Uutiset

IHME Helsinki -teokset maailmalla

03.03.2022

IHME Helsingin tuottamat tilausteokset toteutuvat Suomessa julkisessa tilassa, mutta niiden elämä jatkuu myös tämän jälkeen. Näin taiteilijoiden ja yhteistyökumppaneiden noin 2-3 vuotta kestävän työn tulokset tavoittavat laajemman yleisön.

”Vuonna 2021 toteutetut Katie Patersonin ja Jana Winderenin IHME Helsinki -teokset ovat syntyneet taiteen, tieteen ja ilmastotyön vuoropuhelusta ja IHME Helsingin tavoitteesta tutkia taiteen ja taideinstituution roolia kestävyysmurroksessa. Koska ympäristökriisi on globaali kriisi, on tärkeää tehdä kansainvälistä yhteistyötä ja jakaa kokemuksia dialogissa muun maailman kanssa. Siksi lähtökohtanamme on, että tuottamamme tilausteokset olisi mahdollista esittää ekologisesti kestävästi myös Suomen kontekstin ulkopuolella, yhteiset arvot jakavien kumppanien kanssa.” sanoo IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila.

Vedenalaiset äänet matkasivat Pietarista Singaporeen

IHME 2020 -teos, Jana Winderenin Listening Through the Dead Zones toteutui HYDRA – New Media Art in Context of Eco-Anxiety -näyttelyssä Pietarissa 11.9.2021-27.2.2022. Taiteilija työsti Helsingin soutustadionille elokuussa 2021 räätälöidystä paikkasidonnaisesta ääni-installaatiosta uuden näyttelyversion Sevkabelin satama-alueelle levittäytyvään näyttelyyn. Kuraattoreina toimineiden Olga Vadin ja Lydia Gumenyukin kokoama näyttely ja sen ympärille koottu monipuolinen ohjelmisto yhdisti taiteen ja tieteen aloja sekä esitti ajankohtaisia kysymyksiä ympäristökriisistä. IHMEen Paula Toppila toi taiteen kestävyyskysymyksiin keskittyvässä paneelikeskustelussa esiin teokseen ja IHMEen toimintaan liittyviä ekologisia ratkaisuja.

Winderenin IHME-teoksen näyttelyversio, kuten myös Katie Patersonin IHME 2021 -teos, toteutuivat Singaporen taideviikolla 17.-23.1.2022 Nanyangin teknillisen yliopiston nykytaiteen keskuksen (NTU CCA) toteuttamina. IHMEen Advisory Boardin jäsen, NTU CCA:n johtaja, kuraattori Ute Meta Bauer on käsitellyt tiiminsä kanssa IHME Helsingille läheisiä teemoja:

“NTU CCA Singaporessa on tutkinut pitkään ilmaston, merten ja elinympäristöjen vuorovaikutusta ja pyrkii myös toimimaan ekologisesti kestävien periaatteiden mukaisesti. Olemme siis monesta syystä iloisia siitä, että Katien ja Janan IHME-teokset olivat esillä NTU CCA:n toimesta Singapore Art Weekillä,“ Paula Toppila kertoo.

Tuoksuseremonioita ympäri maailmaa

Patersonin To Burn, Forest, Fire -teos yhdistää kaksi metsää, joita erottaa ajallisesti 385 miljonaa vuotta, mutta materiaalisesti teos on pikkuruinen. Maapallon ensimmäisen metsän ja viimeisen metsän tuoksuja välittäviä suitsuketikkuja on voinut haistaa teoksen tuoksuseremonioissa paitsi Helsingissä syyskuussa 2021, myös Spielart -festivaaleilla Munchenissä loka-marraskuussa. Tuoksuseremonioita järjestetään parhaillaan Sveitsissä Galleria Tschudissa esillä olevan näyttelyn yhteydessä.

Teoksen monipaikkaisuus konkretisoituu Maailman metsäpäivänä 21.3.2022, kun IHME Helsinki ja Katie Paterson kutsuvat yksityisiä ihmisiä järjestämään omia suitsukeseremonioita läheistensä kanssa ja jakamaan hetken sosiaalisessa mediassa. IHME on jakanut ja postittanut halukkaille seremonioita varten noin 200 suitsukepakettia Suomeen, mutta myös ulkomaille.

To Burn, Forest, Fire -teos toteutuu myös Skotlannissa Edinburghissa Galleria Ingelbyssä 9.5.-11.6.2022 sekä Norjan F15 -näyttelytilassa 28.5.-5.10.2022.

Paikka ja aika värittävät teosten tulkintaa

Seuraamme myös IHME Helsinkiä edeltäneen IHME -nykytaidefestivaalin aikana toteutettujen tilausteosten (2009-2018) matkaa maailmalla. Esimerkiksi Vuoden 2011 IHME-projektin, taiteilijaryhmä Superflexin elokuva ja veistos Eläköön nykyaika (Stora Enson talo, Helsinki), päähenkilö on Alvar Aallon suunnittelema kiistelty rakennus Helsingissä. Teos toteutui helmikuussa 2022 Meksiko Cityssä LAGO / ALGOssa. Moni teoksen vuonna 2011 kokenut kertoi videossa hitaasti tuhoutuvan rakennuksen tuovan mieleen silloin ajankohtaisen arabikevään tapahtumat. Tässä ajassa ja Meksikon kontekstissa teos herättänee kokijoissaan aivan erilaisia tulkintoja.