Menneet tapahtumat

IHME-lukupiiri 18.1.2024

28.10.2023
Tom Mustillin Kuinka puhua valasta -kirjan kansikuva ja potretti Kalle Hammista. Mies keskittynyt ilme kasvoillaan ja silmälaseissa
Tom Mustill: Kuinka puhua valasta (Aula & co). Kalle Hamm, kuva: Jyri Pitkänen.

Tom Mustill ja Kuinka puhua valasta

Tervetuloa mukaan lukupiiriin, jossa käsitellään Tom Mustillin Kuinka puhua valasta -kirjaa. Kokoonnumme torstaina 18.1.2024 klo 17:30–19:00 Observatorion itärotundaan (Kopernikuksentie 1) keskustelemaan kuvataiteilija Kalle Hammin johdolla kirjasta, joka on tutkimusmatka valaiden ja kielen maailmaan:

“Mustill osoittaa, miten lähellä me olemme jo sitä, että ihmiset ja eläimet voisivat todella kommunikoida keskenään. Virtuoosimaisesti laulavat, sosiaaliset ja älykkäät valaat valtavine nisäkkään aivoineen ovat todennäköisin uusi keskustelukumppanimme.” (Aula & co)

Tom Mustill on biologi, kansainvälisesti palkittu dokumenttielokuvaohjaaja ja kirjailija, joka työssään keskittyy erityisesti tarinoihin ihmisten ja eläinten kohtaamisista. Hän on työskennellyt muun muassa David Attenborough’n ja Greta Thunbergin kanssa.

Kalle Hamm on helsinkiläinen Lahden taideinstituutista ja Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija. Hamm on käsitellyt teoksissaan ihmisen ja kasvien välistä suhdetta. Hänen teoksissaan kasvit ovat aktiivisia toimijoita, jotka ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Hamm on myös yksi Band of Weeds -äänikollektiivin perustajajäsenistä.

Kalle suosittelee lukemaan Kuinka puhua valasta -kirjan, koska se on mainio sukellus eläinten, varsinkin valaiden, kommunikaatioon:

“Kirja kyseenalaistaa ihmiskeskeisen luontokäsityksen ja avaa huimaavia näkymiä valaiden, noiden merien jättiläisten elämään. Samalla kirja esittelee alan uusimpia tutkimusmenetelmiä sekä mitä niillä voidaan mahdollisesti saada aikaan lähitulevaisuudessa.”

Haluatko pysyä ajan tasalla IHMEen toiminnasta ja tapahtumista?

Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje