Uutiset

IHME Helsinki 2022 -teos alkaa nyt ja jatkuu toukokuun alkuun

15.02.2022
Installaationäkymä Amar Kanwarin The Sovereign Forest -näyttelystä, documenta 13, Kassel, 2012. Kuva: Henrik Stromberg.

Intialaistaitelija Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -teos nimeltään Learning from Doubt on kymmenen viikon pituinen verkkokurssi. Kurssi perustuu Amar Kanwarin taidenäyttelyyn ja installaation nimeltään The Sovereign Forest (Suvereeni metsä).  Kurssi alkaa verkkotapaamisella 15. helmikuuta ja päättyy Kanwarin läsnäollessa Helsingissä 3. toukokuuta. Hänen elokuviaan esitetään Lasipalatsin elokuvateatteri Bio Rexissä 4. toukokuuta. IHME Helsingillä on kunnia esittää palkitun taiteilijan teoksia ensimmäistä kertaa Suomessa.

Osallistujia koko maasta

Learning from Doubt –kurssille oli avoin rekisteröitymismahdollisuus 9. tammikuuta saakka. Tähän mennessä kurssille rekisteröityi yhteensä yli sata ihmistä eri puolilta Suomea. IHME Helsingin yhteistyökumppaneilla Taideyliopiston Kuvataideakatemialla ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutilla oli oma hakuprosessinsa. Haun tuloksena kurssille osallistuu yhteensä neljäkymmentäkaksi taiteen ja kestävyystieteen opiskelijaa. He työstävät kurssitehtävää monialaisena yhteistyönä. Tehtävänantona kurssilaisia pyydetään pohtimaan vaihtoehtoisia metodeja arvioida ja ymmärtää valitsemaansa ympäristörikosta.

Taideteos on kurssi on taideteos

The Sovereign Forest taideprojekti on saanut alkunsa vuonna 2009 ja siitä lähtien kehittynyt, laajentunut ja kokeilujen kautta materialisoitunut monin eri tavoin. The Sovereign Forest on luova vastaus käsityksiimme rikoksesta, politiikasta, ihmisoikeuksista ja ekologiasta. Niin runouden pätevyys todisteena oikeudenkäynnissä kuin keskustelu näkemisestä, myötätunnosta, oikeudenmukaisuudesta ja oikeudesta määritellä itse itsensä yhdistyvät elokuvien, tekstien, kirjojen, valokuvien, siementen ja prosessien muodostamaan kokonaisuuteen. The Sovereign Forest -kokonaisuudessa on päällekkäisiä identiteettejä. Se syntyy jatkuvasti uudelleen taideinstallaationa, näyttelynä, kirjastona, muistomerkkinä, julkisena oikeudenkäyntinä, avoimena kutsuna koota lisää ”todisteita”, arkistona ja kouluna. Se on myös ehdotus yhteisestä tilasta, jossa pohditaan niin koulutusta, politiikkaa kuin taidettakin.

The Sovereign Forest on tehty yhteistyössä odiankielisen Samadrusti-uutislehden toimittaja, aktivisti Sudhir Pattnaikin ja Delhissä toimivan graafinen suunnittelija ja elokuvaohjaaja Sherna Dasturin kanssa.

Raportointia ja analyysi kurssista tulossa

IHME Helsingin viestintäharjoittelija Eero Karjalainen tulee raportoimaan kurssin etenemisestä IHME Helsingin kanavilla. Lisäksi IHME Helsingin kirjoittaja Joonas Pulkkinen tulee kirjoittamaan koko kurssista analyyttisen arvion kurssin päätteeksi.

Lue lisää taiteilijasta ja IHME Helsinki 2022 -teoksesta>>

Lue lisää elokuvanäytöksestä 4.5. >>