IHME Helsinki 2024

Kuva: Cooking Sections.

Maaleipä-haaste

 

Cooking Sectionsin IHME Helsinki 2024 -teos edistää maaperän, vesistöjen ja ihmisen yhteistä terveyttä julkistamalla kaikille avoimen valtakunnallisen haasteen. Haaste on suunnattu kaikille leipureille, kotikokeille, leipomoille, ruohonjuuritason organisaatioille ja ravintoloille, jotta he kehittäisivät tulevaisuuden leipäreseptejä lisätäkseen ymmärrystä yhteyksistä maaperän ravinnon, eri ympäristöjen ja suoliston terveyden välillä.

Maaleipä-haaste saa oman verkkosivun, joka avautuu huhtikuussa 2024. Sieltä löytyvät osallistumisohjeet ja tietoa niin maaperää kuin ihmistäkin hoitavista aineksista, joita leipäresepteissä tulisi käyttää. Maaleipä-haaste huipentuu päätöstapahtumaan lauantaina 21.9.2024, jolloin voittajat valitaan finalistien joukosta. Tässä tapahtumassa kohtaavat luovuus, ilo ja leipäkulttuurimme kruunut  – laita päivämäärä kalenteriisi jo nyt!

Cooking Sections haastaa laatimaan CLIMAVORE-leivälle uusia reseptejä, joita voidaan käyttää suurkeittiöissä, kodeissa, ravintoloissa ja leipomoissa. Haaste toteutetaan yhteistyössä viljelijöiden ja viljelijäverkostojen kanssa, jotka tekevät tunnetuksi siementen kulttuuriperintöä, viljojen monimuotoisuutta, ekologisesti kestävän ruoantuotannon tutkimusta (agroekologiaa) ja ilmastonkestäviä lajikkeita, jotka vaativat vähemmän kemikaaleja.

Viljanviljelyllä on Suomessa pitkä historia. Rehukasvien kysyntä on kuitenkin vähentänyt ihmisten kasviperäisen ruokavalion pääraaka-aineille käytettävissä olevaa maa-alaa ja samalla tehostanut kauran, ohran, vehnän ja rukiin yksipuolista viljelyä. Tämän seurauksena maahan ja lopulta Itämereen virtaavat maatalouskemikaalit köyhdyttävät maaperää ja rehevöittävät vesistöjä.

Toivomme, että leivät ovat monenlaisia ja -muotoisia sekä heijastavat Suomen väestön ja leivontatekniikoiden moninaisuutta. Haasteen tavoitteena on lisätä tietoisuutta kasvien merkityksestä ihmisten ravinnossa ja siten ilmastohätätilan torjumisessa. Samalla tuetaan maankäytön muotoja, jotka parantavat maan kasvukuntoa, mutta joita nykyiset sääntelyt ja tukimuodot eivät huomioi.

Yhteistyössä maanviljelijöiden, siemenviljelijöiden, leipurien ja tutkijoiden kanssa kehitetään leipähaasteen sääntöjä edistäen erilaisten viljojen, kasviperäisten proteiinilähteiden ja uhanalaisten lajikkeiden käyttöä. Valtakunnallinen haaste toivottaa tervetulleeksi leipäreseptejä eri puolilta Suomea ja huipentuu syksyllä 2024 niiden juhlistukseen. Lisää tietoa haasteen säännöistä ja aikataulusta julkistetaan syksyn ja talven 2023-2024 aikana.

Miksi Cooking Sections?

