Kurssiraportti

IHME Helsinki teosraportti 10#

13.05.2022

Kurssi päättyy – kuinka katsoa uudestaan?

Amar Kanwarin IHME 2022 -teos, verkkokurssi Learning from Doubt on päättynyt. Kymmenen viikkoa kestäneellä kurssilla ollaan nähty mittavasti erilaisia sisältöjä, joiden kautta ollaan pohdittu monia ajankohtaisia teemoja, kuten rikosta ja ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Kanwarin tuotanto ja erityisesti hänen näyttelykokonaisuus The Sovereign Forest ovat toimineet Learning from Doubtin kehyksenä, mutta näkökulmia ja lähtökohtia ollaan laajenettu sekä uutisilla, haastatteluilla ja akateemisilla artikkeleilla että yhteisillä tapaamisilla taiteilijan ja kurssilaisten kesken.

Learning from Doubtin viimeinen viikko koostui sekä etä- että lähitapaamisista Kanwarin kanssa. Etätapaamiseen osallistui myös Sherna Dastur, joka on ollut mukana tekemässä The Sovereign Forest -näyttelyä ja Learning from Doubtin kurssisivua. Dastur on elokuvantekijä ja graafinen suunnittelija, joka on työskennellyt Kanwarin kanssa aiemminkin. Hän on ollut vastuussa The Sovereign Forestin kirjoista, joita esiteltiin viikolla 4 sekä suunnittelutyöstä muutenkin. Tapaamisten lisäksi Lasipalatsin Bio Rexissä esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa Kanwarin elokuvia, joista kurssilla on aiemmin nähty The Face (2004) ja A Season Outside (1997).

Kolmas teos joka näytöksessä nähtiin, Such A Morning (2017), on puolitoistatuntinen elokuva. Muodollisesti elokuva lähenee visuaalista esseetä: se on hidas ja sen kuvat ovat kauniita mutta myös hyvin latautuneita – ei vähiten kauneutensa takia. Elokuvassa ei ole puhetta, vaan visuaalisen kerronnan ohella se kertoo tarinansa kirjoitetussa muodossa, runojen ja kirjeiden kautta.

Katsominen, ajattelu, oppiminen

Such A Morningissa arvostettu matematiikan professori vetäytyy tavallisesta elämänmenosta. Hän muuttaa hylättyyn junavaunuun kertomatta syytä lähdölleen. Hän sulkee valon vaunun ulkopuolelle, sokeutuu ja hallusinoi, kirjoittaen samaan aikaan Pimeyden almanakkaansa kirjeitä opiskelijoilleen ja kollegoilleen, selittäen näkemyksiään oppimisesta ja siitä, kuinka oppimista – ja näkemistä – on pohdittava uudestaan.

Elokuva kytkeytyy suoraan Learning from Doubtin teemoihin. Oppimisen tavat sekä tieto, jonka otamme annettuna olematta kriittisiä, ovat niin Such A Morningissa kuin kurssillakin keskiössä. Tiedon luonne ja uskomuksiemme perustat ovat, kuten Kanwar on tähdentänyt, jotakin sellaista, joiden uudelleen arviointi on äärimmäisen tärkeää. Mutta se on myös pakollista, jos haluamme ymmärtää esimerkiksi luontoa kohtaan tehdyn rikoksen lukemattomia vaikutuksia.

Kanwar on todennut, että The Sovereign Forestilla on päällekkäisiä identiteettejä. Tämä tarkoittaa sekä sen moniin suuntiin kurkottavia temaattisia ulottuvuuksia mutta myös – ja ehkä ennen kaikkea – sitä, että teos tiedostaa liikkuvansa yksityisen ja universaalin välillä jatkuvasti muuttuen. Samoin kuin arvot, lait ja uskomukset muuttuvat, myös The Sovereign Forest on teoksena avoin muutokselle. Learning from Doubt tulee vaikuttamaan The Sovereign Forestiin, minkä lisäksi kurssilaisten lopputöitä tullaan esittämään tulevaisuudessa, myös mahdollisesti Learning from Doubtin uuden toteutumisen myötä.

Learning from Doubtin ensimmäisen viikon jälkeen kysyin, mitä kurssi tulee mahdollisesti olemaan. Nyt kymmenen viikkoa myöhemmin huomaan, että teos väistää määritelmiä ainakin siitä näkökulmasta, että se jatkuu – sekä osallistujien että Kanwarin ajattelussa, myös konkreettisesti. Kurssin ensimmäinen viikko oli ajatteluun virittäytymistä, mutta samaa voisi sanoa koko kymmenen viikon kokonaisuudesta, ja Kanwarin tavasta työskennellä ylipäätään. Juuri tästä teoksessa on ollut ja on edelleen kyse: meidän on jatkuvasti pyrittävä katsomaan uudelleen ja sitä kautta ymmärtämään uusin tavoin. Tämä on mahdollista oppimalla epäilystä – Learning from Doubt.

 

IHME Helsingin harjoittelija Eero Karjalainen raportoi Amar Kanwarin kurssista IHME Helsingin kanavissa koko kurssin keston ajan.