Uutiset

Katie Patersonin teoksessa aistitaan ensimmäisen ja viimeisen metsän tuoksuja

31.08.2021
Katie Patersonin IHME Helsinki 2021 -tilausteos To Burn, Forest, Fire toteutuu sarjana suitsukeseremonioita. Kuva: Veikko Somerpuro

Skotlantilaistaiteilija Katie Patersonin IHME Helsinki 2021 -teoksessa nimeltään To Burn, Forest, Fire (Palaa, metsä, tuli) voi kokea maapallon ensimmäisen metsän tuoksun 385 miljoonan vuoden takaa sekä ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksun. Teoksen lähtökohtana on taiteilijan huoli maapallon kuudennesta sukupuuttoaallosta eli useiden lajien katoamisesta ihmisen toiminnan seurauksena. Teos toteutuu sarjana suitsukeseremonioita, joita järjestetään eri puolilla Helsinkiä 1.-30.9.2021.

”Jaamme neljäsosan DNA:stamme puiden kanssa ja puut ovat elinehtomme. Siitä huolimatta olemme kaataneet lähes puolet planeettamme metsistä ja tuhoamme sademetsiä niin nopeasti että ne saattavat kadota sadan vuoden kuluttua. Uskon, että planeetta ja kaikki sen elämä ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja voimme kohdata ilmastokatastrofin vahvemmin aistiemme kautta, intuitiivisesti. Toivon, että teokseni kuljettaa osallistujat planeetan ensimmäisen metsän pariin ja tulevaisuuden skenaarioon, johon toivon ettemme koskaan päädy.” sanoo Katie Paterson teoksestaan.

Yhteistyötä tutkijoiden kanssa

Katie Patersonin studio on tehnyt yhteistyötä tutkijoiden kanssa selvittääkseen kysymyksiä, kuten miten määritellään maapallon ensimmäinen metsä?  Millaisia puita ja kasveja kasvoi devonikautisessa metsässä 385 miljoonaa vuotta sitten? Mitkä tämän päivän elämänmuodot muistuttavat noita muinaisia lajeja? Uhanalaisten nykysademetsäbiomeja tutkivien ekologien ja biologien kanssa selvitettiin, mitkä maapallon elävät metsät ovat vaarassa kadota elinaikanamme, sekä niistä löytyvät tuoksut.  Lisää näiden tieteellisestä taustatyöstä ja tuoksujen määrittelystä >>

Menneen ja tulevan metsän tuoksut jalostettiin tilaustyönä toteutetuiksi suitsukkeiksi yhteistyössä japanilaisen suitsukevalmistaja Shoyeidon kanssa.

Tietoa tapahtumista

Suitsukeseremonioita järjestetään yli kymmenessä kohteessa eri puolilla Helsinkiä sisä- ja ulkotiloissa yhdessä IHMEen yhteistyökumppanien kanssa. Ajantasaiset tapahtumatiedot päivitetään IHME Helsingin verkkosivuille. Osa tapahtumista on suunnattu erityisvieraille.  Ulkoilmatilaisuuksissa on säävaraus.

IHMEen yleisötyöntekijät kokoavat yleisöt tunnin mittaisiin seremonioihin saapumisjärjestyksessä. Kutsumme yleisön kokemaan taideteoksen rauhallisessa tunnelmassa.

Terveysturvallisuus on meille tärkeää ja noudatamme ajantasaisia covid-19-pandemiaan liittyviä ohjeita yleisötilaisuuksille.

Voit antaa palautetta teoksesta täällä >>

Suitsukeseremonioiden yhteistyökumppanit: Helsingin kaupungin kanslia, Helsingin tuomiokirkko, Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry, Kansallismuseo, Korkeasaaren eläintarha, Kulttuurikeskus Stoa, Kumpulan kampus, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Helsingin Kuurojen Yhdistys ry., Observatorio, Roihuvuoren seurakunta ja Roihuvuori-seura, Suomenlinnan hoitokunta, Suomen kuurosokeat ry, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Temppeliaukion kirkko.