IHME Helsinki edistää kriittistä taidetta ja kestävyysmurrosta ja siksi kutsumme yhteistyöhön taiteilijoita, jotka pohtivat ennakkoluulottomasti, mitä taide ja taiteen tekeminen voi olla monikriisin ajassa. Cooking Sections toteuttaa hankkeita, joiden tavoitteena on ajattelun ja toiminnan muutoksen lisäksi järjestelmän muutos. Heidän toimintatapansa ydin on viimeisimmän tiedon kerääminen kunkin hankkeen tiimoilta tapaamalla tutkijoita ja kokemusasiantuntijoita. Tutkittuun tietoon perustuvista lähtökohdistaan huolimatta itse teokset ovat helposti lähestyttäviä, tarinallisia ja kokemuksellisia, joihin kuka tahansa voi tulla mukaan. On hienoa saada tehdä yhteistyötä Cooking Sectionsin kanssa ja kutsua Suomessa asuva yleisö mukaan IHME Helsinki 2024 -teokseen, jossa pohditaan ja tehdään tulevaisuuden leipää,

kertoo innostuneena IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

IHME Helsingin toimintaa kehittää ja taiteilijavalinnoista vastaa Paula Toppilan johdolla Advisory Board, johon kuuluvat Singaporen Nanyangin teknillisen yliopiston professori Ute Meta Bauer, Helsingin yliopiston alkuperäiskansatieteen vanhempi tutkija Hanna Guttorm, taiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava ja professori Jussi Parikka Aarhusin yliopistosta.

Cooking Sections kertoo IHME Helsinki 2024 -teoksesta

Katso video YouTubessa

Cooking Sections

Taiteilijaduo Cooking Sections, eli Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe, tarkastelee järjestelmiä, jotka vaikuttavat maailmaan ruoan kautta. He tutkivat taiteen, arkkitehtuurin, ekologian ja geopolitiikan välisiä päällekkäisiä rajoja tekemällä paikkasidonnaisia installaatioita, performansseja ja videoita.

Cooking Sections aloitti toimintansa Lontoossa vuonna 2013 ja perustamisestaan lähtien he ovat käyttäneet ruokaa näkökulmana ja työkaluna tarkkaillessaan muuttuvia maisemia. Cooking Sectionsilla on useita hankkeita pitkäaikaisessa CLIMAVORE-projektissa, jonka perusteella heidät nimitettiin Turner-palkinnon saajaehdokkaaksi vuonna 2021.

Taiteilijaduo Cooking Sections. Kaksi miestä seisoo ulkona taustalla puita ruskassa
Cooking Sections: Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe. Kuva: Nour Annan.

CLIMAVORE

CLIMAVORE on tutkimus-, toiminta-alusta ja liike, joka kysyy: miten meidän tulisi syödä ihmisten muuttaessa ilmastoa. Uudet ihmisten toiminnan aikaansaamat ”vuodenajat” hämärtävät rajoja kevään, kesän, syksyn ja talven tai vuosittaisten monsuunikausien välillä. Sen sijaan saastuneet meret, maaperän köyhtyminen tai lannoitteiden valuminen vaikuttavat enemmän siihen, mitä syömme tulevaisuudessa.

CLIMAVORE, Cooking Sectionsin vuonna 2015 käyttöönottama termi, on kehotus ajatella uudelleen ruokajärjestelmää ja siirtyä perinteisestä lihansyöjä-, sekasyöjä-, paikallis-, kasvis- tai vegaaniruokavaliosta eteenpäin käsitelläkseen näitä uusia kausivaihteluita. Samalla pohditaan tehoruoantuotannon käytäntöjä, jotka ovat johtaneet luonnonvarojen hyväksikäyttöön ja näihin vaihteluihin.

CLIMAVORE tekee pitkäjänteistä yhteistyötä meribiologien, kasvitieteilijöiden, maanviljelijöiden, kokkien, kalastajien, antropologien, geneetikkojen, ympäristönsuojelijoiden, viinintutkijoiden, kemistien, maaperätieteilijöiden, luonnon ennallistajien, paimenten ja monien muiden kanssa, jotka työskentelevät ilmastohätätilan keskellä.

