Maaleipä-haaste
Maaleipä-haaste on valtakunnallinen haastekilpailu ja julkinen taideteos, jonka järjestävät lontoolainen Cooking Sections ja nykytaiteen tilaajaorganisaatio IHME Helsinki. Maaleipä-haaste on osa Cooking Sectionsin CLIMAVORE-projektia, joka kysyy, miten meidän tulisi syödä ihmisten muuttaessa ilmastoa. Ihmisen toiminnan vaikutukset ovat hämärtäneet eri vuodenaikojen – kevään, kesän, syksyn, talven – ja sesonkien – kuten vuotuisten monsuunikausien – rajoja ja ajoittumista.
Cooking Sections haastaa laatimaan uusia leipäreseptejä, joita voidaan käyttää suurkeittiöissä, kodeissa, ravintoloissa ja leipomoissa. Haaste toteutetaan yhteistyössä viljelijöiden ja viljelijäverkostojen kanssa, jotka tekevät tunnetuksi siementen kulttuuriperintöä, viljojen monimuotoisuutta, ekologisesti kestävän ruoantuotannon tutkimusta (agroekologiaa) ja ilmastonkestäviä lajikkeita, jotka vaativat vähemmän kemikaaleja.
Viljanviljelyllä on Suomessa pitkä historia. Rehukasvien kysyntä on kuitenkin vähentänyt ihmisten kasviperäisen ruokavalion pääraaka-aineille käytettävissä olevaa maa-alaa ja samalla tehostanut kauran, ohran, vehnän ja rukiin yksipuolista viljelyä. Tämän seurauksena maahan ja lopulta Itämereen virtaavat maatalouskemikaalit köyhdyttävät maaperää ja rehevöittävät vesistöjä.
Toivomme, että leivät ovat monenlaisia ja -muotoisia sekä heijastavat Suomen väestön ja leivontatekniikoiden moninaisuutta. Haasteen tavoitteena on lisätä tietoisuutta kasvien merkityksestä ihmisten ravinnossa ja siten ilmastohätätilan torjumisessa. Samalla tuetaan maankäytön muotoja, jotka parantavat maan kasvukuntoa, mutta joita nykyiset sääntelyt ja tukimuodot eivät huomioi.
Miksi Cooking Sections?
IHME Helsinki edistää kriittistä taidetta ja kestävyysmurrosta ja siksi kutsumme yhteistyöhön taiteilijoita, jotka pohtivat ennakkoluulottomasti, mitä taide ja taiteen tekeminen voi olla monikriisin ajassa. Cooking Sections toteuttaa hankkeita, joiden tavoitteena on ajattelun ja toiminnan muutoksen lisäksi järjestelmän muutos. Heidän toimintatapansa ydin on viimeisimmän tiedon kerääminen kunkin hankkeen tiimoilta tapaamalla tutkijoita ja kokemusasiantuntijoita. Tutkittuun tietoon perustuvista lähtökohdistaan huolimatta itse teokset ovat helposti lähestyttäviä, tarinallisia ja kokemuksellisia, joihin kuka tahansa voi tulla mukaan. On hienoa saada tehdä yhteistyötä Cooking Sectionsin kanssa ja kutsua Suomessa asuva yleisö mukaan IHME Helsinki 2024 -teokseen, jossa pohditaan ja tehdään tulevaisuuden leipää,
kertoo innostuneena IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.
IHME Helsingin toimintaa kehittää ja taiteilijavalinnoista vastaa Paula Toppilan johdolla Advisory Board, johon kuuluvat Singaporen Nanyangin teknillisen yliopiston professori Ute Meta Bauer, Helsingin yliopiston alkuperäiskansatieteen vanhempi tutkija Hanna Guttorm, taiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava ja professori Jussi Parikka Aarhusin yliopistosta.