IHME Helsinki 2022

Kuvakaappaus Amar Kanwarin Learning From Doubt -verkkokurssin kirjautumissivulta

Amar Kanwar: Learning from Doubt

Jos jokainen hetki sisältää mahdollisuuden olla elossa ja olla kuollut, voisiko voimakas tietoisuus jokaisesta hetkestä luoda myös voimakkaan tietoisuuden elämästä ja kuolemasta? Jos rikos tapahtuu edelleen huolimatta suuresta määrästä todisteaineistoa, onko rikos näkymätön tai todisteet näkymättömiä vai ovatko molemmat näkyviä, mutta niitä ei nähdä?

IHME Helsinki 2022 -teos oli intialaistaiteilija Amar Kanwarin kymmenen viikon pituinen Learning from Doubt -verkkokurssi. Se perustuu Kanwarin The Sovereign Forest -taideinstallaatioon ja näyttelyyn. Kurssiin sisältyi ekologisen kestävyyden kokeiluja liittyen ainutlaatuiseen siemenpankkiin Odishassa Intiassa sijaitsevassa Narishon kylässä sekä kokemuksia  The Sovereign Forest -installaation tekemisestä ja esittämisestä.

IHME Helsinki -teokset toteutuvat myös ulkomailla. Mahdollistimme The Sovereign Forest -teoksen jatkumisen Intiassa pandemia-aikana. Lisäksi Learning from Doubt -kurssi toteutui paikalliselle yleisölle räätälöitynä maaliskuussa 2023 Nepalissa osana Photo Kathmandu -kokonaisuutta.

Olemme myös todella iloisia voidessamme kertoa, että kurssi toteutuu toistamiseen kumppaniemme toiveesta myös Helsingissä syys – lokakuussa 2023 viiden viikon mittaisena! Kurssi toteutuu jälleen monialaisena yliopistoyhteistyönä Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin HELSUSin kanssa. Lue lisää!

Essee verkkokurssista: Mitä nykytaide voi opettaa tiedosta?

Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija Joonas Pulkkinen on kirjoittanut esseen Learning from Doubt -verkkokurssista. Tekstissään Pulkkinen analysoi omaa kokemustaan sekä avaa kurssin sisältöjä. Essee julkaistiin verkkosivujemme lisäksi Voiman verkkolehdessä sekä lyhennettynä versiona Voiman painetussa lehdessä 7.11.2022.

Lukijalle essee tarjoaa pääsyn sisälle kurssiin, vaikka itse kurssilla ei olisi käynytkään. Pulkkinen taustoittaa kurssin teemoja hyödyntäen myös muita painettuja ja verkkolähteitä. Esseen lukemalla saa käsityksen verkkokurssista taideteoksena, siitä mitä Kanwarin taiteellinen epäilyn metodi on opettanut, mutta myös Intian Odishan maakunnan alkuperäiskansojen tilanteesta ja kamppailuista omiin uskomusjärjestelmiinsä kiinnittyvän luonnon puolesta.

Lue essee täältä

Learning from Doubt – Opiskelijatyöt

 

IHME Helsinki 2022 -teos Amar Kanwarin Learning from Doubt -verkkokurssin opiskelijatyöt olivat esittelyssä Environmental Humanities Month -tapahtuman aikana 3.11.2022 kaikille avoimessa verkkotapahtumassa. Learning from Doubt -kurssille osallistui Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Helsingin yliopiston kestävyystieteen opiskelijoita, joista osa jatkoi kurssilla heränneitä pohdintoja oman lopputyönsä muodossa. Tehtävänä oli tutkia vaihtoehtoisia tapoja arvioida ja ymmärtää valitsemaansa ympäristörikosta. Opiskelijat ovat soveltaneet töissään Kanwarin epäilyn metodia.

Olemme iloisia, että Amar Kanwarin kurssi jatkaa elämäänsä opiskelijatöissä ja voimme jakaa ne kaikkien nähtäväksi.

Learning from Doubt opiskelijatyöt

Katso tallenne Learning from Doubt kurssin opiskelijatöiden esittelystä IHMEen YouTube-kanavalla.

Kurssi herätti paljon ajatuksia siitä kuinka käyttää taidetta ympäristötietoisuuden lisäämisessä. Se antoi paljon uusia työvälineitä ja avasi ajatusmaailmaa.

Osallistujapalaute vuodelta 2022

Teoksesta muualla

Tänään alkava Ihme-teos on verkkokurssi, jonka osallistujat pohtivat ympäristörikoksia

–Tunnetun nykytaiteilijan projekti on kestänyt yli kymmenen vuotta

Pirkko Kotirinta, Helsingin Sanomat 15.2.2022

Ihme Helsinki 2022 -teoksen tekee Amar Kanwar

Arla Kanerva, Helsingin Sanomat 27.5.2021

Mikä on IHME?

Yhdistämme taiteen, tieteen ja ilmastotyön