Uutiset

IHME Helsingin ilmastotekoja – kerro omasi

02.09.2019
Luontokävely IHME-festivaalilla 2018. Kuva: Veikko Somerpuro

Yhä useammat kulttuurin kentän toimijat ovat tuoneet esiin huolen ilmastonmuutoksesta ja jakaneet omia keinojaan vähentää päästökuormaa. Monisyistä aihetta on käsitelty näyttelyissä, seminaareissa, keskustelutilaisuuksissa ja tempauksissa. Myös IHME julkisti loppuvuodesta 2018 uuden toimintamallinsa, jossa yhdeksi keskeiseksi linjaukseksi nousee ekologinen jälleenrakennus. IHMEessä on pohdittu nykytaiteen kentälle soveltuvia kestäviä toimintamalleja yhdessä uuden asiantuntijatyöryhmän kanssa.

Toteutuneita ilmastotekoja

Vuosi sitten IHME mittasi toimistonsa hiilijalanjäljen hyödyntäen brittiläisen Julie’s Bicyclen erityisesti kulttuuriorganisaatioille suunnittelemaa hiilijalanjälkilaskuria. Samalla IHME sitoutui toimimaan hiilijalanjäljen minimoimiseksi eri tavoin. Konkreettisina ilmastotekoinaan IHME Helsinki on mm. kompensoinut välttämättömistä matkoista syntyvät lentopäästöt Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi-ohjelman kautta, joka ennallistaa hiiltä sitovia suoympäristöjä. IHMEen kokousten ja yleisötilaisuuksien tarjoilut ovat olleet vegaanisia ja herkut on tilattu yhdenvertaisuus periaatteen mukaisesti. Yleisötilaisuuksien tapahtumapaikoiksi on valittu tiloja, joihin on helppo tulla ilman omaa autoa ja toimistohenkilökunnan työmatkat taittuvat arkisin julkisilla liikennevälineillä tai pyöräillen. Kiitokseksi pitkäaikaisesta työstään IHMEen asiantuntijatyöryhmässä ja hallituksessa, toimikautensa päättäneitä jäseniä muistettiin lahjoituksella Suomen luonnonperintösäätiölle, joka hankkii varoilla suojeltavaa ikimetsää.

Kohti ekologisempia teostuotantoja

Suuri osa toiminnan päästöistä syntyy IHMEen ydintoiminnasta eli teostuotannoista. IHME Helsingin ensimmäistä tilausteosta vuodelle 2020 valmistellaan parhaillaan taiteilija Jana Winderenin kanssa. On selvää, että kansainvälisten taiteilijoiden toteuttamat teokset edellyttävät matkustamista, josta syntyvää hiilijalanjälkeä kompensoidaan jatkossakin. IHME-teokset syntyvät aina suhteessa Helsinkiin tai kaupungin lähialueisiin ja niiden tuotantoprosessi tapahtuu yleensä Helsingissä. Teosten paikka- tai tilannesidonnaisuus sekä aineeton muoto esimerkiksi ääni- tai elokuvateoksina eivät vaadi pitkiä ja ympäristöä kuormittavia kuljetusmatkoja, mutta edellyttävät aina toki tekniikkaa ja kuluttavat energiaa. Ympäristöä helliville toimintatavoille on siis käyttöä monenlaisilla tuotannon osa-alueilla ja etsimme jatkuvasti parempia käytäntöjä.

IHME Helsinki on omalta osaltaan etsinyt ja jakanut seuraajilleen tietoa ympäristön tilaa koskevasta keskustelusta taiteen kentällä mm. sosiaalisessa mediassa. Koemme, että meille on tärkeää oppia toisilta toimijoilta hyviä käytäntöjä niin pieniin kuin suurempiikin ilmastotekoihin.

Onko sinulla ilmastovinkki? Kerro meille: info[at]ihmehelsinki.fi

Seuraa meitä:

Facebook, Twitter, Instagram