Uutiset

IHME Helsinki 2024: yleisötyöntekijät

19.09.2024
Neljä ihmistä katsovat ryhmäkuvassa kameraan. He ovat rakennuksen ulkopuoellla.
IHME Helsinki 2024-teoksen yleisötyöntekijät vasemmalta oikealle: Ville Mattila, Niko Wearden, Milja Rikkonen ja Jasmin Virtanen. Kuva: Veikko Somerpuro

IHME Helsinki 2024 -teoksenCooking Sectionsin Maaleipä-haasteen – tiimiin on tapahtumaviikon ajaksi liittynyt mukaan neljä yleisötyöntekijää: Milja Rikkonen, Niko Wearden, Jasmin Virtanen ja Ville Mattila. Eri taustoista tulevat yleisötyöntekijät ovat tärkeä osa IHME Helsinki -teosten toteutumista ja välittämistä yleisölle. Heistä jokainen tuo oman asiantuntemuksensa mukaan tapahtumaan.

Helsingin yliopiston ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opiskelija Milja Rikkonen on opinnoissaan keskittynyt muun muassa kestävään ruoantuotantoon ja kulutustottumuksiin sekä luonnon monimuotoisuuteen. Taide on hänelle tärkeä harrastus. Ilmastoturvallisuusfestivaalilla ja Maaleipä-juhlassa työskentelyssä Miljaa kiehtoo erityisesti mahdollisuus yhdistää kiinnostuksensa taiteeseen opintojensa kanssa:

Olen innoissani Maaleipä-haasteesta, sillä sen kautta saadaan konkreettisesti luotua hyvää maapallolle ja ihmisille.

Iso-Britanniasta kotoisin oleva esitystaiteilija Niko Wearden tutustui ensimmäisen kerran Cooking Sectionsiin On Tidal Zones -projektin kautta asuessaan Skotlannissa Isle of Skyella:

Kun kuulin heidän IHME Helsinki -teoksesta, innostuin seuraamaan miten heidän ajattelunsa kestävistä ruokajärjestelmistä asettuu suomalaiseen ympäristöön, jossa myös itse toimin.

Niko asuu nyt Helsingissä ja opiskelee Taideyliopiston teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -maisteriohjelmassa. Hänellä on myös kokemusta reseptikilpailuun osallistumisesta. Kommentoiden Britannian kolonialistista ja imperialistista historiaa sekä ruokaomavaraisuutta Niko lähetti Climate grief -kakun reseptin kilpailuun, jossa etsittiin kakkua kuningatar Elizabeth II:n kruunajaisten 70 -vuotisjuhlaan (Platinum Jubilee). Valitettavasti hän ei voittanut kilpailua.

Metropolia ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon opiskelija Jasmin Virtasen toiveena on rakentaa kestävämpää ja inklusiivisempaa taidekenttää. IHME Helsingin toiminnassa häntä kiinnostaa erityisesti ekologisesti kestävän toiminnan läpileikkaavuus yhteiskunnallisten kriisien ja murrosten keskellä:

Yleisötyöntekijän roolissa pääsen tutustumaan ensimmäistä kertaa tämän kaltaisten tapahtumien tuotantoon, niiden moninaisiin sisältöihin, ja ennen kaikkea osaksi ekologisen kestävyyssiirtymän kärkijoukkoja suomalaisella taidekentällä.

Helsingin yliopiston taidehistorian opiskelija Ville Mattila on erityisesti kiinnostunut julkisesta taiteesta, koska se on kaikille saavutettavinta. Ville näkee, että parhaimmillaan julkinen taide voi rikastuttaa ihmisten arkea, sivistää tai vahvistaa erilaisten yhteisöjen paikallisidentiteettejä:

Koska IHME Helsingin vuosittainen komissioteos on aina kaikille avoin ja julkiseen tilaan sijoittuva, tunnen oloni yleisötyöntekijänä tämänvuotisen teoksen parissa varsin kodikkaaksi.

Cooking Sectionsin CLIMAVORE-projektissa Villeä kiehtoo erityisesti sen konkreettinen vaikutus museokahviloiden tarjontaan.

Yleisötyöntekijät ovat Ilmastoturvallisuusfestivaalilla ja Maaleipä-juhlassa kävijöitä varten kertomassa IHME Helsinki 2024 -teoksesta ja Zhanna Kadyrovan PALIANYTSIA-teoksesta. PALIANYTSIA on nähtävillä Ilmatieteenlaitoksen aulassa 18.-20.9. klo 10-16. Teoksen kiviset leivät ovat myynnissä ja tuotot lahjoitetaan Ukrainassa taiteilijan valitsemiin humanitaarisiin kohteisiin. Maaleipä-juhlassa yleisötyöntekijät tarjoilevat maaleipäleipämaistiaisia, kertovat haasteen finalistileivistä ja keräävät palautetta.

Tutustu Maaleipä-juhlan ohjelmaan