IHME Helsinki -teokset

IHME Helsinki -teos 2021, Katie Paterson: To Burn, Fores, Fire. Kuva: Veikko Somerpuro.

Teoksissa yhdistyvät taide, tiede ja ilmastotyö

 

Vuosittain toteutuva IHME Helsinki -teos on kaikille avoin ja ilmainen. Julkiseen tilaan räätälöity teos syntyy taiteen ja tutkitun tiedon vuoropuhelusta. IHME-teokset ovat usein tilanne- tai paikkasidonnaisia ja niitä on ihmetelty vuosien varrella niin ratikassa, terveysasemalla, Vantaan Mätäojan lähiöpuistossa kuin Yle Areenassakin.

Teosten tekijöiksi valitaan kansainvälisesti tunnustettuja ja palkittuja taiteilijoita, jotka jakavat eetoksemme ekologisesta kestävyydestä ja taiteen voimasta kestävyysmurroksessa. Taiteen kanssa voi kokea monenlaisia tunteita ja taiteella on voima muuttaa ajattelua ja toimintaa. Teosten toteuttamiseen osallistuu usein laaja joukko monialaisia kumppaneita kotimaasta ja ulkomailta. Teokset voivat toteutua myös taiteilijan kotimaassa.

IHME Helsinki -teokset ovat usein osallistavia, jolloin yleisön rooli teoksessa on keskeinen. Tutustu tulevaan teokseen ja tule mukaan!

Tämän vuoden teos

Chicago Boys -teoksen osallistujia, hymyileviä ihmisiä ryhmäkuvassa
IHME Helsinki -teos 2023, Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming, toteutui Helsingissä 17.4 – 27.5.2023. Kuva: Tomi Tähti.

IHME Helsinki 2023 -teos

Hiwa K: Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming

Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming kutsuu mukaan kulttuuritaustoiltaan, iältään ja koulutukseltaan erilaiset ihmiset jakamaan tarinoita, soittamaan musiikkia ja laulamaan yhdessä omien kykyjensä mukaan. Chicago Boys -teoksen ydin ovat ihmiset, jotka muodostavat amatööribändin ja keskusteluryhmän. Bändin jäseniä yhdistää halu tutustua uusiin ihmisiin ja pohtia yhdessä maailman menoa. Miten esimerkiksi uusliberalismi ja ympäristökriisi vaikuttavat arjessamme ja miten ne heijastuvat kokemuksiimme populaarimusiikista?

IHME Helsinki 2023 -teos

Ensi vuoden teos

Cooking Sections, kaksi miestä seisoo mustan puisen seinän edessä.
Cooking Sections: Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe. Kuva: Aman Askarizad.

IHME Helsinki 2024 -teos

Maaleipä-haaste

Taiteilijaduo Cooking Sections, eli Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe, tekee IHME Helsinki 2024 -teoksen. Cooking Sections aloitti toimintansa Lontoossa vuonna 2013 ja perustamisestaan lähtien he ovat tarkastelleet järjestelmiä, jotka vaikuttavat maailmaan ruoan kautta. IHME Helsinki -teoksen he toteuttavat osana CLIMAVORE-projektiaan. Cooking Sectionsin IHME Helsinki 2024 -teos edistää maaperän ja vesien terveyttä julkistamalla kaikille avoimen valtakunnallisen haasteen. Haaste on suunnattu kaikille leipureille, kotikokeille, leipomoille, ruohonjuuritason organisaatioille ja ravintoloille, jotta he kehittäisivät tulevaisuuden leipäreseptejä lisätäkseen ymmärrystä yhteyksistä maaperän, ravinnon ja suoliston terveyden välillä.

IHME Helsinki 2024 – teos

Loppuvaikutelmaksi jäi minulle toiveikas tunne siitä, että me kaikki yhdessä voimme saada aikaan muutoksen ennen kuin on liian myöhäistä.

Yleisöpalaute To Burn, Forest, Fire -teoksesta syksyllä 2021

Aiemmat teokset

Kuvakaappaus Amar Kanwarin Learning From Doubt -verkkokurssin kirjautumissivulta

IHME Helsinki 2022 -teos

Amar Kanwar: Learning from Doubt

Intialaistaitelija Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -tilausteos nimeltään Learning from Doubt on kymmenen viikon pituinen verkkokurssi. Se perustuu Kanwarin The Sovereign Forest -taideinstallaatioon ja näyttelyyn.

IHME Helsinki 2022 -teos

Katie Paterson, kuva: Veikko Somerpuro

IHME Helsinki 2021 -teos

Katie Paterson: To Burn, Forest, Fire

To Burn, Forest, Fire -teos koostuu planeettamme ensimmäisen metsän tuoksusta 385 miljoonan vuoden takaa sekä ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksusta. Nämä tuoksut jalostettiin suitsukkeiksi ja poltettiin useissa eri tapahtumapaikoissa Helsingissä 1. syyskuuta  – 1. lokakuuta 2021.

IHME Helsinki 2021 -teos

IHME Helsinki -teos 2020 – Jana Winderen: Listening Through The Dead Zones soutustadionilla Töölössä kesällä 2021, kuva: Veikko Somerpuro.

IHME Helsinki 2020 -teos

Jana Winderen: Listening Through the Dead Zones

Ensimmäinen IHME Helsinki -teos, norjalaistaiteilija Jana Winderenin paikkasidonnainen ääni-installaatio Listening Through the Dead Zones oli koettavissa Taivallahden rannalla sijaitsevalla Soutustadionilla Helsingin Töölössä kesällä 2021.

IHME Helsinki 2020 -teos

Historia

Miksi IHME päätti muuttua?

Festivaalista nykytaiteen tilaajaorganisaatioksi

Tutustu tarinaamme