Uutiset

Tiedeklubi-podcast – Jana Winderen ja Itämeri

27.05.2020
IHMEen Tiedeklubi-jaksossa keskustelevat Jari-Pekka Pääkkönen, Jana Winderen (kuva Lena Winderen) ja Paula Toppila (kuva Veikko Somerpuso).

IHME Helsinki vierailee Tieteellisten seurain valtuuskunnan järjestämässä Tiedeklubien sarjassa, jotka COVID-19 pandemian vuoksi järjestetään nyt podcastina. Englanninkielisen keskustelun otsikko on Listening Under the Surface – Artist Jana Winderen in Conversation. Podcastjakso julkaistaan 28.5. klo 12, löydät sen täältä >>

Vuoden 2020 IHME Helsinki -teoksen taiteilija Jana Winderen keskustelee yhdessä Helsingin ympäristöpalveluiden tiimipäällikkö Jari-Pekka Pääkkösen kanssa. Puhetta johdattelee IHME Helsingin toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila. Keskustelu jatkaa IHMEen sivuilla julkaistujen haastatteluiden sarjaa, joita Winderen ja Toppila ovat tehneet yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa Listening Through the Dead Zones -teoksen taustatyönä.

Itämeri, ilmasto ja sinä

Tiedeklubi -keskustelussa kuullaan Helsingin, Espoon ja Vantaan merialueiden tutkimusta johtavan Pääkkösen näkemyksiä Itämeren tilasta ja ihmisten vaikutuksesta pääkaupunkiseudun vesialueisiin. Millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on lähimereemme ja mitä ovat kuolleet alueet, jotka mainitaan myös Jana Winderenin teoksen nimessä? Millaista tietoa Helsingin merivedestä saadaan säännöllisen seurannan kautta ja mitä se kertoo meriveden tilasta?

Ääniä pinnan alla ja pinnan päällä

Tutkijoiden käyttämiä äänitysmenetelmiä hyödyntävä Winderen on alansa huippuosaaja, jonka menetelmät ovat myös tuttuja Pääkköselle. Winderen kertoo podcastissa työskentelytavoistaan ja siitä, mikä tekee vedenalaisesta äänitystyöstä haasteellista ja samalla palkitsevaa.

Vedenalaiset äänitykset muuttuvat Winderenin tuotannossa sävellyksiksi ja edelleen installaationa, konserttina tai tallenteena yleisön kuultavaksi. Winderen tekee usein yhteistyötä Surreyn yliopiston musiikin ja media osaston johtajan, professori ja äänitaiteilija Tony Myattin kanssa. Myatt on myös mukana suunnittelemassa Winderenin Soutustadionin ulkoilmakatsomoon räätälöitävää ääniteosta.

Itämeren tilaa kartoittavat taustatyökeskustelut saavat jatkoa kesäkuun alussa, jolloin IHMEen sivuilla julkaistaan maanviljelyn vaikutuksia Itämereen käsittelevä haastatteluteksti. Jana Winderenin haastateltavana on silloin tutkija ja kestävään maatalouteen erikoistunut maanviljelijä Tuomas Mattila. 

Kuuntele kaikki kevään Tiedeklubit >>