Tiedote

Hiwa K tekee IHME Helsinki 2023 -teoksen

29.09.2022
mies istuu ulkona metsässä
Hiwa K, kuva: Veikko Somerpuro.

Tiedote 29.9.2022

Kurditaiteilija ja muusikko Hiwa K tulee toteuttamaan keväällä 2023 helsinkiläisen version teoksestaanChicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming (Chicago Boys – Kun me lauloimme, he unelmoivat). Teos tuo yhteen eri taustaiset ihmiset, arjen kokemukset uusliberalismista, ympäristökriisistä ja populaarimusiikista. Teos on toteutunut ensimmäisen kerran Lontoon Serpentine Galleryssä vuonna 2010 ja sen jälkeen se on kiertänyt ympäri maailmaa monissa keskeisissä taideinstituutioissa. Teoksen ydin on joukko ihmisiä, jotka muodostavat amatööribändin ja uusliberalismia tutkivan opintoryhmän. Teokseen haetaan mukaan osallistujia tammikuussa 2023 julkaistavalla avoimella haulla.

Hiwa K on saanut peruskoulutuksensa Irakissa ja hän jatkoi itsenäistä opiskelua tapaamalla ajattelijoita, kuvataiteilijoita, muusikoita ja teatterintekijöitä. Muutettuaan Saksaan 25-vuotiaana hän opiskeli musiikkia flamencomestari Paco Peñan oppilaana. Kolme vuotta sitten Hiwa K palasi takaisin Sulaimaniaan, Irakin Kurdistaniin. Sulaimaniassa hän hankki maatilan ja opiskelee yhdessä paikallisten ihmisten kanssa, miten edistää permakulttuuria eli miten elää sopusoinnussa ympäristön kanssa. Hiwa K:n taiteilijuudesta välittyy jatkuva taidekasvatusjärjestelmän, ammattimaisiksi määriteltyjen taidekäytäntöjen sekä taiteilijamyytin kritiikki.

”Tajusin, että meidän täytyy luopua asemastamme taiteilijoina siinä mielessä, että tuotamme tavaroita ja ylläpidämme markkinaa, joka vaatii tiettyä ylituotantoa. Se mitä teemme on myös hyvin epäekologista. Olemme liiaksi tuottaneet tuhoa. Meidän pitäisi hoivata enemmän, ja sitä minä teen”,

kertoo Hiwa K periaatteistaan taiteilijana.

”Valitsimme Hiwa K:n seuraavan tilausteoksen tekijäksi, koska hän jakaa IHME Helsingin kanssa yhteiset arvot: ekologinen ja sosiaalinen kestävyys, yhdessä kokeminen ja tekeminen, muutokseen kannustaminen ja muutoksen synnyttäminen. Chicago Boys tarjoaa mahdollisuuden kokoontua yhteen jakamaan tarinoita ja soittamaan yhdessä valittua musiikkia niin pienemmällä kuin isommallakin joukolla. Ydinryhmän lisäksi myös yleisö saa osallistua bändiharjoituksiin”,

kertoo IHME Helsingin toiminnanjohtaja Paula Toppila, joka aikoo vuosikymmenten tauon jälkeen kaivaa myös itse kitaran kotelosta.

Hiwa K:n IHME Helsinki 2023 -teos toteutetaan lähes samanaikaisesti Helsingissä ja Sulaimaniassa, Irakin Kurdistanissa huhti-toukokuussa 2023. Yhteistyökumppanina Helsingissä toimii Kulttuurikeskus Stoa Itäkeskuksessa.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppilapaula.toppila@ihmehelsinki.fi, + 358 45 1240096. Lehdistökuvat: viestinnän suunnittelija Saara Moisio saara.moisio@ihmehelsinki.fi, + 358 45 235008.

Lue lisää IHME Helsingin verkkosivuilta (linkki teoksen sivulle)

Työmme mahdollistaa perustajasäätiömme Taidesäätiö Pro Arte sekä Koneen säätiö ja Saastamoisen säätiö vuosina 2020-22. Kaudella 2023-2025 tukijamme ovat, Saastamoisen säätiö, Koneen Säätiö ja Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation.

Tiedote PDF-versiona Tiedote arabiaksi Tiedote pohjoissaameksi Tiedote farsiksi Tiedote kurdiksi