Uutiset

Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation tukee IHME Helsinkiä 2023-25

06.06.2022
Abakanowiczin piirustuksia Arboreal Architecture hanketta varten. Kuvat: Artur Starewicz / East News.

Taidesäätiö Pro Artella on ilo ilmoittaa, että sen ylläpitämän IHME Helsingin kolmas päärahoittaja vuosina 2023–25 on Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation. Kaksi aiemmin julkistettua tukijaa IHME Helsingin kyseisille vuosille ovat Koneen Säätiö ja Saastamoisen säätiö. Abakanowicz-säätiö kunnioittaa tunnetun puolalaistaiteilija Magdalena Abakanowiczin (1930-2017) perintöä. Yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana Abakanowiczin loi vaikuttavia veistoksia ja julkisia taideteoksia, joiden juuret juontavat toisen maailmansodan kollektiivisesta traumasta sekä ihmiskunnan ja luonnon tilaa koskevasta laajemmasta huolesta.

Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation tukee niin projekteja, jotka käsittelevät Abakanowiczin tuotantoa kuin laajentavat hänen ajatteluaan ja mielenkiinnon kohteitaan kohti tulevaisuutta. Myöntäessään IHMEelle tukensa, säätiön taiteellinen johtaja Mary Jane Jacob toteaa:

”Olemme erittäin vaikuttuneita IHME Helsingin kunnianhimoisesta yhteistyöstä taiteilijoiden ja yhteisöjen kanssa ympäristöön liittyvissä kysymyksissä. Vuonna 1990 Magdalena Abakanowicz aloitti hankkeen nimeltä Arboreal Architecture. Vaikka se jäi lopulta toteutumatta, ekologinen kestävyys pysyi hänen intohimonaan lopun elämänsä ajan. Täten meille on kunnia tukea IHMEen työtä ja taiteilijoita, jotka ovat tänä päivänä sitoutuneita planeettamme hyvinvoinnin edistämiseen.”

Marja Ramm-Schmidt, Taidesäätiö Pro Arten hallituksen puheenjohtaja, näkee, että ulkomaisen säätiön tuki vahvistaa IHMEen merkitystä kansainvälisesti:

”Tämä uutinen ulkomaisesta tukijasta on meille todella merkittävä avaus kansainvälisellä kentällä. Olemme toimintamme alusta saakka tehneet yhteistyötä kansainvälisesti palkittujen taiteilijoiden ja merkittävien taideinstituutioiden kanssa ulkomailla ja on upeaa, että nyt myös rahoitusyhteistyömme on kansainvälistä.”

Toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila kiittelee päätöstä:

”Tämä tunnustus merkitsee meille paljon. Olemme ylpeitä siitä, että IHMEen edelläkävijyys ekologisen kestävyyden saralla on huomattu myös maamme rajojen ulkopuolella. IHMEen muutos kohti ekologisesti kestävämpää taideinstituutiokäytäntöä ja ekososiaalisen sivistyksen edistäminen taiteen kautta saavat tässä lahjassa vahvan tunnustuksen. Näistä lähtökohdista on hyvä jatkaa monipuolista kansainvälistä yhteistyötä ja tuottaa yhteiskunnallisesti merkityksellistä taidetta aikana, jolloin tulee jatkaa määrätietoista työtä kohti ekologisesti kestävämpää tulevaisuutta. IHME Helsinki tunnistaa elämää ylläpitävien järjestelmien merkityksen ja tekee niitä näkyväksi taiteen kautta: kun huolehdimme ympäristöstämme, pidämme huolta itsestämme ja tulevien sukupolvien elämästä niin Suomessa kuin eri puolilla maailmaa paikoissa, joihin hiilijalanjälkemme ulottuu.”

Abakanowiczin retrospektiivinen näyttely on esillä Tate Modernissa, Lontoossa 17.10.2022–21.5.2023, ennen siirtymistään Musée Cantonal des Beaux-Arts de Lausanneen, Sveitsiin, ja Henie Onstad Kunstsenteriin, Høvikoddeniin, Norjaan. Abakanowiczin teoksia on nähty Suomessa vuoden 1986 ARS-näyttelyssä.

IHME Helsingin toiminnan kaudella 2020–2022 mahdollistavat perustajasäätiö Taidesäätiö Pro Arte sekä Koneen säätiö ja Saastamoisen säätiö.