Tiedote
Maaleipä-juhla uudistaa leipäkulttuuria
IHME Helsinki 2024 -teos, Cooking Sectionsin Maaleipä-haaste kutsui kotileipurit, leipomot, ravintolat, koulut ja yhteisöt Suomessa kehittämään leipäreseptejä, joissa yhdistyvät maan ja mahan, ihmisen ja ilmaston hyvinvointi. Haasteeseen lähetettyjä leipiä ja leipureita juhlitaan lauantaina 21.9.2024 klo 14–18 Teurastamon Kellohallissa Helsingissä. Tervetuloa maistamaan leipää maan tulevaisuudelle!
Haasteeseen lähetettiin leipäreseptejä eri puolilta Suomea. Resepteissä hyödynnetään monipuolisesti kotimaisia luomu- ja maatiaisviljoja kuten emmervehnää, tattaria ja spelttiä, hapanjuurta ja kuumajuurta, luonnonyrttejä- ja vihanneksia, siemeniä, tammenterhoja, pettua, juureksia, sieniä, merilevää ja jopa särkikaloja. Muodoltaan leivät vaihtelevat näkkileivästä limppuun ja peltileivästä pataleipään.
”Maaleipä-haaste tuo yhteen leivän leipojat, maanviljelijät sekä ympäristön, maatalouden ja ruokapolitiikan asiantuntijat visioimaan maankäytön, ympäristön huomioivan viljankasvatuksen ja leivän tuotannon tulevaisuutta Suomessa. Olemme innoissamme siitä, miten valtakunnallinen haaste voi tukea viljelijöitä maaperää hoitavassa viljelyssä eri puolilla maata ja miten kulttuurituotannolla voimme vahvistaa maaperäkulttuureja.” Cooking Sectionsin taiteilijat Daniel Fernández Pascual ja Alon Schwabe kommentoivat.
Cooking Sections kiinnitti finalistivalinnoissaan huomiota raaka-aineiden lisäksi siihen, miten leipäresepti uudistaa leipäkulttuuria. IHME Helsinki edistää ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurin muutosta taiteen keinoin ja Maaleipä-haaste on muutoksen ytimessä kannustaessaan leipureita pohtimaan leipäaineksia ympäristön hyvinvoinnin näkökulmasta. Haasteessa halutaan myös vakiinnuttaa maaleipä-sana suomen kieleen kuvaamaan leipiä, jotka on valmistettu maaperää, merta ja ihmisiä hoivaavista raaka-aineista.
Finalistileivät ovat Maaleipä-juhlassa esillä ja maisteltavissa. Haasteen tuomaristo palkitsee viisi parasta leipää ja leipuria. Ennen palkintojenjakoa tuomariston kanssa on mahdollista syventyä keskusteluun Maaleipä-haasteen yhteiskunnallisesta merkityksestä ruokaturvan näkökulmasta. Palkintoja jakamassa ovat haasteen suojelija kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.), kokki Sami Tallberg, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Minna Kaljonen sekä ruokavaikuttaja ja Ripaus kurkumaa -blogin tekijä Gelawej Viyan.
Palkintojenjaon lisäksi Maaleipä-juhlassa on mahdollisuus ostaa maaleipäaineksia ja maistella monenlaisia maaleipätuotteita leivistä jäätelöön ja kahvilatuotteisiin. Juhlan tarkempi ohjelma ja listaus markkinoiden myyjistä löytyvät osoitteesta: maaleipa.fi. Maaleipä-juhlaan on vapaa pääsy.
Lisätietoja:
Paula Toppila, toiminnanjohtaja ja kuraattori, IHME Helsinki,
paula.toppila@ihmehelsinki.fi, +358 45 1240 096
Lehdistökuvat:
Saara Moisio, viestinnän suunnittelija, IHME Helsinki,
saara.moisio@ihmehelsinki.fi, +358 45 235 0080
IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka yhdistää taiteen, tieteen ja ilmastotyön. Edistämme ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurinmuutosta. Työmme mahdollistavat vuosina 2023-2025 Saastamoisen säätiö, Koneen Säätiö ja Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation.