Uutiset

Katie Paterson tekee IHME Helsinki 2021 -teoksen

07.10.2020
Katie Paterson. Kuva: Veikko Somerpuro.

Skotlantilaistaiteilija Katie Paterson tekee IHME Helsinki 2021 -teoksen. Uusi teos nimeltään To Burn, Forest, Fire toteutetaan Helsingissä kesän 2021 aikana useissa julkisen tilan kohteissa.

Katie Patersonia (s. 1981, Skotlanti) pidetään laajalti yhtenä sukupolvensa kiinnostavimmista taiteilijoista. Paterson tarkastelee teoksissaan paikkaamme maapallolla geologisen ajan ja muutoksen näkökulmasta. Hän toimii yhdessä eri puolilla maailmaa työskentelevien tutkijoiden kanssa, ja käyttää teoksissaan usein kehittynyttä teknologiaa. Patersonin teokset käsittelevät ihmisten ja heidän luonnollisen ympäristönsä välistä intiimiä, runollista ja filosofista yhteyttä. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on Future Library Oslossa, Norjassa.

”Olen todella iloinen siitä, että minut valittiin IHME Helsinki 2021 -teoksen tekijäksi, ja tuen täysin IHMEen nykyistä suuntaa.

Tavoitteeni on luoda taideteos, joka lisäisi tietoisuutta kuudennesta sukupuutosta planeetallamme. Jaamme neljänneksen DNA:stamme puiden kanssa, ne ovat elämämme lähde, mutta yli puolet maapallon puista on menetetty siitä lähtien, kun ihmiset alkoivat kaataa niitä. Tuhoamme sademetsiä niin nopeasti, että ne saattavat olla poissa sadan vuoden kuluttua. Uskon, että planeetta ja kaikki sen mahdollistama elämä ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja että voimme kohdata ilmastokatastrofin suoremmin aistiemme kautta emotionaalisella, intuitiivisella tasolla.

Toivon, että To Burn, Forest, Fire kuljettaa osallistujat Helsingissä ajassa taaksepäin, että tämä rituaalinomainen taideteos muistuttaa aistien välityksellä ihmiskunnan aiheuttamasta laajenevasta sukupuuttoaallosta, samalla kun osallistujat  saatetaan tulevaisuuden skenaarioon – paikkaan, johon toivon, ettemme koskaan päädy. Toivon, että kokemus kannustaa ihmisiä toimimaan nyt.”

To Burn, Forest, Fire koostuu planeettamme ensimmäisen metsän tuoksusta ja ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksusta. Näiden metsien tuoksut jalostetaan suitsukkeiksi ja poltetaan eri puolilla kaupunkia kesällä 2021. Planeettamme ensimmäisen ja ilmastokriisin ajan viimeisen metsän määrittelyssä taiteilija on tehnyt yhteistyötä emeritus professori Jan Zalasiewiczin, (School of Geography, Geology and the Environment, University of Leicester), paleoklimatologian dosentti J. Sakari Salosen (Helsingin yliopisto), paleobotanisti, tohtori Chris Berryn (Cardiff University, Wales) ja kirjailija, biologian ja ympäristötutkimuksen professori David George Haskellin kanssa (Sewanee: The University of the South, Tennessee, USA).

IHME tuottaa vuonna 2021 kaksi teosta Helsingin julkiseen tilaan. Tälle vuodelle suunniteltu norjalaistaiteilija Jana Winderenin IHME Helsinki 2020 – teos siirtyy covid-19-pandemian vuoksi elokuuhun 2021.

Lisää IHME 2021 teoksesta >>