Uutiset

Pekka Haavisto Maaleipä-haasteen suojelijaksi

19.08.2024
Kuvassa on harmaahiuksinen mies, joka hymyilee kohti kameraa kädet puuskaassa. Hänellä on tumma puku ja oranssi kravatti. hän seisoo kiviseinän edessä, jossa kasvaa köynnöskasvi.
Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.), kuva: Veikko Kähkönen.

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) lähtee mukaan IHME Helsinki 2024 -teoksen Maaleipä-haasteen suojelijaksi. Lontoolaisen Cooking Sections -taiteilijaduon suunnittelemassa valtakunnallisessa haasteessa etsitään leipäreseptejä, jotka parantavat maan, meren, ihmisen ja ilmaston terveyttä.

Maaleipä-haaste kutsuu kotileipurit, leipomot, ravintolat, koulut ja yhteisöt Suomessa leipomaan maaleipiä maaperää hoivaten viljellyistä kotimaisista raaka-aineista. Reseptejä otetaan vastaan 1.9.2024 klo 23:59 saakka. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löytyvät maaleipa.fi-sivulta.

Haaste kasvattaa tietoisuutta maaperää hoivaavista viljelymenetelmistä ja -kasveista sekä raaka-aineista. Se nostaa esiin maaperän ja ympäristön monimuotoisuudesta huolta pitäviä viljelijöitä, maaleivän leipojia ja maamme moninaista leipäkulttuuria.

Maaleipä-haaste käsittelee meille suomalaisille tuttuja ja rakkaita teemoja: kotimaista ruokaa sekä suomalaisen luonnon kunnioitusta. Nämä teemat ovat olleet läsnä historiassamme, ja ne ovat läsnä tänään ja tulevaisuudessamme,

kansanedustaja Haavisto kuvailee.

Tavoitteena on vakiinnuttaa maaleipä-sana kuvaamaan leipiä, jotka on tehty maata, merta ja ihmisiä hoivaavista raaka-aineista. Haaste laajentaa nykyistä keskustelua ruokaturvasta koskemaan maakäyttöä sekä Itämeren, ihmisten ja ympäristön terveyttä ylläpitävän maatalouden tukemista.

Olemme iloisia saadessamme kansanedustaja Pekka Haaviston Maaleipä-haasteen suojelijaksi. Sen lisäksi, että jaamme yhteiset, toimintaamme ohjaavat arvot kuten kestävä kehitys ja yhdenvertaisuus, Pekka on aktiivisesti ja usein tuonut esiin taiteen ja kulttuurin merkitystä yhteiskunnassa. Taide on merkittävä yhteiskunnallinen voimavara,

Paula Toppila IHME Helsingin toiminnanjohtaja toteaa.

Maaleipä-juhlassa 21.9. Kellohallissa Helsingissä tuomaristo valitsee viisi parasta leipää ja leipuria. Haasteen suojelijana Pekka Haavisto jakaa 1000 €:n pääpalkinnon.

Tutustu haasteeseen ja osallistu: maaleipa.fi