Uutiset

Lukuvinkkejä Moving People and Images Journaliin

15.12.2022
Samir Bhowmik (photo: Emma Suominen) and Kaisa Astikainen (photo: Anne Ahn Lund)

IHME Helsinki on tilannut Moving People and Images Journalilta (MPI-Journal) kaksi tekstiä. Yksi teksti käsittelee kestävää elokuvatuotantoa ja toinen lokakuussa järjestämäämme Geomancers-näytöstä. Tekstit julkaistaan nyt englanniksi MPI-Journalissa ja suomeksi Ekoblogissamme.

Artikkelissaan CASE STUDY – VEDEN VARTIJA: Suomen ensimmäisen kestävän elokuvatuotannon oppimispolku tuottaja ja elokuvantekijä Kaisa Astikainen kirjoittaa auki kestävän elokuvatuotannon pilottiprojektin vaiheita. Veden vartija perustuu Emmi Itärannan Teemestarin kirjaan, ja sen on ohjannut Saara Saarela. Astikainen toimi elokuvatuotannossa tiettävästi Suomen ensimmäisenä kestävyyskoordinaattorina. Prosessin kuvauksen lisäksi teksti avaa kiinnostavasti miten laajalle alueelle kestävyyskoordinaattorin työ elokuvatuotannossa ulottuu, mutta myös työhön ja tuotantoon liittyneitä haasteita. Samalla lukija pääsee sisälle suomalaisen elokuvatuotannon kestävyysmurroksen alkuvaiheisiin ja Veden vartija -tuotannon rooliin niissä. Teksti luo toivoa siihen, että elokuvatuotannot muuttavat suuntaansa kohti kestävämpää toimintaa. Kuten Astikainen tekstissään toteaa: ”on ollut ilo nähdä, kuinka monelle nuoremman ikäluokan edustajalle kestävän kehityksen mukainen työelämä on jo vaatimus ja itseisarvo.”

MPI-Journal pyysi taiteilija, arkkitehti ja tutkija Samir Bhowmikilta kritiikin lokakuussa järjestämästämme Geomancers-näytöksestä, jolla juhlistettiin IHMEen 15-vuotista taivalta. Tekstissään Kehollisia aistimuksia vai ennustuksia kameran linssin läpi? Bhowmik käy läpi yhdeksän videoteoksen näytöksen, joka herätti hänessä moninaisia kysymyksiä liittyen ihmisen, ympäristön ja teknologian suhteeseen. Näytöksen teokset saivat hänet pohtimaan myös haluamme nyt hyödyntää alkuperäiskansojen tietoisuutta, kun olemme jo hukanneet yhteytemme maahan: ”Mitä hyötyä on kansansaduista ja myyttisistä olennoista, kun nykyään digitaalinen logiikka ja kaikkialla läsnä olevat verkkoyhteydet (eli siirtomaa-ajan maanmittaustekniikoiden jatkeet) ohjaavat ihmiskuntaa? Mitä muuta iloa geomantian käytännöistä on kuin nauttia niistä kuriositeetteina ja osana kulttuurihistoriaa?”

Moving People and Images Journal on elokuvantekijä Erol Mintasin käynnistämä ja toimittama jukaisu. Se ”tarjoaa risteävän tilan instituutioille, riippumattomille elokuvantekijöille, elokuvakriitikoille ja muille Suomessa ja kansainvälisesti työskenteleville elokuva-alan ammattilaisille tiedon, kokemusten ja resurssien vaihtoon toivoen vaikuttavan paikan päällä tapahtuviin muutoksiin elokuvateollisuuden nykyisessä rakenteessa.”(MPI-Journalin verkkosivut). Julkaisu tilaa artikkeleita yhteistyökumppaneiden kanssa ja ne julkaistaan yhteistyökumppanin ja julkaisun sivuilla. Näin niille toivotaan laajempaa saavutettavuutta. Astikaisen ja Bhowmikin artikkelit ovat IHME Helsingin ja MPI-Journalin ensimmäinen yhteistyö.

Lue Kaisa Astikaisen artikkeli suomeksi täältä ja englanniksi MPI-Journalin sivuilta.

Lue Samir Bhowmikin kritiikki Geomancers-näytöksestä suomeksi täältä ja englanniksi MPI-Journalin sivuilta.