Uutiset

IHME Helsinki ja Ilmastoturvallisuusfesti-vaali yhteistyöhön

29.05.2024
Kuvassa on Kellohallin ravintolasali, jossa on
Maaleipä-haasteen palkinnonjakotapahtuma järjestetään Teurastamon Kellohallissa 21.9.2024. Kuva: Laura Nissinen.

IHME Helsinki ja Safer Climate -verkosto yhdistävät voimansa Ilmastoturvallisuusfestivaalin ja IHME Helsinki 2024 -teoksen päätapahtuman järjestämiseksi syyskuussa. Kolmipäiväinen tapahtuma alkaa Ilmastoturvallisuusfestivaalin ohjelmalla Ilmatieteen laitoksella Kumpulassa 19.–20.9 ja jatkuu IHME Helsinki 2024 -teoksen ohjelmalla lauantaina 21.9. Teurastamon Kellohallissa.

IHME Helsinki 2024 -teos on lontoolaisduo Cooking Sectionsin Maaleipä-haaste. Haaste kutsuu kaikki leivänleipojat kodeissa, kouluissa ja leipomoissa leipomaan leipää, jonka ainekset on tuotettu maaperän terveydestä ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtien. Maatalousmaan väheneminen ja köyhtyminen ovat globaaleja ongelmia ja yksipuolisen tehoviljelyn seuraukset näkyvät myös Suomessa. Toista kertaa järjestettävän Ilmastoturvallisuusfestivaalin teemana onkin Maaleipä-haasteen virittämänä ruokaturva.

Ruokaturvasta ruuantuotannon tulevaisuuksiin

Tutkimusta, taidetta ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita yhteen tuovaa Safer Climate -verkostoa koordinoi Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus (INAR). Verkoston vetäjä Rosa Rantanen toteaa, että festivaalin tavoitteena on luoda mahdollisimman avoin ja tasapuolinen tila kokeilevalle ilmastokeskustelulle, johon voivat osallistua tutkijat, kansalaisyhteiskunnan toimijat, taiteilijat ja muut kiinnostuneet.

Ruokaturvan kautta on tarkoitus tarkastella yhdessä näkemyksiämme liittyen ruuan tuottamiseen, kuluttamiseen ja kulttuuriseen merkitykseen sekä toisaalta ruuan suhdetta kehoomme, ympäristöömme ja planetaariseen terveyteen.

IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila pitää festivaalilla keynote -puheenvuoron taiteen ja taideinstituution roolista kestävyysmurroksessa tapausesimerkkinä IHME Helsinki ja Maaleipä-haaste. Taiteilijat Aliisa Talja ja Samuli Laine (WAUHAUS-kollektiivi) tuottavat IHME Helsingin kutsumina festivaalille työpajan, joka ravitsee emotionaalisesti ja kurkottaa kohti ruuantuotannon tulevaisuuksia. Ilmatieteenlaitoksella voi myös kokea ukrainalaistaiteilija Zhanna Kadyrovan Palianytsija-teoskokonaisuuden, jonka tekemisen hän aloitti pohtiessaan taiteilijuuttaan Venäjän hyökkäyssodan alettua vuonna 2022. Teoksen kiviset “leivät” ovat myytävänä ja niiden tuotto menee lyhentämättömänä taiteilijan valitsemiin kohteisiin Ukrainassa.

Osallistuin viime vuonna ensimmäiseen Ilmastoturvallisuusfestivaaliin ja innostuin sen ennakkoluulottomasta tavasta tuoda eri alojen ihmisiä yhteen yhteisen ilmastohuolen ja jakamisen ääreen voimaannuttavissa tunnelmissa. On hienoa, että Maaleipä-haasteen huipennus saa tällaisen kontekstin ja että ymmärrys niin maaperän terveydestä osana ruokaturvaa kuin mahdollisuuksistamme vaikuttaa siihen kasvavat. Myös Zhanna Kadyrovan, Aliisa Taljan ja Samuli Laineen ajatuksia herättävät teokset festivaalilla kannustavat osallistumiseen, aktiiviseen toimijuuteen,

kertoo Paula Toppila.

Ilmastoturvallisuusfestivaalin pääasiallinen kieli on englanti. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen. Rekisteröitymislomake ja tarkempia tietoja ohjelmasta julkaistaan Ilmastoturvallisuusfestivaalin verkkosivulla ja sosiaalisen median kanavissa kesäkuun aikana.

IHME Helsinki 2024 -teos Maaleipä-haaste on käynnissä 15.4.–1.9.2024. Haasteen päättävä palkintojenjakotapahtuma 21.9. Teurastamon Kellohallissa juhlistaa maaleipien parhaimmistoa ja niiden tekijöitä. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton eikä vaadi rekisteröitymistä. Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti.

Tutustu Ilmastoturvallisuusfestivaaliin: saferclimate.org Osallistu Maaleipä-haasteeseen: maaleipa.fi

Ilmastoturvallisuusfestivaali tapahtuu Ilmatieteenlaitoksella 19. – 20.9.2024.