Uutiset

Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 – teos toteutuu uudelleen syyskuussa 2023

13.06.2023
Kuvakaappaus Amar Kanwarin Learning From Doubt -verkkokurssin kirjautumissivulta

Olemme iloisia voidessamme kertoa, että intialaistaiteilija Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -teos toteutetaan kumppaniemme toiveesta toistamiseen syyskuussa 2023. Learning from Doubt -verkkokurssi toteutuu monialaisena yliopistoyhteistyönä Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin HELSUSin kanssa. Kurssille osallistuu myös ryhmä tanskalaisen Aarhusin yliopiston Environmental Humanities -teemakokonaisuuden opiskelijoita.

IHME Helsinki 2022 -teos on Kanwarin taiteelliseen metodiin perustuva kymmenosainen verkkokurssi. Sen lähtökohtana on Kanwarin lähes parinkymmenen vuoden ajan työstämä The Sovereign Forest -teoskokonaisuus ja näyttely. Kurssiin sisältyy ekologisen kestävyyden kokeiluja liittyen ainutlaatuiseen riisin siemenpankkiin Odishassa Intiassa sijaitsevassa Narishon kylässä sekä kokemuksia The Sovereign Forest -installaation tekemisestä ja esittämisestä. Keskeisiä kysymyksiä ovat rikoksen ja todisteen määritelmä sekä kysymys voiko runous toimia todisteena oikeudessa?

Helsusin opiskelijat, jotka työskentelivät, keskustelivat ja opiskelivat yhdessä Kuvataideakatemian opiskelijoiden kanssa Amar Kanwarin ja hänen teoksensa parissa, kertoivat, että kurssin kautta intialainen todellisuus tuli iholle. Kurssi sai ajattelemaan uudella tavalla todistusaineisto-käsitteestä ja sivustakatsojuuden ja syyllisyyden teemoista. Kurssi onnistui myös synnyttämään vahvan tunneyhteyden. Helsus haluaa olla mukana tieteen ja taiteen yhteistyössä ympäristökysymysten ymmärtämiseksi ja ratkaisemiseksi, ja tarjota tämän mahdollisuuden opiskelijoille.

kertoo Janna Pietikäinen, varadekaani Helsingin yliopistosta.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson perustelee Amar Kanwarin kurssin merkitystä näin:

On tärkeää tarjota Kuvataideakatemian opiskelijoille uudelleen mahdollisuus osallistua Amar Kanwarin Learning from doubt kurssille yhdessä Helsusin opiskelijoiden kanssa. Kurssi avaa uudenlaisia mahdollisuuksia oppimiselle, taiteen ja tieteen väliselle yhteistyölle ja laajentaa taiteen vaikutusmahdollisuuksia. Ennen kaikkea kurssi johdattaa opiskelijat toisenlaisten ekologisten ja sosiaalisten todellisuuksien äärelle pohtimaan omaa osallisuuttamme maailman muuttamisessa.

Taiteilija Kanwarin ohella kurssin kanssaopettajina toimivat dosentti Viktor Pal Helsingin yliopistosta ja taiteilija, tutkija Henna Laininen Kuvataideakatemiasta. Pal toimii kanssaopettajana tällä kurssilla toista kertaa.

Tämä kurssi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia ja keskustella mistä tahansa tärkeänä pitämästäsi aiheesta, joka liittyy ”rikollisuuteen”. Kurssimateriaali ja vuorovaikutus taiteilijan kanssa auttavat kysymään kysymyksiä, menemään pidemmälle ja etsimään syvempiä yhteyksiä.

sanoo Viktor Pal.

Kurssi antaa mahdollisuuden oppia intialaisen nykytaiteilijan Amar Kanwarin inspiroivasta ajattelusta, toimintamahdollisuuksistamme ja taiteen roolista ekologisessa kriisissä. Samalla opiskelijat voivat kehittää omaa taiteellista ajatteluaan dialogissa Kanwarin ja muiden opiskelijoiden kanssa. Kurssi mahdollistaa poikkitieteellisen yhteistyön Kuvataideakatemian opiskelijoiden ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden välillä,

sanoo Henna Laininen.

Kurssille voivat hakea mukaan Helsingin yliopiston ja Taideyliopiston kuvataideakatemian opiskelijat. Lisätietoa kurssista ja siihen hakemisesta löytyy yliopistojen verkkosivuilta.

Kurssi Helsingin yliopiston verkkosivuilla Kurssi Taideyliopiston kuvataideakatemian verkkosivuilla

Haluatko pysyä ajan tasalla IHMEen toiminnasta ja tapahtumista?

Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje