Uutiset

IHME Helsingin uusi asiantuntijatyöryhmä

17.05.2019
The new expert team of IHME Helsinki: Hanna Johansson (up left), Jussi Parikka, Paula Toppila, Antti Majava, Ute Meta Bauer. Photo: Veikko Somerpuro, Christine Fenzl.

 

 

IHMEttä ohjaavan asiantuntijatyöryhmän kokoonpano muuttuu uuden painotuksen myötä. Ympäristökysymyksiä huomioiva toimintapa sekä yhteistyö kansainvälisen tiedekentän kanssa tuovat uusia avauksia asiantuntijatyöryhmän toimintaan.

Syksyllä 2018 työryhmässä kolmivuotisen toimikautensa aloitti kuraattori, professori Ute Meta Bauer. Bauer on Nanyangin teknillisen yliopiston (NTU) yhteydessä toimivan Singaporen nykytaiteen keskuksen perustaja ja johtaja. NTU CCA Singapore on tuonut yhteen taiteen ja muiden alojen tutkimusta, jonka keskiössä ovat seuraavien vuosien aikana ilmastot, ympäristöt ja asumukset.

Southamptonin yliopiston, Winchester School of Artsin professori ja Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin teorian dosentti, Jussi Parikka liittyy kesäkuusta 2019 lähtien IHMEen asiantuntijatyöryhmään. Hän työskentelee tällä hetkellä myös vierailevana tutkijana Prahan Esittävien taiteiden akatemian elokuva ja TV -koulussa. Hänen laaja poikkitieteellinen julkaisutoimintansa on käsitellyt media-arkeologian, posthumanismin, teknologisen kulttuurin ja muun muassa ekologian kysymyksiä.

Kuvataiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava aloittaa toimikautensa niin ikään kesäkuussa. Hän tutkii väitöstutkimuksessaan luonnon, yhteiskunnan ja tieteen vaikutusta taideilmiöiden kehittymisessä ja taiteen roolia sosioekologisissa ja tieteellisissä murroksissa. Majava on myös Mustarinda-seuran perustajajäsen. Taiteilijoiden ja tutkijoiden perustaman seuran tavoitteena on edistää yhteiskunnan ekologista jälleenrakentamista, kulttuurin ja luonnon monimuotoisuutta sekä taiteen ja tieteen yhteyttä.

Asiantuntijatyöryhmässä jatkavat vuonna 2020 Taideyliopiston Kuvataideakatemian nykytaiteen tutkimuksen professori Hanna Johansson sekä IHMEen toiminnanjohtaja Paula Toppila. Toppila toimii jatkossa IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajana.

Kolmen hallituksessa ja työryhmässä alusta asti mukana olleen jäsenen toimikausi päättyy kesäkuussa. Heitä ovat työryhmän ja Taidesäätiö Pro Arten hallituksen puheenjohtajana toiminut museonjohtaja emerita, Tuula Arkio, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja, Leevi Haapala sekä kriitikko, kuraattori Timo Valjakka.

Lisää uuden asiantuntijatyöryhmän jäsenistä täällä.