Uutiset

Maaleipä-reseptejä maan tulevaisuudelle

03.10.2024
Ryhmäkuva neljästätoista ihmisestä, jotka seisovat keltaisten erilaisia leipiä pitelevien jalustojen takana.
Maaleipä-haasteen finalistit vasemmalta: Jutta Varis, Anne Kiuru, Anu Horttanainen, Jella Bertell, Aila Kiiskinen, Merja Teräsvuori, Anna Luttinen, Rami Oksanen, Satu Engström. Jani Anders Purhonen, Seppo Lindén, Malin Furu ja Suvi Tiihonen. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on tarjottimella erilaisia leivän palasia.
Maaleipä-juhlassa tarjoiltiin maaleipämaistiaisia. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on jäätelöä kipossa ja siinä pystyssä leivän pala.
Maaleipä-jäätelöä sai tapahtuman ajan Jädelinosta. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on siniseen paitaan ja mustaan hameeseen pukeutunut lyhythiuksinen nainen, joka laulaa ja soittaa viulua yleisölle.
Artisti ja musiikin tekijä Päivi Hirvonen esiintyi Maaleipä-juhlassa. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on vaaleahiuksinen ja silmälasipäinen hymyilevä nuori nainen, jolla on puuisella tarjottimella leivänpalasia maisteltavaksi.
Yleisötyöntekijä Milja Rikkonen tarjoilee maaleipää. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on hymyilevä silmälasipäinen, tumma- ja kiharahiuksinen henkilö, joka tarjoilee leipämaistia kahdelle muulle henkilölle.
Yleisötyöntekijä Jasmin Virtanen tarjoilee maaleipää. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on kolme henkilöä, joista kaksi kättelevät ja kolmas hymyilee taustalla.
Rami Oksanen sai toisen kunniamaininnan Paimionjoen särkevä leivästään. Taustalla Alon Schwabe, Paula Toppila kättelee. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on kaksi keltaisiin pukeutunutta henkilöä, jotka kättelevät toisiaan iloisesti.
Eliisa Kuusela antoi Anna Luttiselle Leipäpajan erikoispalkinnon Kuminakakku ”Itämeren kierros” -leivästä. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on kaksi mustiin pukeutunutta henkilöä, jotka kättelevät toisiaan iloisesti.
Jella Bertell sai ensimmäisen kunniamaininnan Jauhosavikalla ryyditetystä hapanjuurileivästään. Paula Toppila onnittelee. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on kaksi iloisesti hymyilevää naista.
Merja Teräsvuori sai haasteen kolmannen palkinnon Luontaisesti gluteeniton hamppu-tattaripataleivästään. Minna Kaljonen onnittelee. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on kolme henkilöä, joista yksi ojentaa vaaleahiuksiselle ja siniseen mekkoon pukeutuneelle Malin Furulle viljan korsista tehtyä onnittelukimppua. Kolmas henkilö hymyilee vieressä.
Malin Furu sai haasteen toisen palkinnon Suppilovahvero levainistaan. Cooking Sectionsin Daniel Fernández Pascual ja IHME Helsingin Paula Toppila onnittelevat. Kuva: Veikko Somepuro.
Kuvassa kaksi henkilöä kättelee. Toisella on siniharmaa puku ja harmaat hiukset. Toisella on vaalea collegepaita ja ruskeat hiukset.
Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) ojentaa Maaleipä-haasteen pääpalkinnon Jani Anders Purhoselle Puuleivästään. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on ryhmä iloisia ihmisiä keltaisten leipiä pitelevien jalustojen taustalla.
Maaleipä-haasteen voittajat ja palkintojen jakajat. Vasemmalta: Paula Toppila. Pekka Haavisto, Jani Anders Purhonen, Malin Furu, Daniel Fernández Pascual, Jella Bertell, Minna Kaljonen, Merja Teräsvuori, Eliisa Kuusela, Anna Luttinen, Gelawej Viyan, Rami Oksanen ja Alon Schwabe. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on silmälasipäinen nuori mies puisen tarjottiemn kanssa tarjoilemassa leipäpalasta nuorelle silmälasipäiselle naiselle.
Yleisötyöntekijä Ville Mattila tarjoilee maaleipää. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on pitkällä pöydällä neljätoista erilaista leipää ja pöydän päässä ryhmä ihmisiä keskustelemassa.
Maaleipien tuomarointia. Tuomaristo: Daniel Fernández Pascual, Alon Schwabe, Eliisa Kuusela, Ruby Van Der Wekken, Galina Kallio ja Paula Toppila. Kuva: Veikko Somerpuro.
Ryhmä eri-ikäisiä naisia laulaa kuorossa.
Kiehinä-ryhmä avasi Maaleipä-juhlan. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on neljä henkilöä lavan vasemmalla reunalla ja oikealla reunalla on keltaisista jalustoista ja leivistä muodostuvan leipänäyttely.
Maaleipä-juhlan juontaja Olivia Din Belle haastattelee Paula Toppilaa ja Cooking Sectionsin Daniel Fernández Pascualia ja Alon Schwabea. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on yksi finalisteista leipänsä kanssa kuvattavana.
Maaleipä-juhlan tunnelmia. Kuva: Veikko Somerpuro.
Yleiskuva Kellohallista ja ihmisistä siellä.
Maaleipä-juhlan kävijöitä. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kuvassa on keltaisista jalustoista koostuva maaleipä näyttely. Jalustojen päällä on leipiä ja yksi henkilö valokuvaa niitä. Toinen henkilökatselee.
Maaleipä-näyttely. Kuva: Veikko Somerpuro.

