Uutiset

Maria Lind IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmään

21.11.2023
Piirustus naisen kasvoista, joissa on eri kokoisia alueita vihreällä, liilalla, sinisellä, punaisella, ruskealla ja keltaisella. Alareunassa lukee teksti Maria Lind.
Maria Lindin muotokuva, taiteilija: Bernd Krauss.

Kuraattori ja museonjohtaja Maria Lind on IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmän uusi jäsen. Lind on luonut pitkän uran taideinstituutioiden johtajana, biennaalien kuraattorina ja opettajana sekä professorina Oslon Taideakatemiassa. Hän on julkaissut kirjoja ja kirjoittanut laajasti nykytaiteesta niin sanoma- ja aikakauslehtiin kuin näyttelyjulkaisuihinkin. Lind on vuoden 2009 Walter Hopps Award for Curatorial Achievement -palkinnon saaja. Syyskuussa 2023 Lind valittiin Kirunan Konstmuseet i Norr, Kin-museon johtajaksi. Hän siirtyi tähän tehtävään Ruotsin Moskovan suurlähetystön kulttuuriattasean paikalta.

”Minulle on kunnia saada kutsu IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmään, sillä olen seurannut IHMEen ainutlaatuista toimintaa suurella mielenkiinnolla alusta asti. Tänä aikana tuntuu erityisen asiaankuuluvalta jatkaa ja syventää lähestymistapoja ja keskusteluja, joiden kärjessä IHME on.”

Lind kommentoi uutta tehtäväänsä.

IHMEen toiminnanjohtaja ja kuraattori sekä asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja Paula Toppila toteaa:

“Olemme koko asiantuntijatyöryhmä todella iloisia siitä, että Maria Lind liittyy joukkoomme seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi. Maria on ollut pitkään keskeisiä toimijoita nykytaiteen kentällä, rohkea uudistaja, näkemyksellinen kuraattori ja johtaja. Hän tuntee IHMEen toiminnan lähtökohdat ja on vieraillut kutsuttuna asiantuntijana ohjelmassamme. On hienoa saada hänet mukaan pohtimaan ja suunnittelemaan IHME Helsingin tulevaisuutta.”

Asiantuntijatyöryhmän jäsenet kutsutaan mukaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Maria Lind tulee työryhmään Aarhusin yliopiston professori Jussi Parikan kauden päätyttyä viime kesäkuussa. Muut työryhmän jäsenet ovat professori Ute Meta Bauer Nanyangin teknillisestä yliopistosta Singaporesta, taiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava ja Helsingin yliopiston alkuperäiskansatiedon vanhempi tutkija Hanna Guttorm. Maria Lindin kausi alkaa vuoden 2024 alusta. Kiitämme Jussi Parikkaa hyvästä yhteistyöstä ja asiantuntijuudesta.