Uutiset

IHME Helsinki tutkimuskohteena EcoConjunctions -hankkeessa

04.02.2025
Kuvassa on neljä henkilöä lavan vasemmalla reunalla ja oikealla reunalla on keltaisista jalustoista ja leivistä muodostuvan leipänäyttely.
IHME Helsinki 2024 -teos Maaleipä-haaste päättyi Maaleipä-juhlaan. Juhlan juontaja Olivia Din Belle haastattelee Paula Toppilaa ja Cooking Sectionsin Daniel Fernández Pascualia ja Alon Schwabea haasteesta. Kuva: Veikko Somerpuro.
Ryhmä ihmisiä Helsingissä luokkahuoneessa katsoo valkokankaalle, jossa näkyy etäyhteydellä videokuvaa toisesta ryhmästä ihmisiä Sulaimaniassa.
IHME Helsinki 2023 -teoksen Chicago Boys – While We Were Singing They Were Dreaming yksityisissä harjoituksissa otettiin etäyhteys Sulaimaniaan ja vaihdettiin kuulumisia. Kuva: Aman Askarizad.
Kuvakaappaus Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -teoksen Learning From Doubt -verkkokurssin kirjautumissivulta.
Katie Patersonin IHME Helsinki 2021 -tilausteos To Burn, Forest, Fire. Kuva: Veikko Somerpuro
IHME Helsinki -teos 2020 – Jana Winderen: Listening Through The Dead Zones soutustadionilla Töölössä kesällä 2021, kuva: Veikko Somerpuro.

IHME Helsinki on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa EcoConjunctions -hankkeessa, jossa tutkitaan nykytaiteen, luonnontieteiden, kestävän kehityksen ja kansalaisyhteiskunnan välistä suhdetta ekokriittisestä näkökulmasta. Helsingin yliopiston taidehistorian yliopistotutkija FT, Dosentti, Minna Valjakan johtamassa hankkeessa tutkitaan taidetta ja tiedettä yhdistäviä nykytaidetoimijoita Suomessa, Singaporessa, Indonesiassa ja Japanissa.

Taide-tiede -hankkeita eri puolilla maailmaa

Hanke pyrkii edistämään ja dekolonisoimaan nykyistä länsimaiskeskeistä tutkimusta kehittämällä uusia lähestymistapoja. Tavoitteenamme on tutkia taide-tiede -hankkeiden paikallisia ja kansainvälisiä kehityskaaria, niiden tiedon tuottamisen strategioita sekä mahdollisia yhteiskunnallisia vaikutuksia,

kertoo Valjakka. Hanke lähestyy tutkimuskohteitaan taidehistorian, taiteen sosiologian ja kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen näkökulmasta.

Suomesta IHME Helsingin lisäksi hankkeessa on mukana Helsingin yliopiston Hyytiälän metsätutkimusaseman ja Ilmakehätieteiden keskuksen Ilmastopyörre-taideohjelma ja Periferia-näyttely. Hankkeen kansainvälisiin yhteistyökumppaneihin kuuluu yksittäisiä tutkijoita, tutkimuskeskuksia, yliopistoja, kansalaisorganisaatioita sekä nykytaiteen toimijoita, kuten mm. Cemeti Institute for Art and Society sekä Lifepatch Yogyakartasta Indonesiasta.

IHME Helsinki tutkimuskohteena

Kansainvälisten taiteilijoiden kanssa tehdyt, taidetta ja tiedettä yhdistävät IHME Helsinki -teokset ovat hankkeen tutkimuskohteita.

IHME Helsingin vuosittaiset julkisen tilan teokset tarjoavat näkemyksiä ja toivoa ympäristökriisiin osallistamalla ihmisiä, ehdottamalla toimintatapoja, jotka edistävät ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurin muutosta. Tästä hyvä esimerkki on vuoden 2024 IHME Helsinki -teos, jossa taiteilijaryhmä Cooking Sections haastoi kaikki kehittämään maan, meren ja ihmisen terveyttä edistäviä leipäreseptejä. On hienoa, että yhteistyötaiteilijoidemme teokset ja toimintamme pääsevät syvällisemmän tarkastelun kohteeksi osana tutkimusta, joka pyrkii avaamaan uusia uria monitieteiselle tutkimusalalle,

kertoo IHME Helsingin toiminnanjohtaja Paula Toppila.

Tämän vuoden IHME Helsinki -taiteilijan, ukrainalaisen Zhanna Kadyrovan teos toteutetaan Vanhankaupunginkoskella Voimalamuseossa elo-syyskuussa 2025. Taiteilijan kiinnostuksen kohteena ovat vesistöt ja energiainfrastruktuurit, joiden kautta hän pohtii niin ns. edistyksen kuin konfliktien seurauksia elämää ylläpitävissä järjestelmissä. Niin IHME Helsinki -teosten välittämä ja niiden oheistapahtumissa tuotettu tieto, kuin yleisöpalautteet ja IHME Helsingin tuottama viestintämateriaali muodostavat osan tutkimusaineistosta.

Lue lisää IHME Helsinki -teoksista Tutustu IHME Helsingin blogeihin ja podcasteihin Tutustu seminaareihin ja kurssimateriaaleihin Lue lisää EcoConjunctions-tutkimusprojektista: helsinki.fi