Uutiset

IHME Helsingin Advisory Boardin uusi jäsen: Hanna Guttorm

15.06.2022
IHME Helsingin Advisory Boardin uusi jäsen on Hannellen Guttorm. New Advisory Board member of IHME Helsinki is Hannaellen Guttorm.

IHME Helsingin Advisory Boardin uudeksi jäseneksi valittiin Taidesäätiö Pro Arten hallituksen kokouksessa 1.6.2022 alkaen kaudelle 2022-2025 FT Hanna Guttorm. Paikka Advisory Boardissa vapautui, kun pitkäaikaisen jäsenen, Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johanssonin, kausi työryhmässä päättyi 1.6.2022.

Guttorm työskentelee Helsingin yliopistossa vanhempana tutkijana alkuperäiskansatutkimuksen parissa. Hän on myös Helsingin kestävän kehityksen instituutin (HELSUS) jäsen. Guttorm on elvyttänyt isänsä pohjoissaamen kielen ja toimii myös osa-aikaisena saamelaisen opettajankoulutuksen apulaisprofessorina Saamelaisessa korkeakoulussa Kautokeinossa Norjassa. Hän on myös Dutkansearvi – saamen kielen ja kulttuurin tutkimusseuran puheenjohtaja ja Dutkansearvvi Dieđalaš Áigečálan päätoimittaja. Pääasiassa Koneen Säätiön yksilö- ja kollektiivirahoitetuissa hankkeissa Guttorm tunnustelee, kirjoittaa, puhuu ja performoi taiteiden, tieteiden ja pedagogiikan välillä kohti ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpää maailmaa.

“Kutsu Advisory Boardin jäseneksi oli todella sykähdyttävä yllätys. IHME Helsingin arvot ja toimintatavat ’hengittävät’ niin tutusti ja Maa-rakkaudellisesti, että oih, olen ymmyrkäisenä ilosta ja kiitollinen saadessani liittyä mukaan tällaiseen.”

IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila toimii Advisory Boardin puheenjohtajana. Hänen mukaansa Guttorm tuo tärkeän lisän Advisory Boardin jäsenten edustamien asiantuntijuuksien joukkoon ja vahvistaa IHMEen mahdollisuuksia kehittää ekologisesti kestäviä taideinstituutiokäytäntöjä: ”Hanna Guttormin työssä yhdistyvät mainiolla tavalla IHMEen tärkeä kolmiyhteys: taide, tiede ja ilmastotyö. Hän on tutkija, joka tutkii mahdollisuuksia tuottaa luovaa tieteellistä kirjoittamista yhtenä tärkeänä aiheenaan ekologisesti kestävä yhteys maahan, maaperään. Olen todella iloinen, että Hannaellen on tulevaisuudessa mukana keskusteluissamme.”

IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmässä jatkavat vuosina 2022-2025 Nanyangin teknillisen yliopiston (NTU) professori Ute Meta Bauer, digitaalisen estetiikan ja kulttuurin professori Jussi Parikka Aarhusin yliopistosta sekä kuvataiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava. Asiantuntijatyöryhmä kehittää IHMEen toimintaa sekä valitsee Toppilan johdolla vuosittaiset IHME Helsinki – taiteilijat.

IHME Helsinki kiittää Hanna Johanssonia pitkäaikaisesta toiminnasta IHMEessä. Johansson oli myös Taidesäätiö Pro Arten hallituksen jäsen 2007-2022.