Uutiset
IHMEellinen vuosi 2021
IHMEen toimintavuosi 2021 on ollut tapahtumarikas – lämmin kiitos kaikille toimintaan osallistuneille! Tässä tekstissä summaamme IHMEen kulunutta vuotta, annamme vinkkejä suosituimmista haastatteluista ja puheohjelmistamme sekä kerromme kevään 2022 odotetusta ohjelmistostamme.
IHME-teokset 2020 ja 2021
Saimme kuluneena vuonna toteuttaa ensimmäiset IHME Helsinki -tilausteokset 2020 ja 2021. Julkisen tilan teoksista ensimmäinen, elokuussa toteutunut Jana Winderenin Listening Through the Dead Zones –ääniteos siirtyi edellisvuodelta koronapandemian seurauksena. Vuoden 2021 -teos, Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire -suitsuketeos toteutui suunnitelmien mukaisesti eri puolilla Helsinkiä syyskuussa 2021. Olemme saaneet molemmista teoksista paljon myönteistä palautetta ja medianäkyvyyttä.
Syventäviä näkökulmia taiteeseen, tieteeseen ja ekologiaan
IHMEen ydintoimintaa ovat julkisen tilan teostuotantojen lisäksi puheohjelma, joka toteutui vuoden aikana monessa muodossa. Jana Winderenin IHME-teos 2020 liittyvät asiantuntijahaastattelut täydentyivät IHMEen verkkosivuille. Löydä Jana Winderenin ja IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppilan tekemät vesistöjen tilaa ja äänitaidetta käsittelevät haastattelut IHMEen verkkosivuilta.
Vinkki: Lue sarjan eniten luetuin haastattelu kalastaja Kai Ilveksen kanssa >>
Keväällä järjestetty Art, Science, Ecology -kurssi toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa. Kaikille avoimet luennot sekä yhteistyöyliopistojen opiskelijoille suunnatut työpajat toteutettiin kansainvälisten asiantuntijoiden vetäminä. Luentotallenteet on katsottavissa IHMEen YouTube kanavalla.
Vinkki: Katso taiteilija, tutkija Samir Bhowmikin luento otsikolla Media Cultures on Extraction, joka on tällä hetkellä kurssin eniten katsotuin puheenvuoro >>
Kurssi sai jatkoa Art, Science, Ecology podcast-sarjasta, joka toteutettiin yhteistyössä Helsinki Open Wavesin (HOW) kanssa. Podcastissa IHMEen Advisory Boardin jäsenet keskustelivat taiteen, tieteen ja kestävyyden kysymyksistä yhdessä kutsumiensa taiteen ja tieteen parissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. Podcast on kuultavissa HOW:n sivuilla sekä suosituimmilla podcast -alustoilla.
Vinkki: Kuuntele podcast sarjan eniten kuunnelluin jakso otsikolla Sustainable energy and identity. Taiteilija, tutkija Antti Majavan haastattelussa olivat tutkijat Emma Hakala ja Veli-Pekka Tynkkynen >>
Hiilineutraalia taidetuotantoa
IHME Helsinki on sitoutunut tarkastelemaan toiminnasta syntyviä päästöjä ja pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeään jo ennakoivasti mm. tuotantoon liittyviä ratkaisuja tehtäessä. IHMEelle syksyllä myönnetty Ekokompassi -ympäristösertifikaatti edellyttää päästöjen raportointia, mutta myös ympäristöratkaisuista viestimistä.
IHMEen ekokoordinaattorin laskelmien mukaan IHMEen toiminnan päästöt olivat tänä vuonna 12 hiilidioksiditonnia. (Verrokiksi voidaan mainita, että keskiverto suomalaisen vuotuinen hiilijalanjälki on 10,3 tonnia.)
Vinkki: Lue mistä IHMEen päästöt koostuvat ja miten laskelmat tehtiin. >>
IHME kompensoi syntyneen hiilijalanjälkensä tänä vuonna Hiilipörssin kautta. Hiilipörssi ohjelma keskittyy suomalaisten soiden ennallistamiseen palauttamalla ojitettuja suoympäristöjä mahdollisimman lähelle niiden alkuperäistä tilaa. Suoympäristöt ovat paitsi elinympäristöjä monille lajeille, ne sitovat myös tehokkaasti hiiltä. Jana Winderenin teoksen myötä IHMEessä ajankohtainen vesistöjen ja etenkin Itämeren tila nivoutuvat myös soiden kohtaloon, sillä suot ovat tehokkaita epäpuhtauksien ja vesistöjä rehevöittävien ainesten sitojia.
IHMEen tapahtumat jatkuvat tammikuusta
Uusi toimintavuosi alkaa IHMEen Tieteiden yön -tapahtumalla 20.1.2022 Sofia Helsingissä ja osin verkossa. Illan keskiössä ovat taide, tiede ja metsä. Ohjelmistossa on To Burn, Forest, Fire -suitsukeseremonioita. Tapahtumassa jaetaan myös maksutta To Burn, Forest, Fire -suitsukepaketteja ja ohjeita oman seremonian järjestämiseen Maailman metsäpäivänä 21.3.2022. Illan keskustelun aiheena on Suomen metsien hoidon kestävyys, jossa asiantuntijana on mm. Suomen ilmastopaneelin jäsen, Meteorologian professori Timo Vesala. Muutokset mahdollisia.
Vinkki: Katso tarkempi ohjelma ja merkitse Tieteiden yön tapahtuma kalenteriisi >>
IHME-teos 2022
Helmikuussa alkava IHME-teos 2022 on arvostetun intialaisen taiteilijan ja elokuvantekijä Amar Kanwarin 10 viikon pituinen verkkokurssi Learning from Doubt. Kurssi keskittyy taiteen, kestävyyden ja ekologisuuden kysymyksiin Kanwarin taiteellisen tuotannon kautta ja sen myötä pohditaan myös ekologisuuden ja rikoksen kysymyksiä suomalaisessa kontekstissa. Maksuton kurssi on avoinna kaikille Suomessa asuville henkilöille. Kanwarin elokuvia on nähtävillä myös myöhemmin keväällä Helsingissä järjestettävässä elokuvaesityksessä, jossa taiteilijan elokuvia nähdään ensi kertaa Suomessa.
Vinkki: ilmoittaudu Learning from Doubt -kurssille 9.1.2022 mennessä >>
Lämpimästi tervetuloa mukaan IHMEen maksuttomaan toimintaan!