Uutiset

Merimetso – Laulun arvoinen

26.10.2022
Chorus Sinesis: Iina Ukkonen, kuva / image: Jan Eerala.

Kutsumme kaikki mukaan kuulemaan merimetsoista! Osana Environmental Humanities Month -tapahtumaa järjestämme kaikille avoimen verkkotapahtuman näistä isoista mustista linnuista ja Chorus sinensis -teoksesta keskiviikkona 9.11.2022 klo 15 – 16.

Merimetso – laulun arvoinen -verkkoluennolla kuraattori Ulla Taipale kertoo merimetsoista, Itämerestä ja Chorus sinensis -teoksesta sekä esittää Porin taidemuseossa viime kesänä esillä ollutta audiovisuaalista materiaalia.

”Kokomusta kookas korisija, joka tappaa ulosteillaan ihmismieltä miellyttävää vehreyttä ja vaikuttaa kalastoon – näin voi merimetson kuvata. Musta lintu, valkoinen uloste; mustavalkoinen kuva linnusta. Merimetson mustuus on likaista pahaa mustaa, sen taituruus kalastajana katastrofaalista ahneutta, sen yhdyskuntaelämä saastuttavaa ja tuhoavaa. Tältä näyttää, kun lintua ja sen luontoa katsotaan ylhäältä alaspäin, haitan ja epäjärjestyksen merkkejä etsien. 

Ovatko muunlaiset tarinat ja kuvat merimetsosta mahdollisia? Onko tämä lintu ihmisen laulun arvoinen? Voisiko olla runoja linnusta, joka ei koskaan laulanut? Linnusta, jonka elo joitakin häiritseekin? Millainen on tarina merimetsosta, satu, joka huomispäivänä kerrottaisiin?” – Karoliina Lummaa, Merimetso – Laulun arvoinen, 2021

Chorus sinensis on merimetsoille (Phalacrocorax carbo sinensis) omistettu audiovisuaalinen kuoroteos. Se on toteutettu vuosina 2019–22 Selkämeren rannikolla merilintujen ja ihmisten toisiaan sivuavilla reviireillä. Teos kysyy: Onko merimetso ihmisen laulun arvoinen?

Ulla Taipaleen ideoimassa ja kuratoimassa teoksessa yhdistyvät taiteilija Jan Eeralan kuvaamat videot, valokuvat ja äänitykset sekä säveltäjä ja äänitaiteilija Lau Naun merimetsoista inspiroitunut sävelteos kuorolle. Työryhmään kuuluvat myös lintukirjallisuuteen erikoistunut kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa ja puvustajan roolissa biologi ja taiteilija Merja Markkula, sekä Poseidon-kuoro: Kristina Bakić, Eeva Bergroth, Anna Jussilainen, Tuija Kuoppamäki, Aleksi Pihkanen, Sami Siitojoki, Teemu Suuntamaa, Susanne Ådahl ja Iina Ukkonen.

Katso Chorus sinensis -teoksen traileri >>

Kaikille avoin verkkotapahtuma pidetään Zoomissa. Ilmoittaudu mukaan 9.11. klo 13 mennessä saadaksesi linkin Zoomiin >>

Tilaisuus pidetään englanniksi.

Chorus sinensis on osa pohjoismaalaista The Conference of the Birds -hanketta
www.theconferenceofthebirds.net

Tukijat:
Pori Art Museum
Nordic Culture Point
Nordic Culture Fund
Taike
Niilo Helanderin Säätiö
Samuel Huberin taidesäätiö