi luomujauhoja. Maaleipä-haastetta varten saatatkin innostua tuunaamaan vanhan tutun reseptin uudeksi tulevaisuuden leiväksi!

 

Terveysleipoja

Sinulle vatsan terveys on tärkeää, jonka takia suosit maaleivässäsi laadukkaita jauhoja, siemeniä ja pähkinöitä. Pidät silmällä suolan ja sokerin määrää, välttelet keinotekoisia säilöntä- ja lisäaineita ja leivot mielelläsi aina hapanjuureen, jonka sisältämät hyvät bakteerit pitävät huolta vatsasta, lisäävät leivän makua ja auttavat leivän ravinteiden imeytymistä. Olet kiinnostunut yhteydestä maaperän ja ihmisten suoliston välillä, ja haluat leipoa tulevaisuuden leivän, joka pitää huolta niistä molemmista!

 

Ympäristötietoinen leipoja

Ympäristön terveys on sinulle tärkeää. Maaleipääsi varten käytät lähialueesi uudistavaa viljelyä harjoittavan pientilan tai myllyn jauhoja. Hyödynnät mielelläsi sellaisia viljoja, jotka ovat vaarassa kadota, mutta kestäisivät ilmaston muuttumista paremmin kuin yleiset tehoviljellyt lajikkeet. Tiedät monivuotisten kasvien ympäristöhyödyistä, ja käytät mielelläsi leivonnassa monivuotisia kasveja, vihanneksia tai siemeniä. Ehkä huomaat omalla kotipihallasi kasvavan ruohosipulia tai marja-aroniaa ja päätät käyttää niitä maaleivässäsi. Onnea matkaan!

 

Luova leipuri

Sinulle leivonta on leikkikenttä, jossa voit päästää luovuutesi valloilleen! Inspiroidut eri ruoka- ja leipäkulttuureista, ja keittiössäsi kokeilet jatkuvasti erilaisia viljoja, palkokasveja, juureksia sekä uudenlaisia kohotus- ja paistotekniikoita. Innostut uusista innovaatioista, ja ehkä haluatkin soveltaa maaleivässäsi esimerkiksi makealupiinia tai liuotettuja tammenterhoja. Keksitkö sinä tulevaisuuden leivän?

 

Maanviljelijä-leipoja

Olet leipuri, joka kasvattaa alusta alkaen itse viljansa ja jauhaa lähimyllyssä omat jauhonsa. Kenties olet perhetilan hoitoa jatkava ammattilainen tai kenties sinulla on pihallasi oma kasvimaa. Olet yhtä lailla huolissasi siitä, kuinka maatalouskemikaalit köyhdyttävät maaperää ja rehevöittävät vesistöjä. Siksi harjoitat omalla maatilallasi vain luonnonmukaista viljelyä, uudistavaa viljelyä tai peltometsäviljelyä. Haluat olla osa viljelykulttuurin positiivista muutosta, tuoda kuluttajille ekologisesti kestäviä tuotevaihtoehtoja ja olla mukana kehittämässä tulevaisuuden maaleipää!

 

Keräilijä-leipoja

Sinulle leipominen alkaa jo metsästä, jossa keräät vuodenajan mukaisesti villiyrttejä, sieniä ja marjoja maaleipääsi varten. Ehkä maaleivästäsi löytyy voikukkaa, pihlajanmarjaa tai jäkälää, tai kenties sienimetsällä on käynyt tuuri ja koristat leipääsi vahveroilla ja rouskuilla. Joka tapauksessa olet vastuullinen keräilijä, joka kerää aina vain tarpeensa mukaan, ja tarvittaessa maanomistajan luvalla. Löydätkö sinä metsästä tulevaisuuden leipäreseptin?

 

Osallistu haasteeseen 1.9. mennessä