CLIMAVORE, jolla on tukikohdat Lontoossa, Skyessa, Palermossa, Istanbulissa ja Madridissa, mahdollistaa tilan ja välttämättömät toimet ruoan tuotannon, jakelun ja kulutuksen muuttamiseksi, voidakseen luoda uusia näköaloja ruoan kasvattamiselle samalla kun kehitetään elinympäristöjä. Aiemmissa CLIMAVORE-projekteissaan Cooking Sections on muun muassa perehtynyt lohenkasvatukseen ja -värjäykseen, levien ja simpukoiden rooliin meriekosysteemissä ja ruokavaliossa sekä mikroilmastojen luomiseen kuivilla alueilla.

CLIMAVORE-projektien myötä museoravintolat Iso-Britanniassa ovat siirtyneet tarjoilemaan CLIMAVORE-annoksia poistamalla kasvatetun lohen listoiltaan ja korvaamalla sen raaka-aineilla, jotka parantavat maaperän ja vesien laatua, samalla kun ne rikastavat merellisiä elinympäristöjä.

Lue lisää: cooking-sections.com Lue lisää: climavore.org

Kiitos Maaleipä-haasteen asiantuntijoille ja kumppaneille

Maanviljelijä Markus Eerola, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto
Projektipäällikkö Joshua Finch, Novia University of Applied Sciences
Maanviljelijä Rauno Haapala, Pohjois-Pohjanmaan Luomuyhdistys
Tutkija Emma Hakala, Helsingin yliopisto
Maisema-arkkitehti Johanna Himberg, Helsingin kaupunki
Erikoistutkija Antti Iho, Luonnonvarakeskus
Agroekologian professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto
Business Director Anne Immonen, Ylva
Tutkija ja maanviljelijä Juuso Joona
Tutkimusprofessori Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus, SYKE
Tutkijatohtori Galina Kallio, Ruralia-insituutti, Helsingin yliopisto
Agronomi Jussi Knaapi, freelance-toimittaja
Tutkija, limnologi Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus, SYKE
Tutkijatohtori Kari Koppelmäki, Ruralia-insituutti, Helsingin yliopisto
Leipäkulttuuriyrittäjä Eliisa Kuusela, Leipäpaja
Maanviljelijä Jukka Lassila, Lassilan tila
Erkki Lehtimäki, Maatiainen ry
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen, Helsingin kaupunki
Tutkija Ville Lähde, BIOS-tutkimusyksikkö
Apulaisprofessori Ndegwa Maina, Elintarvike- ja ravitsemustieteet, Helsingin yliopisto
Tutkija, taiteilija Antti Majava, Mustarinda-seura r.y.
Maija Manninen, Maatiainen ry
Lehtori Annika Michelsson, HAMK Biotalous, Mustiala
Professori Johanna Mäkelä, Kasvatustieteiden osasto, Helsingin yliopisto
Suojeluasiantuntija Elisa Niemi, WWF
Maanviljelijä Marja Oesch, Hausjärvi
Varadekaani Janna Pietikäinen, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Puheenjohtaja Olli Repo, Kaupunkilaisten oma pelto -osuuskunta
Tutkimusprofessori Marketta Rinne Luonnonvarakeskus,
Erityisasiantuntija Anna Salminen, Maa- ja metsätalousministeriö
Varadekaani ja professori Mari Sandell, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Tutkija, maanviljelijä Magnus Selenius, Nyby Gård
Opiskelija Karoliina Tallbacka, Viikki Food Design Factory, Helsingin yliopisto
Erityisasiantuntija Auli Väänänen, Maa-ja metsätalousministeriö
Ruby Van Der Wekken, Oma Maa – Luomuosuuskunta
Assistentti Rosa Whiteley, Cooking Sections

IHME Helsinki 2024 -teos mediassa

IHME Helsingin seuraava teos esittää haasteen leivän ystäville

Aino Frilander, Helsingin Sanomat, 17.8.2023

Haluatko pysyä ajan tasalla IHMEen toiminnasta ja tapahtumista?

Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje

Mikä on IHME?

Yhdistämme taiteen, tieteen ja ilmastotyön