Uutiset

IHME-raati: Taidenautintoja ja ekotekoja

21.04.2020
IHME-raadin tapaamisessa ideoitiin Itämereen liittyviä ekotekoja. Kuva: Päivi Matala

IHMEen asiakasraati on vapaaehtoisista koostuva ryhmä ihmisiä, joita kiinnostaa taide, tiede ja ympäristökysymykset. Tänä vuonna kaksi kertaa kokoontunutta joukkoa yhdistää kiinnostus nykytaiteeseen. Useampi raatilainen muisteli omia kokemuksiaan IHMEen aiempien tilausteosten parissa, joista varsinkin Antony Gormleyn Savi ja kollektiivinen keho -teoksen valtava savikuutio vuodelta 2009 oli herättänyt kiinnostuksen IHMEeseen.

Kurkistus tulevaan

IHME-raati toimii IHMEen ja yleisöjen rajapinnassa ja saa etukäteen tietoa tulevista teoksista ja muusta ohjelmasta.  Maaliskuun tapaamisessa päästiin tutustumaan vuoden 2020 teossuunnitelmiin ja kuultiin Jana Winderenin ääniteoksen tapahtumapaikasta, Soutustadionista.

Jana Winderenin ääniteoksessa on läsnä kysymys Itämeren tilasta. Soutustadion sopii hyvin Itämeriaiheisen ääniteoksen kuunteluun, kun katsomosta voi seurata itse teoksen kohdetta, merta. Raatilaisissa paikkavalinta herätti ihastusta. Osalle paikka oli tuttu virsilaulutilaisuuksien ja operettiesitysten näyttämönä, mutta monella ei ollut kokemusta harvoin yleisölle avoinna olevasta stadionista.

Monta ekotekoa

Tulevan teoksen innoittamana raatilaisten kanssa pohdittiin ekotekoja, joilla kuka tahansa voisi osallistua Itämeren suojeluun omassa arjessaan. Vilkkaassa keskustelussa toivottiin vinkkejä, joiden avulla toimia vastuullisesti Itämeren hyväksi. Tiedon lisäksi haluttiin mm. oppia syömään erilaisia särkikaloja, joiden myötä rehevöitymistä voidaan vähentää. Muovin ajautumisesta meriin oltiin myös huolissaan, mihin nähtiin mahdollisuuksia vaikuttaa mm. ostostottumuksilla.

Koska erilaisia ideoita on tarjolla paljon, todettiin, että tärkein ekoteko on lopulta se, mihin kullakin on motivaatio ryhtyä. Samaan tapaan kuin taideteos avaa erilaisia tulkinnan mahdollisuuksia kokijastaan riippuen, sopivat erilaiset Itämeren hyväksi tehdyt toimet eri henkilöille. Yhden ekoteon sijaan päädyttiinkin ideoimaan raadin jäsenille tapaa, jolla kuka tahansa saa esittää itselle asettamansa ekohaasteen ja samalla jakaa sen toisia innoittamaan.

IHME jakaa kevään ja kesän mittaan kartoittamiaan Itämeren suojeluvinkkejä ja julkistaa myöhemmin keväällä, kuinka osallistua yhteiseen haasteeseen Itämeritekojen puolesta. Ennen varsinaista tempausta kannattaa perehtyä mm. ekokoordinaattorin vinkkeihin hiilijalanjäljen pienentämiseksi  sekä tutkija Seppo Knuuttilan ajatuksiin Itämeren tilasta Jana Winderenin haastattelussa.

Itämeren suojeluvinkkejä esimerkiksi täällä >>