Uutiset

Chicago Boys – talouden, ympäristön ja arjen yhteenkietoutumisia

28.03.2023

IHME Helsinki 2023 -teos Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming tapahtuu 17.4.–27.5. eri puolilla Helsinkiä. Kurditaiteilija ja muusikko Hiwa K:n vuonna 2010 alulle panema projekti on tähän mennessä toteutunut kahdeksassa eri taideinstituutiossa ympäri maailmaa.

Teos sai alkunsa Hiwan ollessa Lontoon Serpentine Galleryn Edgware Road Projectin residenssissä. Chicago Boysin ydin ovat ihmiset, jotka muodostavat amatööribändin ja keskusteluryhmän. Hiwa on kuvaillut:

”Idea syntyi, kun tutkin YouTubesta dokumentteja Irakin sodasta, sen yhteydestä uusliberalismiin ja samalla kuuntelin lapsuuteni musiikkia. Näiden tapahtumien samanaikaisuus loi yhteyden niiden välille, josta tuli tärkeä jäljittäessäni toisen Persian lahden sodan syitä ja uusliberaalin talouden täytäntöönpanon vaikutuksia Irakissa.”

Chicago Boys -projektissa esiin pääsevät ihmisten arjen kokemukset uusliberalismista tarinoiden, esineiden ja musiikin kautta.

Ensimmäisenä vuonna amatööribändi esitti 1970-luvun populaarimusiikkia Afganistanista, Iranista, Irakista, Englannista, Bangladeshista, Puolasta, Hollannista ja Libanonista. Musiikin lomassa ryhmä esitti arkistomateriaalia ja henkilökohtaisia tarinoita uusliberaalin politiikan ilmentymistä omassa arjessaan. Bändi esiintyi kahviloissa ja ravintoloissa Edgware Roadin varrella. Ensimmäisestä Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -projektista voi katsoa tallenteen Serpentine Galleryn sivuilla.

Seuraavana vuonna Alankomaissa Casco Art Institute toteutti Chicago Boysin kiertueena neljässä kaupungissa: Utrecht, Enschede, Arnhem ja Amsterdam. Kiertueesta löytyy lyhyt dokumentti Cascon YouTube kanavalta.

Näiden lisäksi Chicago Boys on eri tavoin toteutunut Gdanskissa, Puolassa (2010), Nottinghamissa, Englannissa (2011), Sofiassa, Bulgariassa ja Delmessä, Ranskassa (2013), Ammanissa, Jordaniassa (2014), Bergenissä, Norjassa (2019) ja viimeisimpänä Nida Art Colonyssa, Liettuassa (2020).

Nida Art Colonyssa projekti keskittyi selvittämään uusliberalismin vaikutuksia Neringan ja Nidan kunnissa Kuurinkyntään niemimaalla. Molemmista paikoista on tullut suosittuja matkailukohteita. Projektiin osallistui naisten amatöörikuoro Smiltatė ja se esiintyi NU Performance Festivalilla Tallinnassa syksyllä 2020. Projektia vetivät Vika Matuzaitė ja Egija Inzule, jotka myös haastattelivat Hiwa K:ta NUPP-radio-ohjelmaan IDA-radiossa. Nidan Chicago Boys -projekti on ollut kaksiosainen, joista toinen osa päättyi kesällä 2022 ja projektista tehdään myös julkaisu.

IHME Helsinki toteuttaa Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming -projektin melkein samanaikaisesti Sulaimaniassa Kurdistanissa ja Helsingissä. Hiwa K tekee Chicago Boys -projektin kotikaupungissaan 5.4.–17.5. ja liittyy mukaan Helsingin projektiin viimeiseksi viikoksi. Chicago Boysille on ominaista, että kuka tahansa missä tahansa voi toteuttaa sen.

Helsingin versiossa amatööribändi harjoittelee kuuden viikon ajan yksityisesti kulttuurikeskus Stoassa maanantaisin tai keskiviikkoisin. Bändin julkisia harjoituksia on kerran viikossa lauantaisin ajanjaksolla 22.4.–20.5. eri puolilla Helsinkiä paikoissa, joiden kohtalo on jollain tapaa uhattuna taloudellisen hyödyntavoittelun vuoksi. Teos huipentuu viimeisiin julkisiin bänditreeneihin kulttuurikeskus Stoassa 27.5. Toivotamme kaikki tervetulleiksi bändiin ja julkisiin harjoituksiin!

Lue lisää teoksesta ja tule mukaan!

Ihmisiä laulamassa
Hiwa K: Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming (2011), Casco Art Instituten kiertue Alankomaissa. Casco Art Institute: Working for the Commons -arkisto.