Uutiset

IHME Helsinki -podcast: nykytaide, uusliberalismi, ympäristökriisi

17.10.2023
Parrakas mies nauravainen mies ja hymyilevä nainen silmälaseissa istuvat keväisessä metsässä.
Hiwa K ja Paula Toppila, kuva: Veikko Somerpuro.

IHME Helsinki -podcastit saavat jatkoa. Uusimman jakson aiheena on nykytaide, uusliberalismi ja ympäristökriisi. Jakso julkaistaan Helsinki Open Wavesin sivulla keskiviikkona 18.10.2023 klo 15:30.

Kurditaiteilija ja muusikko Hiwa K vieraili Helsingissä syyskuun lopulla ja tapasi IHME Helsinki 2023 -teoksen Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -amatööribändin jäseniä. Samalla jatkettiin IHME Helsingin ja Helsinki Open Wavesin yhteistyötä ja tehtiin podcast, jossa IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila haastattelee taiteilijaa yhteistyön tiimoilta.

IHME Helsinki mahdollisti Hiwan pitkäaikaisen haaveen toteuttaa Chicago Boys –teos Sulaimaniassa. Teokset toteutettiin Helsingissä ja Sulaimaniassa paikallisista lähtökohdista käsin ja eri tavoilla, mutta yhtymäkohtiakin on. Uusliberalismin aikaan saamat oireet, ongelmat ja tuhot ovat samoja kaikkialla. Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -teoksen taustalla on Hiwan kiinnostus uusliberalismin ja Irakin vuoden 2003 sodan välisiin yhteyksiin.

Yhteisten kriisien ja ongelmien tunnistaminen herättää myös tarpeen kokoontua yhteen jakamaan kokemuksia, ajatuksia ja soittamaan yhdessä. Yhteisöllisyys onkin teoksen ydin molemmissa teoksissa. Yhteyksien luominen, ylläpitäminen ja tutustuminen toisiin on tärkeää, koska kuten Hiwa toteaa:

“kun dialogi päättyy, olemme jo sodassa”.

Hiwa K:n ja Paulan keskustelu avaa uusliberalismin ja ympäristökriisin välisiä yhteyksiä sekä sitä, miten Irakin sota voidaan nähdä uusliberalistisena projektina verrattavissa Chilen vuoden 1973 sotilasvallankaappaukseen. Keskustelussa korostuu myös taiteen voima ja tärkeys yhteisöllisyyden luojana. Podcast on vapaasti kuunneltavissa Helsinki Open Wavesin sivulta, Spotify, Google Podcasts ja Apple Podcasts -alustoilta.

Helsinki Open Waves Spotify Apple Podcasts Google Podcasts