Maaleipä-haasteessa on julkaistu neljätoista erilaista leipäreseptiä maan tulevaisuudelle. Lontoolaisen Cooking Sectionsin IHME Helsinki 2024 -teos etsi kevään ja kesän ajan leipäreseptejä, joissa yhdistyy maan ja mahan terveys. Parhaimpia leipiä juhlistettiin Maaleipä-juhlassa lauantaina 21.9. ja juhlan päätteeksi tuomaristo palkitsi kuusi leipää ja leipuria.

Maaleipä-haasteen pääpalkinto myönnettiin Jani Anders Purhosen Puuleivälle. Leivässä yhdistyvät hapanjuureen pettujauhot ja tammenterhot, joista voisi tulevaisuudessa tulla tärkeä osa ruokavaliota ja ruokaturvaa. Tuomariston mukaan Puuleivässä yhdistyykin menneisyys ja tulevaisuus:

Puuleivässä otetaan niukkuuden aikana syntynyt raaka-aine ja muutetaan se ekologisen monimuotoisuuden ja kukoistuksen mauksi tuleville sukupolville. Se on leipä, joka kannustaa ihmisiä sitoutumaan metsään, vähentämään jätettä ja tukemaan maatiloja sisällyttämään tammen kasvatus osaksi ruuantuotantoa. Systeemiajattelun mukaisesti se on leipä, joka laajentaa sitä, mitä maanviljelyn, ruoan ja maankäytön tulisi olla Suomessa ja mitä meidän kaikkien tulisi syödä.

Kaikissa finalistileivissä yhdisteltiin rohkeasti erilaisia raaka-aineita ja hyödynnettiin monipuolisesti viljoja. Toisen palkinnon voittanut porvoolaisen ravintola Zum Beispielin kokin Malin Furun Suppilovahvero-levain yhdisti suppilovahverojauhetta Rosala-Nybyn täysjyvä-luomumaalaisvehnäjauhoihin, joiden jyviin on tallentunut ikivanhaa tietoa kuivuuden ja äärimmäisten sääolosuhteiden varalle. Kolmannen palkinnon saanut Merja Teräsvuoren Luontaisesti gluteeniton hamppu-tattaripataleipä taas yhdistää tattarin ja hampun perunaan ja erilaisiin siemeniin. Kunniamainintoja saivat Jella Bertellin Jauhosavikalla ryyditetty hapanjuurileipä, Rami Oksasen Paimionjoen särkevä ja Anna Luttisen Kuminakakku “Itämeren kierros”.

Kaikki neljätoista finalistia olivat ansiokkaasti ajatelleet maan, meren ja mahan terveyden välistä yhteyttä resepteissään. Suurin osa leivistä on hapanjuureen ja luomumaatiaisviljoihin leivottuja. Edellispäivän puuron ja juuresten lisäksi leivissä hyötykäyttöön pääsevät villiyrtit, kotimaiset hedelmät ja vihannekset sekä siemenet.

IHME Helsinki edistää ympäristökriisissä tarvittavaa kulttuurinmuutosta taiteen keinoin. Vaikka haaste on tältä erää ohi, maaleipä jää elämään. Kannustamme inspiroitumaan resepteistä, kehittämään uusia maaleipiä ja ottamaan maaleipä-sanan käyttöön puhuttaessa leivistä, jotka pitävät huolta maasta, merestä ja meistä. Kaikki finalistireseptit löytyvät nyt haasteen verkkosivulta:

Lue lisää: maaleipa.fi