Uutiset
IHME Helsinki ja Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa yhteistyössä

IHME Helsinki ja Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa tekevät yhteistyötä taiteilija Zhanna Kadyrovan IHME Helsinki 2025 -teoksen markkinointiviestinnässä.
Teoksen erityiskohderyhmä ovat ukrainalaiset Suomessa, joten yhteistyö yhdistyksen kanssa on tärkeää ukrainalaisten tavoittamiseksi. Venäjän hyökkäyssodan jälkeen noin 76 000 ukrainalaiselle on myönnetty tilapäistä suojelua. Vuoden 2024 aikana 13 000 ukrainalaista sai pysyvän oleskeluluvan Suomeen.
Toivon symboli ja ukrainalaista nykytaidetta yleisöille
”Ajatus Zhanna Kadyrovan uuden teoksen kokemisesta Helsingissä tuntuu sekä syvästi henkilökohtaiselta että symbolisesti voimakkaalta. Zhannan taide vangitsee pakolaisuuteen, sietokykyyn ja toivoon liittyvät monitahoiset tunteet, jotka koskettavat vahvasti sodan vuoksi kotinsa jättäneitä ja Suomessa asuvia ukrainalaisia. Ukrainalaisen taiteen esittäminen tässä ajassa säilyttää kulttuuria, tuo näkyvyyttä ja arvostusta. Se muistuttaa suurta yleisöä siitä, että ukrainalaiset äänet ovat eläviä, luovia ja kehittyviä, jopa aggression ja tuhon edessä. Meille on kunnia olla mukana tässä yhteistyössä IHME Helsingin kanssa ja auttaa ukrainalaista nykytaidetta saavuttamaan laajemman yleisön Suomessa”,
sanoo Vassili Goutsoul, yhdistyksen puheenjohtaja.
Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa on perustettu 1997 yhdistämään ja edustamaan Suomessa asuvia ukrainalaisia sekä säilyttämään ukrainalaisen kulttuurin saavutuksia. Yhdistys järjestää mm. kulttuuri- ja liikuntatapahtumia, tarjoaa neuvontaa ja ukrainan kielen opetusta.
”Olen todella iloinen, että saamme tehdä yhteistyötä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa kanssa. Vuonna 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut voimakkaasti Eurooppaan ja Suomeen. Hyökkäyksen seurauksena Suomi on muun muassa liittynyt Natoon, energian ja sähköntuotannon vihreää siirtymää on nopeutettu ja Suomi on vastaanottanut ukrainalaisia pakolaisia. Ympäristökriisi aiheuttaa samanlaista kärsimystä ja tuhoa kuin sodat äärisäiden aiheuttamien tulvien, metsäpalojen, kuivuuden ym. seurauksena. Samaan tapaan kuin meidän tulee osata hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua, meidän tulee osoittaa tukemme ja tehdä työtä rauhan puolesta Ukrainassa ja muilla konfliktialueilla. Taiteen kentällä voimme luoda ja vahvistaa yhteyksiä, yhteistyötä ja siten edistää toimintaa rauhan puolesta”,
toteaa Paula Toppila, IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori.
Kadyrova sai hiljattain Ukrainan valtionpalkinnon (Schevchenko National Prize) kuvataiteen alalta ensimmäisenä naisena kahteenkymmeneen vuoteen sekä uuden Her Art Prize -palkinnon Ranskassa. Kadyrovan tilausteos toteutuu Voimala-museossa Vanhankaupunginkosken kupeessa elo-syyskuussa 2025. Taiteilijan kiinnostuksen kohteena ovat vesistöt ja energiainfrastruktuurit, joiden kautta hän pohtii niin ”edistyksen” kuin konfliktien seurauksia elämää ylläpitävissä järjestelmissä. Läsnä teoksessa on myös toivo, joka syntyy toislajisten ekosysteemien kyvystä ylläpitää elämää.
Miten tukea ukrainalaisia?
Sota Ukrainassa jatkuu edelleen ja sodan jälkeenkin jälleenrakennus tarvitsee tukea. Ukrainalaisten yhdistys Suomessa tarjoaa erilaisia tapoja tukea ukrainalaisia Suomessa ja Ukrainassa. Lahjoituksilla tuetaan mm. humanitaarisen avun välittämistä, avustustarvikkeiden ja evakuointiautojen hankintaa sekä ukrainalaisten pakolaisten kotoutumista Suomeen.