Uutiset

IHME Helsinki -teos 2020 siirtyy – ilmastotyö jatkuu

03.06.2020
Jana Winderen taustatyömatkallaan Helsingissä elokuussa 2019. Kuva: Paula Toppila.

Suomen hallituksen päätökset kesäajan koronarajoituksista 4.5.2020 koskettavat myös IHME Helsinkiä. Neuvottelujen jälkeen päätettiin, että  taiteilija Jana Winderenin ääni-installaatio siirretään toteutettavaksi elokuussa 2021. Teos toteutuu suunnitellusti Soutustadionilla. Siirtämällä IHME Helsinki 2020 -teos vuoteen 2021 IHME Helsinki haluaa varmistaa Jana Winderenin teoksen korkeatasoisen toteutuksen ja samalla huolehtia kävijäturvallisuudesta ja vastuullisuudesta.

”Yhteistyöni IHMEen ja muiden kumppanien kanssa on edennyt hienosti taustatyön ja teknisen toteutuksen osalta. Merkittävä osa teosprosessia, suunnittelemani kahden viikon tallennus- ja taustatyömatka Helsinkiin, jää kuitenkin matkustusrajoitusten vuoksi tekemättä. Tämä työvaihe on välttämätön teoksen valmistumisen kannalta ja edellyttää läsnäoloani paikan päällä, puhumattakaan teoksen virittämisestä Soutustadionin ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin ja ääniympäristöön.” kertoo taiteilija Jana Winderen.

Ilmastotyö jatkuu

”Toivomme, että Jana pääsee syksyllä taas Helsinkiin ja voimme saattaa teoksen taustatyön päätökseen. Sillä välin keskitymme asioihin, joita pystymme tekemään. Pohdimme edelleen sitä, miten tehdä nykytaiteen tilaajaorganisaationa kansainvälistä yhteistyötä ja luoda merkityksellisiä sisältöjä ympäristökriisin ja biodiversiteettikadon aikakaudella.

Ensiarvoisen tärkeää on, että kutsuttu taiteilija jakaa IHMEen eetoksen kestävyydestä, ilmastokriisiin sopeutumisen tärkeydestä ja jatkuvasta oppimisesta liittyen ilmastokriisin vaikutuksiin. Olemme esimerkiksi tehneet monia ekologisesti kestäviä ratkaisuja Janan teosta suunnitellessa: valinneet uusiutuvaa energiaa, etsineet alihankkijoita Suomesta tai mahdollisimman läheltä, miettineet uudelleen teoksen kokoa puhumattakaan etäkokouksista ja – haastatteluista fyysisten tapaamisten ja seminaarin sijaan.” kertoo tulevaisuuden suunnitelmista toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

”Vuosi 2021 onkin meille sitten supervuosi, sillä tarjoamme yleisöillemme yhden sijaan kaksi teosta.” jatkaa Toppila.

Loppuvuoden tilaisuudet toteutuvat

Lauantaina 22.8.2020 toteutetaan alunperin installaation lopetustapahtumaksi suunniteltu yleisötapahtuma Soutustadionilla. Tässä tilanteessa tapahtuma toimii teoksen yleisöä osallistavana aloitustapahtumana.

Myös syksyn muut IHME Helsingin ja kumppaneiden keskustelutilaisuudet ja seminaarit toteutetaan suunnitellusti. Toteutuvatko tilaisuudet suorina lähetyksinä digitaalisilla alustoilla vai fyysisen osallistumisen mahdollistavana, jää nähtäväksi. Tiedotamme syyskauden tilaisuuksista lähiaikoina tarkemmin.

IHME tulee tuottamaan vuonna 2021 kaksi teosta pääkaupungin julkisiin tiloihin: IHME Helsinki 2020 -teoksen lisäksi myös vuoden IHME Helsinki 2021 -tilausteoksen. Vuoden 2021 teoksen tekijä ja teos tullaan julkistamaan syksyllä 2020.

Lue lisää IHMEen taideteostuotannon ekologisesti kestävistä ratkaisuista ekoblogista >>