Uutiset

Cooking Sections tekee IHME Helsinki 2024 -teoksen

17.08.2023
Taiteilijaduo Cooking Sections. Kaksi miestä seisoo ulkona taustalla puita ruskassa
Cooking Sections: Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe. Kuva: Nour Annan.

Taiteilijaduo Cooking Sections, eli Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe, tekee IHME Helsinki 2024 -teoksen. Cooking Sections aloitti toimintansa Lontoossa vuonna 2013 ja perustamisestaan lähtien he ovat tarkastelleet järjestelmiä, jotka vaikuttavat maailmaan ruoan kautta. IHME Helsinki -teoksen he toteuttavat osana CLIMAVORE-projektia.

CLIMAVORE on vuonna 2015 kehittämämme termi, tutkimusalusta ja liike, jossa kysymme: miten syödä, kun ihminen muuttaa ilmastoa? Ihmisen toiminnan tuloksena perinteisten vuodenaikojen rajat hämärtyvät ja sen sijaan saastuneet meret, maaperän köyhtyminen ja lannoitteiden valuminen vesistöihin vaikuttavat paljon enemmän siihen mitä ja miten syömme. Meidän tulee ajatella uudestaan ruokajärjestelmämme ja siihen CLIMAVORE tarjoaa tilan ja mahdollisuuden,

Cooking Sections kuvailee projektiaan.

IHME Helsinki 2024 -teos keskittyy maaperän hyvinvointiin ja sitä kautta myös ihmiselimistön terveyteen. Suomessa kauran, ohran, vehnän ja rukiin yksipuolisen viljelyn seurauksena maahan ja lopulta Itämereen virtaavat maatalouskemikaalit köyhdyttävät maaperää ja rehevöittävät vesistöjä. Cooking Sectionsin IHME Helsinki 2024 -teos edistää maaperän ja vesien terveyttä julkistamalla kaikille avoimen valtakunnallisen haasteen. Haaste on suunnattu kaikille leipureille, kotikokeille, leipomoille, ruohonjuuritason organisaatioille ja ravintoloille, jotta he kehittäisivät tulevaisuuden leipäreseptejä lisätäkseen ymmärrystä yhteyksistä maaperän, ravinnon ja suoliston terveyden välillä.

IHME Helsinki edistää kriittistä taidetta ja kestävyysmurrosta ja siksi kutsumme yhteistyöhön taiteilijoita, jotka pohtivat ennakkoluulottomasti, mitä taide voi olla monikriisin ajassa. Cooking Sections toteuttaa hankkeita, joiden tavoitteena on ajattelun ja toiminnan muutoksen lisäksi järjestelmätason muutos. IHME Helsinki 2024  -teos näyttää miten arkiset asiat kuten leipä voi olla yhteiskunnallisen muutoksen ytimessä,

kertoo IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

Cooking Sectionsin haasteen tavoitteena on lisätä tietoisuutta kasvien merkityksestä ihmisten ravinnossa ja siten ilmastohätätilan torjumisessa. Teoksessa kehitetyt leipäreseptit tulevat vapaasti kaikkien saataville ja niitä tullaan juhlistamaan syksyllä 2024.

CLIMAVORE-projektilla on tukikohdat Lontoossa, Skyessa, Palermossa, Istanbulissa ja Madridissa. Cooking Sections nimettiin projektin perusteella Turner-palkinnon saajaehdokkaaksi vuonna 2021.

cooking-sections.com climavore.org