Uutiset
Kohti ekologisia sidoksia

Nykytaiteiden ja luonnontieteiden yhteistyön tutkimus
Viimeisen vuosikymmenen aikana nykytaiteen ja luonnontieteiden välinen yhteistoiminta on selvästi monipuolistunut saavuttaen uusia toimintamuotoja, tiloja ja laajempaa vuorovaikutusta. Kohti ekologisia sidoksia -keskustelu paneutui nykytaiteiden ja luonnontieteiden välisen yhteistyön tutkimukseen Tiedekulmassa keskiviikkona 19.3.2025.
Erilaiset taide–tiede-projektit ovat myös herättäneet kasvavaa kiinnostusta sekä saaneet institutionaalista tukea. Siitä huolimatta tämä monitaiteellinen toiminta on taidehistoriallisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä jäänyt vähälle tutkimukselle niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Mitä voidaan saavuttaa tutkimalla tätä ilmiötä poikkitieteellisestä ja kansainvälisestä näkökulmasta?
- Millaisia tavoitteita, haasteita ja onnistumisia liittyy kuraattoreiden, taiteilijoiden ja tutkijoiden yhteistyöhön Suomessa?
- Miten ja millaista tietoa tuottavat projektit, näyttelyt ja tapahtumat, joissa taide ja tiede yhdistyvät?
- Miten ne resonoivat kestävyyssiirtymän ja kansalaisyhteiskunnan muodostumisen kanssa?
Tilaisuus oli Suomen Akatemian rahoittaman EcoConjunctions Akatemiahankkeen järjestämä paneelikeskustelu. Keskustelijoina hankkeen johtaja, FT, Dosentti Minna Valjakka (Taidehistoria / Helsingin Yliopisto) sekä hankkeen yhteistyökumppanit:
- Professori Timo Vesala, Ilmakehätieteiden keskus (INAR) / Helsingin Yliopisto
- Kuraattori Ulla Taipale, Ilmastopyörre / Periferia / INAR / Helsingin Yliopisto
- Toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila, IHME Helsinki