Vuoden 2025 IHME Helsinki -teoksen tekijä on palkittu ukrainalaistaiteilija Zhanna Kadyrova (s.1981). Kadyrovan paikka- ja tilasidonnaisten teosten ilmaisukeinoihin kuuluvat niin kuvanveisto, valokuva, video kuin performanssi. IHME Helsinki 2025 -teoksessa taiteilijan kiinnostuksen kohteena ovat vesistöt ja energiainfrastruktuurit, joiden kautta hän pohtii niin ”edistyksen” kuin konfliktien seurauksia elämää ylläpitävissä järjestelmissä. Läsnä teoksessa on myös toivo, joka syntyy toislajisten ekosysteemien kyvystä ylläpitää elämää.
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, Kadyrova keskeytti meneillään olevat taideprojektit, perui residenssit ja pohti taiteilijuuttaan uudelleen. Hän pakeni Karpaattien vuoristoon, mutta huomasi että pakolaisuus ei ole hänen ratkaisunsa ja palasi muutaman kuukauden päästä kotikaupunkiinsa Kiovaan. Karpaateilla sai kuitenkin alkunsa Kadyrovan tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluva PALIANYTSIA -teosten sarja. Kyseessä on humanitäärinen teos, jonka myyntitulot käytetään Ukrainan hyväksi taiteilijan valitsemiin kohteisiin. PALIANYTSIA oli esillä IHME Helsingin toimesta Ilmastoturvallisuusfestivaalilla Ilmatieteenlaitoksella 19.–20.9.2024 ja se esitetään uudelleen Tekniikan museossa 29.10–3.11.2024.
IHME Helsinki 2025 -teoksen taustamateriaalia on video, jossa esiintyy silmänkantamattomiin jatkuva nuori, tuulenpyörteissä huojuva metsä. Venäjän 6.kesäkuuta 2023 tuhoama Kahovkan pato tyhjensi valtavan 2155 km2 laajuisen tekojärven ja aiheutti mittaamatonta tuhoa lähiympäristössä, kylissä ja kaupungeissa. Nyt entisen tekojärven tilalla kasvaa nelimetriseksi kasvanut paju- ja poppelimetsä. Helsingin kaupungin syntysijoilla, Kuninkaankartanonsaarella, puolestaan toimi 1876–1980 Suomen ensimmäinen vesilaitos, joka on muokannut voimakkaasti saaren ympäristöä. Nykyään saari tunnetaan museosaarena, jossa sijaitsevat Tekniikan museo ja Voimala-museo. Luontoarvoihin perustuen Helsingin kaupunki selvittää nyt mahdollisuutta purkaa Vanhankaupunginkoskea kahlitseva pato.
Zhanna Kadyrovan IHME Helsinki 2025 -teos tuo katsojan pohdittavaksi nämä tapahtumat Zaporizhzhjassa ja Helsingissä. Samalla teos antaa toiveikkaan hengähdystauon konfliktien ja ympäristökriisin ajassa. IHME Helsingin kansainvälisen ja ekologisesti kestävän toimintamallin mukaan teos tullaan esittämään Helsingin lisäksi myös Ukrainassa paikallisena tuotantona, paikalliselle yleisölle.
Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.