Tiedote

Maaleipä-haaste etsii reseptejä maan tulevaisuudelle

17.04.2024
Kuva: Samy Kramer

Valtakunnallinen Maaleipä-haaste kutsuu mukaan kaikki kotileipurit, leipomot, ravintolat, koulut ja yhteisöt eri puolilta Suomea kehittämään leipäreseptejä, jotka parantavat maan, meren, ilmaston ja ihmisen terveyttä. Maaleipä-haaste nostaa esiin maaperän ja ympäristön monimuotoisuudesta huolta pitäviä viljelijöitä, maaleivän leipojia ja maamme moninaista leipäkulttuuria.

Maaleipä-haaste on IHME Helsinki 2024 -teos, jonka on suunnitellut palkittu lontoolainen taiteilijaduo Cooking Sections yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Haasteeseen voi osallistua 1.9.2024 saakka. Maaleipien parhaimmisto palkitaan haasteen finaalissa 21.9. Helsingissä Teurastamon Kellohallissa.

Suomi on leipämaa. Mutta millainen leipä tekisi hyvää maalle ja merelle – sekä meille?

Cooking Sectionsin taiteilijat Daniel Fernandéz Pascual ja Alon Schwabe toivovat, että haasteen myötä löydetään uusia leipäreseptejä, joissa yhdistyvät maaperän ja mahan terveys. Projekti on osa heidän laajempaa CLIMAVORE-hankettaan, jossa pohditaan, miten syödä, kun ihminen muuttaa ilmastoa ja vuodenaikojen väliset rajat hämärtyvät.

Maaleipien leivonnassa suositellaan hyödyntämään perinne- ja muinaisviljoja (esim. ruis, speltti, emmervehnä, yksijyvä, kaura, ohra), kasviproteiineja, siemeniä, luonnonkasveja, pähkinöitä ja villiyrttejä. Osallistujia ohjeistetaan ottamaan selvää alueensa paikallisesta tarjonnasta, luomua ja uudistavaa viljelyä harjoittavista maatiloista ja osuuskunnista sekä myllyistä.

Haasteen suunnittelussa neuvonantajana ollut Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Minna Kaljonen toteaa:

“Maaleipä kannustaa meitä kaikkia miettimään uudestaan, mitä leivässä syömme ja miten se vaikuttaa ympäristöön. Olemme menettäneet paljon siitä kaikesta variaatiosta, jota esimerkiksi maatiaisviljat tarjoavat, kun olemme keskittyneet vain tiettyihin viljelykasveihin.”

Haasteen tuomaristoon kuuluva leipäkulttuuriyrittäjä Eliisa Kuusela korostaa, että haasteen kautta leipojat voivat tulla yhä enemmän tietoisiksi raaka-aineista, maaperästä ja sen mikrobistosta. Maaleipä-haaste kiteyttää ajatuksen ympäristön, maaperän ja ihmisen yhteisestä terveydestä sekä maaperän monimuotoisuuden vaikutuksesta mikrobiomiimme ja vastustuskykyymme.

Haasteen tarkemmat säännöt ja ohjeet löytyvät osoitteesta www.maaleipa.fi.

Lisätietoja:

Saara Moisio, viestinnän suunnittelija, IHME Helsinki +358 45 235 0080, saara.moisio@ihmehelsinki.fi

Lehdistömateriaali salasana: maaleipa24

 

IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka yhdistää taiteen, tieteen ja ilmastotyön. Edistämme ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurinmuutosta. Työmme mahdollistavat vuosina 2023-2025 Saastamoisen säätiö, Koneen Säätiö ja Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation.