Uutiset

Saastamoisen säätiö ja Koneen säätiö tukevat IHME Helsingin toimintaa 2023-25

10.03.2022
IHME Helsinki -teos 2021: Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire. IHMEen yleisötyöntekijä suitsukeseremoniassa. Kuva: Veikko Somerpuro.

Nykytaideorganisaatio IHME Helsinki on iloinen voidessaan tiedottaa, että Koneen säätiö ja Saastamoisen säätiö ovat päättäneet tukea IHME Helsingin toimintaa vuosina 2023-25.

IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka yhdistää toiminnassaan taiteen, tieteen ja ilmastotyön. Sen tärkein arvo on taiteen vapaus elämää ylläpitävien järjestelmien puitteissa. Toiminnan tavoitteena on edistää ekososiaalista sivistystä, kestävää ja demokraattista yhteiskuntaa ja moninaista hyvää elämää. IHME on rohkeasti tuottanut uutta ja ennennäkemätöntä taidetta erilaisille yleisöille jo viidentoistavuoden vuoden ajan.

”Arvostamme valtavasti Saastamoisen säätiön ja Koneen säätiön osoittamaa luottamusta siihen mitä teemme. Tämä tuki mahdollistaa kansainvälisten taiteilijoiden työskentelyn ja uuden teoksen tuottamisen Suomessa ja siten tärkeiden niin ekologisen kuin sosiaalisenkin kestävyyden sisältöjen tuomisen yhteiseen keskusteluun. Tulemme myös edelleen jakamaan oppimaamme kestävistä toimintamalleista taiteen kentällä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Taiteella ja taideinstituutioilla on tärkeä rooli kestävyysmurroksessa.” kiittelee IHME Helsingin toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila.

Yhteinen arvopohja

”IHME Helsinki tekee merkityksellistä pioneerityötä kestävältä arvopohjalta. Saastamoisen säätiölle on tärkeää olla tukemassa toimintaa, jossa taide, tiede ja ilmastotyö yhdistyvät”, sanoo Saastamoisen säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen.

”Koneen Säätiön visiossa vapaa tiede ja taide kukoistavat ekologisesti kestävässä ja yhteiskunnallisesti tasa-arvoisessa Suomessa. IHME Helsinki edistää toiminnallaan monia samoja tavoitteita ja arvoja kuin Koneen Säätiö. Säätiömme kannustaa myös rajojen ylittämiseen, joten meistä on hienoa olla tukemassa IHME Helsingin kansainvälisiä nykytaideprojekteja, joissa taide ja tiede kohtaavat ja jotka toteutetaan ympäristövastuullisesti”, toteaa Koneen säätiön johtaja Ulla Tuomarla.

IHME Helsinki -teokset toteutuvat kerran vuodessa

IHME Helsingin edeltäjän IHME-nykytaidefestivaalin (2009-2018) tavoin sen toiminnan ydin on kansainvälisesti tunnustetun taiteilijan laatima julkisen tilan taideteos. Tähän mennessä toteutuneita IHME Helsinki -teoksia ovat olleet norjalaistaiteilija Jana Winderenin ääniteos ja skotlantilaistaiteilija Katie Patersonin suitsukeseremonioista rakentuva tapahtumakokonaisuus. Parasta aikaa toteutuu IHME Helsinki 2022 -teos, jonka tekijä on palkittu intialaistaiteilija Amar Kanwar. Hänen teoksensa on kaikille avoin verkkokurssi Learning from Doubt (Epäilystä oppiminen), jonka yhteistyökumppaneita ovat Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutti.

IHME Helsingin taiteilijavalinnat tehdään Advisory Boardissa, johon kuuluvat professori Ute Meta Bauer Singaporen Nanyangin teknologisesta yliopistosta, dekaani Hanna Johansson Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, taiteilija ja tutkija Antti Majava BIOS-tutkimusyksikösta ja professori Jussi Parikka Aarhusin yliopistosta sekä puheenjohtajana toimiva IHME Helsingin toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila.

IHME Helsingin toiminta on ollut hiilineutraalia vähäiseen kompensaatioon perustuen vuodesta 2020. Kaikkiin IHME Helsingin tuottamiin tapahtumiin on vapaa pääsy.