Uutiset

Näytä #IHMEmeritekosi – osallistu kilpailuun

27.05.2020
Meriteko voi olla vaikkapa rannan siivoustalkoot kivassa porukassa. Kuva: Päivi Matala

Teot Itämeren hyväksi voivat olla hyvinkin helppoja. Innostavia ne ovat etenkin silloin, kun saa toisetkin mukaan toimintaan. IHME Helsinki haluaa kannustaa monenlaisiin meritekoihin ja havainnointiin.

#IHMEmeriteko -tunnisteella Instagramissa jaetut postaukset osallistuvat kilpailuun, jossa palkitsemme parhaat teot Itämeren puolesta. Kampanjaan voi osallistua 17.8. saakka. Meriteon voittajan valitsee tutkija Seppo Knuuttila, joka on toiminut aktiivisesti Itämeren suojelemiseksi. IHME palkitsee voittajat 22.8. Soutustadionilla pidettävässä tapahtumassa.

Itämeritieto jakoon

IHME Helsinki -tilausteoksen taustatyönään taiteilija Jana Winderen ja IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila ovat haastatelleet asiantuntijoita (tutkija Seppo Knuuttila, kalastaja Kai Ilves), joista kullakin on oma näkökulma lähimereemme. Tämän taustatyön jakaminen IHMEen kanavissa mahdollistaa myös IHMEen seuraajille oman Itämeritietoutensa kartuttamisen.

Taiteilija haluaa kiinnittää ihmisten huomion siihen, että meritietoutta voi jakaa myös toiseen suuntaan; merellä tai sen rannoilla liikkuessa voi tehdä havaintoja, jotka kertovat tutkijoille paljonkin Itämeren tilasta.

Monenlaisia meritekoja

On selvää, että Itämeri tarvitsee sekä isoja että pieniä tekoja. Hyvä uutinen on, että jokainen meistä voi tehdä jotakin. Arkisina meritekoina voimme mm. miettiä mitä syömme (kasvisruokaa ja särkikaloja!), miten mökkirannan jätevedet käsitellään, millä matkustamme tai miten huolehdimme piknikruokapaketit visusti roskiin saakka. Oman Itämerikuormituksen arvioimisessa auttaa Itämerilaskuri. Koottuja tekoja meren hyväksi löytyy vaikkapa Itämeren suojeluun erikoistuneiden säätiöiden sivuilta.

Ilmoita merihavaintosi

Itämeri.fi -sivustolle on kerätty tietoa siitä, mihin raportoida omat havainnot meren tai sen eliöstön voinnista. Kansalaishavainnot täydentävät tutkijoiden tietoa siellä, minne tutkijat eivät ehdi tai missä tutkimusasemia ei ole.

Tutkijoita kiinnostavat niin merilintu- kuin kalakannat, mutta myös vaarallisten aineiden tai vieraslajien löytyminen. Harvinaisten lajien havainnointi on usein kansalaishavainnoinnin varassa, tällainen voi olla vaikkapa Itämerelle päätynyt pyöriäinen.

Tutkijoita kiinnostavat veden kirkkaus, jäätilanne ja erilaiset sääilmiöt, mutta myös merestä löytyvät arkeologiset esineet. Siisti Biitsi -sivustolla voi ilmoittaa roskien siivoustalkoista ja kutsua muutkin mukaan. Sivustolla voi myös raportoida, millaista roskaa rannalta tai merenpohjasta löytyi.

IHME Helsingin toiminnan ytimessä on vuosittainen tilausteos, jonka sisältöjen ympärille vuoden aikana järjestettävät tapahtumat rakentuvat. Taiteilija ja teos määrittelevät paitsi vuoden aikana käsiteltäviä aiheita, myös tapoja, joilla niitä lähestytään. Vuoden 2020 IHME Helsinki -teoksen taiteilija Jana Winderen haluaa kiinnittää huomiomme Itämereen. IHME Helsingin toiminnassa yhdistyvät taide, tiede ja ilmasto.

Itämeren suojeluvinkkejä John Nurmisen säätiön sivuilla

Itämeri.fi -sivusto kokoaa Itämeritietoutta

Baltic Sea Action Group toimii Itämeren puolesta 

Kansalaishavainnot voi raportoida täällä

Maj & Tor Nesslingin Säätiön Apurahansaaja -juttusarjassa kansalaishavainnoista 

iNaturalist.fi – jaa havaintosi harrastajien kanssa, tuota tietoa Suomen Lajitietokeskukseen

Suomen lajitietokeskus kerää lajihavaintoja, mm. kiiltomadoista