Menneet tapahtumat Uutiset

#IHMEmeriteko -kuvakilpailu tulee taas!

04.06.2021
Vuoden 2020 #IHMEmeriteko -kilpailun voittaja ”riimiruno” ikuisti kuvaan Itämeriystävällisen päivällisen ainekset. Särkikalojen syöminen vähentää Itämeren rehevöitymistä.

Viime kesänä järjestetty #IHMEmeriteko -kuvakilpailu nosti Instagramissa esiin Itämerta hyödyttäviä toimia. Kilpailun tavoitteena oli tuoda näkyviin arjen pieniä ja suuria tekoja lähimeremme hyväksi ja innostaa muita mukaan toimintaan. Kuvakisa järjestetään nyt uudelleen taiteilija Jana Winderenin IHME Helsinki -teos Listening Through the Dead Zones inspiroimana. Teos siirtyi covid-19-pandemian seurauksena toteutettavaksi elokuussa 2021 Helsingissä soutustadionilla.

Voit osallistua kuvakilpailuun jakamalla oman meritekosi Instagramissa tunnisteella #IHMEmeriteko ma 23.8. mennessä. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila valitsee Itämeri-ystävällisen illallisen voittajan, joka julkistetaan Itämeri-päivänä 26.8. Lue kilpailun säännöt >>

Inspiraatiota meritekoihin

Erikoistutkija Seppo Knuuttila valitsi vuoden 2020 kilpailun voittajaksi käyttäjänimi riimirunon kala-aiheisen kuvan.

”Hyviä yksittäisen kansalaisen Itämeritekoja ovat postauksissa esiintyneet meriroskien keräys, pyöräily ja oman maan perunatkin. Valitsin kuitenkin tämän ”särkiateria tulossa”, koska ruokavalion kautta pystyy eniten pienentämään omaa ravinnejalanjälkeään. Siinä yhdistyy hyvällä tavalla meriluonnosta nauttiminen (kaverit kalassa) ja hyöty sekä omalle että Itämeren terveydelle.” Knuuttila perusteli valintaansa.

Knuuttila on ollut mukana rakentamassa Itämeri-laskuria, jonka avulla voi helposti arvioida omien elintapojen vaikutusta Itämereen. Ruokavalio- ja liikkumisvalintojen lisäksi Itämeren tilaan voi vaikuttaa huolehtimalla asianmukaisesti jätevesistä, kemikaaleista ja ongelmajätteistä. Uusiutuvan energian käyttö sekä ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen edistää niin ikään meren hyvinvointia. Kuntavaalikeväänä on ajankohtaista vaikuttaa myös äänestämällä.

Kuuntelua kuolleitten alueitten läpi

Taiteilija Jana Winderenin yhteistyössä Tony Myattin kanssa toteuttaman Listening Through the Dead Zones -ääni-installaation materiaalina ovat vedenalaiset äänet. Yleisö voi kuulla teoksessa erilaisten ​​nisäkäslajien, mukaan lukien ihmisten sekä meressä elävien ​​kalalajien ja äyriäisten ääniä. Winderen on tutkinut, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa Itämeren kuolleisiin alueisiin sekä vastaaviin ympäristöihin rantojen ja järvien läheisyydessä.

Teoksen nimessäkin mainitut kuolleet alueet ovat meressä syntyviä hapettomia alueita, joilla suuremmat eliölajit kuten kalat ja sedimenttien madot ja äyriäiset eivät voi elää. Mereen kertyneiden ravinteet ja haitalliset aineet muodostavat meressä noidankehän, jonka useimmille tutuin ilmentymä lienee kesäiset sinilevälautat.

Lue tarkemmin Itämeren kuolleista alueista ja muista maailman vesijärjestelmistä taiteilija Jana Winderenin ja IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppilan toteuttamissa asiantuntijahaastatteluissa.  >>

Vinkkejä ympäristötekoihin >>