Uutiset

Amar Kanwar tekee IHME Helsinki 2022 -teoksen

26.05.2021
Elokuvantekijä, kuvataiteilija Amar Kanwar. Kuva: Monica Tiwari.

IHME Helsinki 2022 -teos on intialaistaiteilija Amar Kanwarin verkkokurssi. Kurssi on tarkoitettu kaikille Suomessa asuville, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan.

Kurssi toteutuu tiistaisin klo 16.00 EEST. Päivämäärät ovat seuraavat: 15.2.,1.3., 15.3., 22.3., 29.3., 5.4., 12.4., 19.4., 26.4. ja 3.5.2022.

Osallistujia kehotetaan varaamaan 30-35 tuntia osallistuakseen kurssimoduuleihin sekä aikaa itsenäiseen työhön (lukemiseen ja tehtävään). Kurssi suoritetaan englanniksi. Ilmoittautuminen Amar Kanwarin kurssille avataan 15.11.2021.


“Jos jokainen hetki sisältää mahdollisuuden olla elossa ja olla kuollut, voisiko voimakas tietoisuus jokaisesta hetkestä luoda myös voimakkaan tietoisuuden elämästä ja kuolemasta? Jos rikos tapahtuu edelleen suuresta todistusaineistosta huolimatta, onko rikos näkymätön tai todisteet näkymättömiä vai ovatko molemmat näkyviä, mutta niitä ei nähdä?” Amar Kanwar

IHME Helsinki 2022 -tilausteos Learning from Doubt (Epäilystä oppiminen) on kymmenen viikon pituinen verkkokurssi, joka perustuu Amar Kanwarin taideinstallaatioon ja näyttelyyn nimeltään The Sovereign Forest (Suvereeni metsä). Kurssiin sisältyy ekologisen kestävyyden kokeiluja liittyen ainutlaatuiseen siemenpankkiin Odishassa, Intiassa sijaitsevassa Narishon kylässä sekä kokemuksia  The Sovereign Forest -installaation tekemisestä ja esittämisestä. Kurssi toteutetaan verkossa elokuvien, lukemiston, podcastien ja taiteilijan kanssa vietettyjen vuorovaikutteisten live-istuntojen muodossa. Kanwarin elokuvia esitetään myös fyysisissä tiloissa Helsingissä.

The Sovereign Forest – seuraava vaihe

Amar Kanwarin The Sovereign Forest on vuodesta 2009 jatkunut taideprojekti, joka kehittää, laajentaa ja kokeilee erilaisia ilmaisumuotoja ja esittämisen tapoja. The Sovereign Forest on tehty yhteistyössä odiankielisen Samadrusti-uutislehden toimittaja, aktivisti Sudhir Pattnaikin ja Delhissä toimivan graafinen suunnittelija ja elokuvaohjaaja Sherna Dasturin kanssa.

The Sovereign Forest on luova vastaus käsityksiimme rikoksesta, politiikasta, ihmisoikeuksista ja ekologiasta. Niin runouden pätevyys todisteena oikeudenkäynnissä kuin keskustelu näkemisestä, myötätunnosta, oikeudenmukaisuudesta ja oikeudesta määritellä itse itsensä yhdistyvät elokuvien, tekstien, kirjojen, valokuvien, siementen ja prosessien muodostamaan kokonaisuuteen. The Sovereign Forest –kokonaisuudessa on päällekkäisiä identiteettejä. Se syntyy jatkuvasti uudelleen: taideinstallaationa, näyttelynä, kirjastona, muistomerkkinä, julkisena oikeudenkäyntinä, avoimena kutsuna koota lisää ”todisteita”, arkistona ja kouluna. Se on myös ehdotus yhteisestä tilasta, jossa pohditaan niin koulutusta, politiikkaa kuin taidettakin. Vuonna 2022 taiteilija etsii yhteistyössä IHME Helsingin kanssa jälleen uutta tapaa oppia, jakaa, käsitellä ristiriitoja ja ongelmia sekä löytää uusia ratkaisuja.

