Menneet tapahtumat Uutiset

Amar Kanwarin elokuvien ensiesitys Helsingissä 4.5.

01.04.2022
Installaationäkymä Amar Kanwarin The Sovereign Forest -näyttelystä, documenta 13, Kassel, 2012. Kuva: Henrik Stromberg.

IHME Helsinki järjesti intialaistaiteilija, elokuvantekijä Amar Kanwarin elokuvanäytöksen Lasipalatsin Bio Rex -salissa ke 4.5. klo 18.00-20.45.

Palkitun taiteilijan elokuvia nähtiin nyt ensi kertaa Suomessa. Kaikille avoin ja maksuton elokuvanäytös päätti vuoden 2022 IHME Helsinki -tilausteoksen, Learning from Doubt -verkkokurssin. Taiteilija oli paikalla tilaisuudessa. Elokuvanäytökseen osallistuminen ei edellyttänyt ennakkoilmoittautumista.

Osallistuitko elokuvailtaan? Kuulemme mielellämme mitä pidit niistä. Voit kertoa palautteesi verkkolomakkeella täällä. >>

Kaikkien palautteen antajien kesken arvotaan kolme IHME 10 vuotta -juhlakirjaa ja viisi IHME 2021 -teoksen Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire -suitsukepakettia. Antamiasi tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille.

IHME Helsinki 2022 – Learning from Doubt -kurssi

Toukokuussa päättyvä Learning from Doubt  on kymmenen viikon mittainen verkkokurssi, joka perustuu Kanwarin pitkäaikaiseen ja muuntautuvaan taideteokseen The Sovereign Forest. Monitahoinen The Sovereign Forest on luova vastaus käsityksiimme rikoksesta, politiikasta, ihmisoikeuksista ja ekologiasta. Niin runouden pätevyys todisteena oikeudenkäynnissä kuin keskustelu näkemisestä, myötätunnosta, oikeudenmukaisuudesta ja oikeudesta määritellä itse itsensä.

Learning from Doubt -kurssin osallistujat ovat perehtyneet viikkojen aikana Kanwarin tuotantoon ja työskentelyyn laajan lukemiston, elokuvien ja erilaisten arkistoaineistojen ja materiaalien kautta. Osallistujilla on ollut mahdollisuus kysyä ja kommentoida aineistoja ja elokuvia taiteilijan kanssa järjestetyissä vuorovaikutteisissa tapaamisissa. Kurssin kulkua voi seurata IHMEen harjoittelija Eero Karjalaisen kirjoittamien viikkottaisten raporttien kautta.

Amar Kanwarin elokuvanäytös

Ke 4.5. klo 18.00-20.45, Bio Rex -sali, Lasipalatsi (Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki)

Klo 18.00 – 18.15 Tervetulosanat

IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila ja taiteilija Amar Kanwar

Klo 18.15-18.45 A Season Outside, 1997

30 min

Maailmassa ei ole kenties ainoatakaan samanlaista rajavartioasemaa, kuten Wagah Intian ja Pakistanin rajalla. Ihmiset kerääntyvät joka ilta raja-asemalle seuraamaan sotilaiden esittämää seremoniaa. Luultavasti kuka tahansa konfliktin silmässä elävä voi löytää itsensä täältä.

Klo 18.45-18.50  The Face, 2004

5 min

The Face jongleeraa, leikkaa ja kiihdyttää kuvaa Burman sotilasdiktatuurin korkeimmasta päälliköstä, kenraali Than Shwesta, kun hän jatkaa ruusun terälehtien heittelyä lehdistökuvaajan pyynnöstä Gandhin polttohautausmuistomerkillä Delhissä. Elokuvan materiaali kuvattiin salaa seremoniassa Rajghatissa 25. lokakuuta 2004. Intian hallitus oli kutsunut kenraalin valtiovierailulle Intiaan. Elokuva paljastaa kirjaimellisesti sotilaallisen edustuksen ”kasvot” kohdentamalla kuvaa kenraalin piirteisiin. Kenraali välttelee tunnetusti kameroita. Than Shwen maaninen terälehtien heittely tiedotusvälineiden edessä paljastaa teon traagisen naurettavuuden, videon toistama teko kritisoi Intian hallituksen tukea Burman armeijalle.

Klo 18.50-19.00 TAUKO

Klo 19.00-20.25 Such a Morning, 2017  

85 min

Elokuva on moderni vertaus kahden ihmisen hiljaisesta sitoutumisesta totuuteen.

Alunperin documenta 14 -näyttelyssä esitetty Such A Morning navigoi erilaisissa mielentiloissa, joissa hahmot etsivät totuutta pimeyden syyvyyksistä haamunäkyjen kautta. Elokuva seuraa arvostetun matematiikan professorin katoamista uransa huippuhetkellä, kun hän vetäytyy pimeyteen hylättyyn junavaunuun ja menettää hiljalleen näkökykynsä. Pimeydessä hän kokee hallusinaatioita ja oivalluksia elämästään, sekä maailmasta, jota hän dokumentoi ’Pimeyden almanakkaan’.

Elokuva etsii aistimuksellisia ja metafyysisiä tapoja ymmärtää toisin aikamme vaikeuksia. Sen kerronta kuljettaa katsojaa matematiikan, runouden, demokratian ja fasismin sekä pelon ja vapauden maastoissa.

Klo 20.25-20.45 Kysymyksiä taiteilijalle

 

Elokuvien kieli on englanti, eikä niissä ole tekstitystä suomeksi.

Elokuvanäytös on kaikille avoin ja ilmainen. Ei ennakkoilmoittautumista.

Muutokset mahdollisia.

 

Bio Rexin saavutettavuus- ja esteettömyystiedot

Bio Rexin osoite on Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki. Bio Rex sijaitsee Lasipalatsissa.

Sisäänkäynti Mannerheimintien puolelta, museon pääovista. Bio Rex sijaitsee Lasipalatsin toisessa kerroksessa, ja sinne johtaa leveät portaat. Amar Kanwarin elokuvanäytöksen aikana tunnistat tilaisuuden IHME Helsingin julisteista ja kylteistä.

Bio Rex -salin esteetön sisäänkäynti: Lasipalatsinaukion puolelta Amos rex -museon hissillä toiseen kerrokseen (museon aukioloaikoina klo 10–20). Ovet aukeavat automaattisesti painamalla avausnappia. Museon aukioloaikojen ulkopuolella Ravintola Lasipalatsin pääovien kautta pääsee hissillä Bio Rexiin. Bio Rexissä ei ole induktiosilmukkaa.

 

Lisätietoa Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -teoksesta >>