Uutiset

Eyal Weizman: Forensic Architecture

13.10.2021
Eyal Weizman. Kuva/Photo: David Ausserhofer / Robert Bosch Academy.

Eyal Weizmanin (Forensic Architecture) online -keskustelu toteutettiin 11. syyskuuta, 2021 ja sitä moderoi Bassam el Baroni. Luento järjestettiin yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin, Arkkitehtuurimuseon ja IHME Helsingin kesken osana Framen Vieraanvaraisuusharjoituksia -viikon ohjelmaa.

”Eyal Weizmanin johtama Forensic Architecture on tärkeimpiä yhteiskunnallisia toimijoita nykytaiteen kansainvälisellä kentällä. Ryhmä käyttää monialaisia menetelmiä, joiden avulla väkivallan, ihmisoikeusrikkomusten ja ympäristötuhojen tutkimusaineistoa voidaan tuottaa ja tulkita taiteen kontekstissa. Visualisoimalla ja käsitteellistämällä tätä materiaalia syntyy kriittinen kuva maailmastamme, tapahtumista, joista uutisvirta kertoo vain pinnallisesti tai ei ollenkaan. Forensic Architecturen pohdinnan keskipisteessä on aina myös julkinen tila: miten haastaa ymmärrystä siitä väkivallan, politiikan ja turvallisuuden näkökulmasta? Julkinen tila on myös IHME Helsingin toimintojen ytimessä ja Weizmanin puheenvuoro tuo tähän keskusteluun yhteiskunnallista ja poliittista syvyyttä.” kertoo IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila.

Online -keskustelu avaa professori Eyal Weizmanin ja tutkimusyksikkö Forensic Architecturen työtä tapausesimerkkien ja keskustelujen kautta. Miten arkkitehtuurin menetelmiä ja työkaluja voidaan hyödyntää rikosteknisessä analyysissa? Miten menetelmät auttavat ymmärtämään ja haastamaan olemassa olevaa yhteiskuntaa ja julkista tilaa sekä niihin liittyviä väkivallan muotoja? Kuinka poliisiväkivaltaa, ihmisoikeusloukkauksia, kansanmurhia ja ympäristötuhoja voidaan tutkia toisiinsa liittyvinä prosesseina?

Luentoa moderoi Bassam el Baroni, joka on kuraattori ja taiteen kuratoinnin ja välittämisen apulaisprofessori Aalto-yliopiston taiteiden, suunnittelun ja arkkitehtuurin korkeakoulussa.

Löydät englanninkielisen verkkokeskustelun dokumentaation täältä >>