Tiedote

Maaleipä-reseptejä maan tulevaisuudelle

03.10.2024
Ryhmäkuva neljästätoista ihmisestä, jotka seisovat keltaisten erilaisia leipiä pitelevien jalustojen takana.
Maaleipä-haasteen finalistit vasemmalta: Jutta Varis, Anne Kiuru, Anu Horttanainen, Jella Bertell, Aila Kiiskinen, Merja Teräsvuori, Anna Luttinen, Rami Oksanen, Satu Engström. Jani Anders Purhonen, Seppo Lindén, Malin Furu ja Suvi Tiihonen. Kuva: Veikko Somerpuro.

Tiedote 3.10.2024

Maaleipä-haasteessa on julkaistu neljätoista erilaista leipäreseptiä maan tulevaisuudelle. Lontoolaisen Cooking Sectionsin IHME Helsinki 2024 -teos etsi kevään ja kesän ajan leipäreseptejä, joissa yhdistyy maan ja mahan terveys. Parhaimpia leipiä juhlistettiin Maaleipä-juhlassa lauantaina 21.9. ja juhlan päätteeksi tuomaristo palkitsi kuusi leipää ja leipuria.

Maaleipä-haasteen pääpalkinto myönnettiin Jani Anders Purhosen Puuleivälle. Leivässä yhdistyvät hapanjuureen pettujauhot ja tammenterhot, joista voisi tulevaisuudessa tulla tärkeä osa ruokavaliota ja ruokaturvaa. Tuomariston mukaan Puuleivässä yhdistyykin menneisyys ja tulevaisuus:

Puuleivässä otetaan niukkuuden aikana syntynyt raaka-aine ja muutetaan se ekologisen monimuotoisuuden ja kukoistuksen mauksi tuleville sukupolville. Se on leipä, joka kannustaa ihmisiä sitoutumaan metsään, vähentämään jätettä ja tukemaan maatiloja sisällyttämään tammen kasvatus osaksi ruuantuotantoa. Systeemiajattelun mukaisesti se on leipä, joka laajentaa sitä, mitä maanviljelyn, ruoan ja maankäytön tulisi olla Suomessa ja mitä meidän kaikkien tulisi syödä.

Kaikissa finalistileivissä yhdisteltiin rohkeasti erilaisia raaka-aineita ja hyödynnettiin monipuolisesti viljoja. Toisen palkinnon voittanut porvoolaisen ravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun Suppilovahvero-levain yhdisti suppilovahverojauhetta Rosala-Nybyn täysjyvä-luomumaalaisvehnäjauhoihin, joiden jyviin on tallentunut ikivanhaa tietoa kuivuuden ja äärimmäisten sääolosuhteiden varalle. Kolmannen palkinnon saanut Merja Teräsvuoren Luontaisesti gluteeniton hamppu-tattaripataleipä taas yhdistää tattarin ja hampun perunaan ja erilaisiin siemeniin. Kunniamainintoja saivat Jella Bertellin Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä, Rami Oksasen Paimionjoen särkevä ja Anna Luttisen Kuminakakku “Itämeren kierros”.

Kaikki neljätoista finalistia olivat ansiokkaasti ajatelleet maan, meren ja mahan terveyden välistä yhteyttä resepteissään. Suurin osa leivistä on hapanjuureen ja luomumaatiaisviljoihin leivottuja. Edellispäivän puuron ja juuresten lisäksi leivissä hyötykäyttöön pääsevät villiyrtit, kotimaiset hedelmät ja vihannekset sekä siemenet.

IHME Helsinki edistää ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurinmuutosta taiteen keinoin. Vaikka haaste on tältä erää ohi, maaleipä jää elämään. Kannustamme inspiroitumaan resepteistä, kehittämään uusia maaleipiä ja ottamaan maaleipä-sanan käyttöön puhuttaessa leivistä, jotka pitävät huolta maasta, merestä ja meistä. Kaikki finalistireseptit löytyvät nyt haasteen verkkosivulta:

Lue lisää: maaleipa.fi

Lisätietoja:
Paula Toppila, toiminnanjohtaja ja kuraattori, IHME Helsinki,
paula.toppila@ihmehelsinki.fi, +358 45 1240 096

Lehdistökuvat:
Saara Moisio, viestinnän suunnittelija, IHME Helsinki,
saara.moisio@ihmehelsinki.fi, +358 45 235 0080

IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka yhdistää taiteen, tieteen ja ilmastotyön. Edistämme ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurinmuutosta. Työmme mahdollistavat vuosina 2023-2025 Saastamoisen säätiö, Koneen Säätiö ja Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation.