Podcast

IHME Helsinki -podcast: nykytaide, uusliberalismi, ympäristökriisi

17.10.2023

Nykytaide, uusliberalismi, ympäristökriisi

IHME Helsingin ja Helsinki Open Wavesin yhteistyö jatkuu podcastilla, jossa toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila ja kurditaiteilija Hiwa K keskustelevat nykytaiteesta sekä uusliberalismin ja ympäristökriisin välisistä yhteyksistä. Taiteilija ja muusikko Hiwa K:n vuonna 2010 Lontoossa käynnistämä Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming oli IHME Helsinki 2023 -teos. Podcastissa Paula ja Hiwa keskustelevat teoksen synnyn taustalla vaikuttaneista tekijöistä ja teoksen toteutumisesta samanaikaisesti sekä Helsingissä että Sulaimaniassa Irakin Kurdistanissa. Keskustelussa Hiwa avaa sitä, miten uusliberalismin vaikuttaa ympäristökriisiin sekä miten vuoden 2003 Irakin sotaa voidaan pitää uusliberalistisena projektina, joka on verrattavissa vuoden 1973 Chilen sotilasvallankaappaukseen.

Tekijät:

Tuottaja ja editoija: Paula Toppila
Juontaja ja vieras: Paula Toppila ja Hiwa K
Äänimiksaus: Bailey Polkinghorne

Hiwa K on taiteilija ja muusikko, joka asuu Berliinissä ja Sulaimaniassa, Irakin Kurdistanissa, minne hän palasi kolme vuotta sitten asuttuaan Saksassa toistakymmentä vuotta. Hiwa K:n taiteilijuudesta välittyy jatkuva taidekasvatusjärjestelmän, ammattimaisiksi määriteltyjen taidekäytäntöjen sekä taiteilijamyytin kritiikki. Tämän takia monet hänen teoksistaan ovat vahvasti yhteisöllisiä ja osallistavia. Teokset arvioivat uudelleen opetus- ja oppimisjärjestelmien prosesseja ja luottavat jokapäiväiseen arkeen ja ihmisiin tärkeimpänä oppimisen paikkana.

IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka tuottaa vuosittain kansainvälisen taiteilijan teoksen julkiseen tilaan ja tapahtumasarjan luomaan näkemystä ja toiveikkuutta ympäristökriisiin. IHME Helsinki -teoksissa yhdistyy taide, tiede ja ilmastotyö. Teoksillaan ja tapahtumillaan IHME Helsinki edistää ympäristökriisin ratkaisemiseen tarvittavaa kulttuurin muutosta.

Podcast on tuotettu yhteistyössä Helsinki Open Wavesin kanssa.

Kuuntele jakso

IHME Helsinki -podcast:

Nykytaide, uusliberalismi ja ympäristökriisi