Learning from Doubt -verkkokurssi

”Amar Kanwarin teosten luovat tutkimukset muistuttavat meitä siitä, miten tärkeitä myötätunto, kohtaamiset ja kuuntelu ovat matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta ja miten taide voi johtaa muutosta.  IHMEen ekologisesti kestävän taideinstituutiokäytännön näkökulmasta halusimme valita jo pitkään olemassa olleen, edelleen jatkuvan projektin, joka voitaisiin jakaa yleisöillemme Suomessa samalla, kun se toteutuu toisaalla, Suomen ulkopuolella. Amar Kanwarin Learning from Doubt -verkkokurssi tukee jatkuvaa oppimista, ymmärrystä itse elämästä ja kaiken keskinäisriippuvuudesta – mikä voisi olla merkityksellisempi aihe, jota opiskella ekologisen jälleenrakentamisen aikakaudella?” kiteyttää taiteilijavalinnan perusteita IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

IHME Helsinki 2022 -tilausteokseksi suunniteltu taiteilija Amar Kanwarin verkkokurssi Learning from Doubt on avoin kaikille Suomessa asuville. Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin (HELSUS) opiskelijat osallistuvat kurssille kymmenen viikon aikana keväällä 2022. Kurssi toteutuu englanniksi. Lisätietoja rekisteröitymisestä syksyllä 2021.

Yliopistoyhteistyö

”Me Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin opettajat ja tutkijat arvostamme erittäin paljon tieteen ja taiteen vuorovaikutusta menetelmänä ja tapana opettaa ja oppia. Aiempi yhteistyömme  IHME Helsingin ja Kuvataideakatemian kanssa toi selvästi esiin, kuinka tärkeää on luoda uusia yhteyksiä molempien yliopistojen opiskelijoiden välille. Odotamme innolla yhteistyötä IHME Helsingin kanssa ja opikelijoidemme mahdollisuutta osallistua Amar Kanwarin työhön ja opetukseen. Uskomme, että tämä yhteistyö on konkreettinen tapa ymmärtää kestävän kehityksen paikalliset ja globaalit näkökohdat. ” toteaa varadekaani Janna Pietikäinen HELSUSin opetusryhmän puolesta.

Taideylipiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson jatkaa: “Amar Kanwarin kurssi on tärkeä ja arvokas pedagoginen aloite, jossa Kanwar ei ainoastaan opeta tulevia tutkijoita ja taiteilijoita vaan tekee itse opetuksesta taiteellisen prosessin ja luo siten uuden, kokeellisen tavan tuottaa ja jakaa tietoa. Me Kuvataideakatemiassa olemme kiitollisia voidessamme jatkaa tätä yhteistyötä näiden tärkeiden ja monipuolisten aiheiden parissa, joita Amar Kanwarin kurssi käsittelee.”

Amar Kanwarin esittely

Taiteilija Amar Kanwar on syntynyt New Delhissä Intiassa vuonna 1964, jossa hän asuu ja työskentelee. Hänen elokuvansa ja monitasoiset installaationsa ovat peräisin konfliktialueiden kertomuksista ja teoksille on ominaista ainutlaatuinen runollinen lähestymistapa henkilökohtaiseen, yhteiskunnaliseen ja poliittiseen todellisuuteen.

Kanwarin viimeisimmät yksityisnäyttelyt: Ishara Art Foundation -säätiö, Dubai ja New Yorkin yliopisto, Abu Dhabin taidegalleria (2020); Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid (2019); Tate Modern, Lontoo, Minneapolis Institute of Arts ja Marian Goodman Gallery, New York (2018). Kanwar on osallistunut myös Documenta -näyttelyihin 11, 12, 13 ja 14 Kasselissa, Saksassa (2002, 2007, 2012, 2017).

Amar Kanwar on saanut useita palkintoja, mukaan lukien Prince Claus Award (2017); Creative Timen Annenberg-palkinto (taide ja yhteiskunnallinen muutos) (2014); Kuvataiteen kunniatohtori, Maine College of Art, USA (2006); Edvard Munch -palkinto nykytaiteelle, Norja (2005); MacArthur-apuraha Intiassa (2000); Golden Gate -palkinto, San Franciscon kansainvälinen elokuvafestivaali, USA (1999), samoin kuin Golden Conch, Mumbain kansainväliset elokuvajuhlat, Intia (1998).

Hän on myös yksi Istanbulin biennaalin 2021-22 kuraattoreista.