IHME Helsinki 2023

Hiwa K: Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming

 

Yhteisöllisessä IHME Helsinki 2023, Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -teoksessa moninainen joukko ihmisiä muodosti amatööribändin ja harjoitteli yhdessä kahdesti viikossa kuuden viikon ajan 17.4. – 27.5.2023. Bändi koostui muusikoista ja ei-muusikoista, joita yhdistää halu soittaa musiikkia ja pohtia uusliberaalin talouden ja ympäristössä tapahtuvien muutosten välisiä kytköksiä arkeen.

Bändiharjoituksia oli kahdenlaisia: yksityiset harjoitukset maanantaisin Kulttuurikeskus Stoassa bändin jäsenten kesken ja julkiset, kaikille avoimet harjoitukset lauantaisin erilaisissa julkisissa tiloissa Helsingissä. Molemmissa harjoituksissa osallistujat jakoivat tarinoita, kertomuksia, havaintoja ja lauluja sekä harjoittelivat yhdessä muotoilemaan ja puskemaan kasvavaa “lumipalloa”, joka muodostuu uusliberaalia tilaa käsittelevistä sisällöistä ja niiden liittymäkohdista ympäristökriisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

IHME Helsinki -teos 2023 päättyi tältä erää viimeisiin julkisiin harjoituksiin kulttuurikeskus Stoassa lauantaina 27.5.2023. Teoksessa pidettiin kuuden viikon ajan harjoituksia lauantaisin viidessä eri kohteessa: Lapinlahden Lähde, Puhoksen ostoskeskus, Riistavuoren metsä ja senioritalo, Stansvikin metsä ja kyläyhteisö, Matokallion metsä ja Myllykylän kylätalo. Jokaisesta julkisesta harjoituksesta voi lukea lisää alta.

Kuuden viikon mittaisen harjoitusjakson aikana amatööribändi opetteli soittamaan muun muassa seuraavat kappaleet:

Bella Ciao (italialainen partisaanilaulu, laulettiin suomeksi, kiinaksi ja farsiksi)
Tuuli se taivutti koivun larvan (suomalainen kansanlaulu, laulettiin suomeksi)
Aman, hey Aman (kurdin kielinen kappale)
Matokallio rock for Matokalliorock (sävel: Rock around the clock, laulettiin suomeksi ja englanniksi, sanoitus on yhden bändin jäsenistä kirjoittama)
Kalevalamittainen laulu uhanalaisille sammalille (laulettiin suomeksi, sanoitus on yhden bändin jäsenistä kirjoittama)

Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming tapahtui lähes samanaikaisesti Helsinki-version kanssa Sulaimaniassa, Kurdistanissa, Irakissa, joka on taiteilija Hiwa K:n syntymäkaupunki. Pidimme Sulaimaniaan yhteyttä etänä.

Helsingin Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -projekti toteutettiin yhteistyössä kulttuurikeskus Stoan ja Itäkeskuksen kirjaston kanssa. Teoksen toteutumisen mahdollistivat Saastamoisen säätiö, Koneen Säätiö ja Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation.

Mistä tässä projektissa on kyse?

Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -dokumentaatio

Katso IHME Helsinki 2023 -teoksen dokumentaatio YouTubessa

”Siitä tuli heti sellainen olo, että tässä nyt mahdollistuu jotain ja samaan aikaan se on sitten sellainen, että miten tää toimii, missä on käyttöohjeet.”

Yleisöpalaute

Hiwa K kertoo Chicago Boys -teoksesta

Katso video IHMEen YouTube-kanavalla

Kaupungin sielua etsimässä -paneelikeskustelu

IHME Helsinki 2023 -teoksen, Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming viimeisissä julkisissa harjoituksissa kulttuurikeskus Stoassa pidettiin paneelikeskustelu kaupunkiaktivismista ja kaupunkisuunnittelusta kestävyysmurroksessa. Keskustelu nostaa esiin kaupunkilaisaktivismin ja kaupunkisuunnittelun hankauskohtia seitsemän panelistin voimin. Panelistien joukossa on kaupunkilaisaktivismin, maisema-arkkitehtuurin ja tutkimuksen edustajia. Keskustelussa vastataan kysymyksiin: mistä löytyy kaupungin sielu? Miten Helsinkiä ja kaupunkisuunnittelua tulisi kehittää niin että sekä ekologinen ja sosiaalinen kestävyys ja monimuotoiset julkiset tilat turvataan erilaisille kaupunkilaisille?

Katso paneelikeskustelu YouTube-kanavalla

Kuinka Hiwa K:n teos vaikutti juuri sinuun?

Kerro meille ja taiteilijalle mitä tämä teos merkitsee sinulle.

Kerro kokemuksestasi

Chicago Boys mediassa

On Recognising the Moment of Hope: Speaking in Echoes With HIWA K.

Ali Akbar Mehta, NO NIIN Magazine, Issue 15

Kriitikko joutui bändin viulistiksi – ja oppi, miten markkina­voimat muuttavat Helsinkiä.

Sini Mononen, Helsingin Sanomat 24.5.2023

Haluatko pysyä ajantasalla IHME Helsinki -teoksesta ja tapahtumista?

Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje

Mikä on IHME?

Yhdistämme taiteen, tieteen ja ilmastotyön