Uutiset

IHME Helsinki -teos 2023 – Kaikille avoimet harjoitukset käynnistyvät

19.04.2023
Chicago Boys amatööribändi ryhmä ihmisiä
Chicago Boys -amatööribändi aloitti harjoitukset maanantaina 17.4. kulttuurikeskus Stoassa. Kuva: Aman Askarizad.

Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming kutsuu mukaan amatööribändin harjoituksiin lauantaisin kuuden viikon ajan 22.4.–27.5. Kurditaiteilija ja muusikko Hiwa K:n Lontoossa vuonna 2010 käynnistämän projektin toteuttaa Helsingissä moninainen joukko ihmisiä. Mukana on muusikoita ja ei-muusikoita, joita yhdistää halu pohtia talouden ja ympäristössä tapahtuvien muutosten välisiä kytköksiä ja vaikutuksia arkeen.

Bändin jäsenet valitsevat soitettavan musiikin ja harjoitusten paikat. Taiteilijalle on tärkeää, että teoksessa pääsevät kuuluviin siihen osallistuvien ihmisten tarinat ja kokemukset. Hiwa K onkin todennut:

Kapitalistinen järjestelmä yrittää aina tehdä sinusta ”tähden”, mutta minä sanoin ei, minun on hyvä olla ”puolikuu”.

Hän toteuttaa teoksen samanaikaisesti kotikaupungissaan Sulaimaniassa Irakin Kurdistanissa paikallisten ihmisten kanssa ja liittyy Helsingin bändiin rivijäseneksi teoksen viimeisellä viikolla toukokuussa.

Bändin avoimissa harjoituksissa luodaan orgaaninen tila keskustelulle ja musiikille eri puolilla Helsinkiä julkisissa tiloissa, joiden kohtalo on esimerkiksi yksityistämisen ja uusliberaalin arvomaailman uhkaamana. Ensimmäiset julkiset harjoitukset ovat Lapinlahden sairaalassa 22.4. klo 13–16.

IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppilan mukaan Chicago Boys -teoksessa yhdistyvät IHMEelle tärkeät arvot: ekologinen ja sosiaalinen kestävyys, yhdessä kokeminen ja tekeminen, muutokseen kannustaminen ja muutoksen synnyttäminen.

Kriisien kyllästämässä maailmassa moni kokee tarvetta kokoontua yhteen, tutustua toinen toisiimme ja kuunnella toinen toistemme tarinoita. Chicago Boys tarjoaa mahdollisuuden tähän kootessaan ihmiset soittamaan yhdessä valitsemaansa musiikkia niin pienemmällä kuin isommallakin joukolla, ydinryhmän lisäksi myös yleisö saa osallistua bändiharjoituksiin,

Toppila kuvailee.

Helsingissä amatööribändin julkisiin harjoituksiin voi liittyä vapaasti mukaan soittimensa kanssa tai ilman. Kaikille avoimien harjoitusten paikat ja ajat julkaistaan IHME Helsingin verkkosivuilla. Teos huipentuu viimeisiin julkisiin harjoituksiin kulttuurikeskus Stoassa lauantaina 27.5.

IHME Helsinki 2023 – teos