IHME Helsinki -teokset

IHME Helsinki -teos 2021, Katie Paterson: To Burn, Fores, Fire. Kuva: Veikko Somerpuro.

Teoksissa yhdistyvät taide, tiede ja ilmastotyö

 

Vuosittain toteutuva IHME Helsinki -teos on kaikille avoin ja ilmainen. Julkiseen tilaan räätälöity teos syntyy taiteen ja tutkitun tiedon vuoropuhelusta. IHME-teokset ovat usein tilanne- tai paikkasidonnaisia ja niitä on ihmetelty vuosien varrella niin ratikassa, terveysasemalla, Vantaan Mätäojan lähiöpuistossa kuin Yle Areenassakin.

Teosten tekijöiksi valitaan kansainvälisesti tunnustettuja ja palkittuja taiteilijoita, jotka jakavat eetoksemme ekologisesta kestävyydestä ja taiteen voimasta kestävyysmurroksessa. Taiteen kanssa voi kokea monenlaisia tunteita ja taiteella on voima muuttaa ajattelua ja toimintaa. Teosten toteuttamiseen osallistuu usein laaja joukko monialaisia kumppaneita kotimaasta ja ulkomailta. Teokset voivat toteutua myös taiteilijan kotimaassa.

IHME Helsinki -teokset ovat usein osallistavia, jolloin yleisön rooli teoksessa on keskeinen. Tutustu tulevaan teokseen ja tule mukaan!

Tämän vuoden teos

Cooking Sections, kaksi miestä seisoo mustan puisen seinän edessä.
Cooking Sections: Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe. Kuva: Aman Askarizad.

IHME Helsinki 2024 -teos

Maaleipä-haaste

Taiteilijaduo Cooking Sections, eli Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe, tekee IHME Helsinki 2024 -teoksen. Cooking Sections aloitti toimintansa Lontoossa vuonna 2013 ja perustamisestaan lähtien he ovat tarkastelleet järjestelmiä, jotka vaikuttavat maailmaan ruoan kautta. IHME Helsinki -teoksen he toteuttavat osana CLIMAVORE-projektiaan. Cooking Sectionsin IHME Helsinki 2024 -teos Maaleipä-haaste edistää maaperän ja vesien terveyttä julkistamalla kaikille avoimen valtakunnallisen haasteen kehittää leipäreseptejä ja leipoa leipiä, jotka ottavat huomioon maaperän ja ihmisen suoliston hyvinvoinnin.

IHME Helsinki 2024 –teos

Loppuvaikutelmaksi jäi minulle toiveikas tunne siitä, että me kaikki yhdessä voimme saada aikaan muutoksen ennen kuin on liian myöhäistä.

Yleisöpalaute Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire IHME Helsinki 2021 -teoksesta, syksyltä 2021.

Tuntui sisuksia vavahduttavalta ja herätti ajatuksia siitä, miten oma luontoyhteys on pitkälti rakentunut ”maanpäällisten” elementtien kanssa.

Yleisöpalaute Jana Winderenin Listening Through the Dead Zones, IHME Helsinki 2020 -teokseen vuodelta 2021.

Kurssi herätti paljon ajatuksia siitä kuinka käyttää taidetta ympäristötietoisuuden lisäämisessä. Se antoi paljon uusia työvälineitä ja avasi ajatusmaailmaa.

Kurssipalaute Amar Kanwarin Learning FromDoubt -verkkokurssiin ja IHME Helsinki 2022 -teokseen, vuodelta 2022.

Siitä tuli heti sellainen olo, että tässä nyt mahdollistuu jotain ja samaan aikaan se on sitten sellainen, että miten tää toimii, missä on käyttöohjeet.

Yleisöpalaute Hiwa K:n Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming IHME Helsinki 2023 -teokseen, vuodelta 2023.

Aiemmat teokset

Kuvassa on Chicago Boys -teoksen osallistujia teoksen viimeisissä julkisissa harjoituksissa kulttuurikeskus Stoan teatterisalissa. Iso ryhmä hymyileviä ja nauravia ihmisiä kädet ylhäällä. Lattialla on värikkäitä persialaisia mattoja ja taustalla valkokankaalle heijastettu teksti IHME Helsinki 2023 -teos, Chicago Boys - While We Were Singing, They Were Dreaming 17.4. - 27.52023.
IHME Helsinki -teos 2023, Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming, toteutui Helsingissä 17.4 – 27.5.2023. Kuva: Tomi Tähti.

IHME Helsinki 2023 -teos

Hiwa K: Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming

Yhteisöllisessä IHME Helsinki 2023, Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -teoksessa moninainen joukko ihmisiä muodosti amatööribändin ja harjoitteli yhdessä kahdesti viikossa kuuden viikon ajan 17.4. – 27.5.2023. Bändi koostui muusikoista ja ei-muusikoista, joita yhdistää halu soittaa musiikkia ja pohtia uusliberaalin talouden ja ympäristössä tapahtuvien muutosten välisiä kytköksiä arkeen.

IHME Helsinki 2023 – teos

Kuvakaappaus Amar Kanwarin Learning From Doubt -verkkokurssin kirjautumissivulta

IHME Helsinki 2022 -teos

Amar Kanwar: Learning from Doubt

Intialaistaitelija Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -tilausteos nimeltään Learning from Doubt on kymmenen viikon pituinen verkkokurssi. Se perustuu Kanwarin The Sovereign Forest -taideinstallaatioon ja näyttelyyn.

IHME Helsinki 2022 -teos

Katie Paterson, kuva: Veikko Somerpuro

IHME Helsinki 2021 -teos

Katie Paterson: To Burn, Forest, Fire

To Burn, Forest, Fire -teos koostuu planeettamme ensimmäisen metsän tuoksusta 385 miljoonan vuoden takaa sekä ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksusta. Nämä tuoksut jalostettiin suitsukkeiksi ja poltettiin useissa eri tapahtumapaikoissa Helsingissä 1. syyskuuta  – 1. lokakuuta 2021.

IHME Helsinki 2021 -teos

IHME Helsinki -teos 2020 – Jana Winderen: Listening Through The Dead Zones soutustadionilla Töölössä kesällä 2021, kuva: Veikko Somerpuro.

IHME Helsinki 2020 -teos

Jana Winderen: Listening Through the Dead Zones

Ensimmäinen IHME Helsinki -teos, norjalaistaiteilija Jana Winderenin paikkasidonnainen ääni-installaatio Listening Through the Dead Zones oli koettavissa Taivallahden rannalla sijaitsevalla Soutustadionilla Helsingin Töölössä kesällä 2021.

IHME Helsinki 2020 -teos

Historia

Miksi IHME päätti muuttua?

Festivaalista nykytaiteen tilaajaorganisaatioksi

Tutustu tarinaamme