IHME Helsinki nykytaiteen tilaajaorganisaatio
Yhdenvertaiset mahdollisuudet tarkoittavat sitä, että ihmisiä kohdellaan oikeudenmukaisesti, esteitä poistetaan ja epäkohtia korjataan, jotta heikommassa asemassa olevat ihmisryhmät saavat yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua täysipainoisesti niin työelämään, yhteiskuntaan kuin taiteeseen ja kulttuuriinkin. Yhdenvertaisuuden osa-alueita ovat: ikä, vammaisuus, etnisyys, sukupuoli, uskonto/vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen, mikä luo edellytykset hyvälle ruumiin ja mielen terveydelle.
Taidesäätiö Pro Arten/ IHME Helsingin organisaatiossa on kaksi ympärivuotista työntekijää: toiminnanjohtaja ja kulttuurituottaja. Heidän kanssaan säätiössä työskentelee osa-aikainen ekokoordinaattori. Hallitukseen kuuluu kuusi jäsentä ja hallinnon käytännöistä huolehtii toiminnanjohtaja. Viisihenkinen asiantuntijatyöryhmä linjaa toiminnan sisältöjä toiminnanjohtajan johdolla. Tapahtuma-aikaista, määräaikaista työvoimaa on 5-10 henkilöä vuosittain riippuen kulloisenkin IHME-teoksen ja muun ohjelman tuotannollisista vaatimuksista. Seuraavassa selvitetään, miten muuttuvan suomalaisen yhteiskunnan moninaisuus näkyy organisaatiossamme ja toiminnassamme: miten otamme yhdenvertaisuuden osa-alueet huomioon ohjelman suunnittelussa, tuotantoprosesseissa, yleisölle suunnatuissa tapahtumissa sekä siinä, miten me niistä viestimme.
Moninaisuusnäkökulma huomioidaan IHME Helsinki -teoksen taiteilijavalinnassa ja keskusteluohjelman puhujavieraiden valinnassa. Periaatetta noudatetaan myös kulloistenkin yhteistyökumppanien ja työntekijöiden valinnassa. Vuosittain palkattavien tapahtuma-aikaisten työntekijöiden rekrytointi-ilmoituksesta tehdään suomenkielisen lisäksi myös englanninkielinen ilmoitus. Avoinna olevasta tehtävästä riippuen pohditaan kielen ohella myös muita yhdenvertaisuuden osa-alueiden näkyvyyttä ilmoituksessa. Mahdollisuuksien mukaan harjoitetaan positiivista erityiskohtelua vähemmistöä edustavalle työntekijälle tapahtumatuotannossa. Rekrytointi-ilmoitukset julkaistaan myös yhdenvertaisuustoimijoiden foorumeilla (esim. Kulttuuria kaikille, Globe Art Point), jotta ne tavoittaisivat myös vähemmistöihin kuuluvat hakijat.
Tapahtumien suunnittelussa ja viestinnässä kuullaan vuodesta 2012 lähtien toimineen IHMEen yleisöraadin näkemyksiä asiakasryhmien viihtyvyyden ja viestinnän saavutettavuuden takaamiseksi. Yleisöraadin ikäjakaumaa täydentää Kulttuuri-TET-harjoittelijoilta saatu palaute sekä lapsille ja nuorille suunnatuista yleisötyöntoiminnoista säännöllisesti kerätty palaute. Säätiö viestii tapahtumistaan suomeksi ja englanniksi sekä suppeammin ruotsiksi. Markkinointiviestintä edistää tiedon saavutettavuutta ja luo näin osallistumisen mahdollisuudet kaikille, erilaiset tiedolliset valmiudet huomioiden. Nykytaiteeseen mielikuvatasolla liitettyä vaikeaselkoista asiantuntijapuhetta vältetään, visuaalisten materiaalien selkeydestä huolehditaan ja valitaan puheen tapa kohderyhmän mukaan. Moninaisuusnäkökulmat huomioidaan sisällöntuotannossa sekä tekstin että visuaalisten viestien tasolla. Markkinointiviestinnästä pyydetään mahdollisuukisen mukaan etukäteen palautetta myös vähemmistö- ja erityiskohderyhmiltä.
Verkkosivuilla ja muissa viestinnän kanavissa ja tapahtumapaikoilla huolehditaan myös siitä, että festivaalin palvelupolku on selkeä. Mahdollisuuksien mukaan valitaan erityiskohderyhmiä vuosittain, joille kohdennetaan tiedottamista ja joiden osallistumiseen panostetaan.
Tapahtumapaikkojen valinnassa kiinnitetään huomiota niiden saavutettavuuteen. Saavutettavuustiedot löytyvät IHMEen kotisivujen Info-alasivulta. Tulevaisuudessa mahdollisista osallistumista haittaavista esteistä konsultoidaan, ja niistä kerrotaan verkkosivuilla.
Tulevaisuudessa kohdistetaan budjetista varoja työntekijöiden osallistumiseen yhdenvertaisuus- ja saavutettavuuskoulutukseen. Myös moninaisuus- ja saavutettavuuskonsultointiin kohdistetaan varoja. Moninaisuuden huomioimisen lisäksi normikriittisiä ajattelutapoja tuodaan esiin tapahtumatyöntekijöiden koulutuksissa.
IHME Helsingin tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Tapahtumissa ei ole vapaaehtoisia työntekijöitä vaan kaikille maksetaan samasta työstä ja samasta työkokemuksesta samanlaista palkkaa. Taiteilijoille maksetaan taiteilijapalkkio. Mahdollisesti mukana oleville suomalaisille taiteilijoille maksetaan Kuvasto-korvaus. IHME on myös palkannut taiteilijoita erilaisiin tehtäviin tapahtumatuotannoissa ja jatkaa tätä myös tulevaisuudessa. Asiakasraadin toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen ja toiminnan reunaehdot ovat osallistujille selkeitä. Raatilaisten työ huomioidaan heidän toivomillaan tavoilla.
Palkat ja palkkiot määritellään työntekijän kokemuksen ja tehtävän vastuullisuuden pohjalta. Samasta työstä ja kokemuksesta maksetaan samaa palkkaa.
IHME Helsinki tukee kutsuttujen taiteilijoiden ilmaisun- ja sananvapautta tuottamalla teoksia, joita he haluavat tehdä. Teokset voivat liittyä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Esimerkiksi Yael Bartanan True Finn -elokuvassa kahdeksan taustoiltaan erilaista suomalaista sai äänensä kuuluviin sen lisäksi että teoksessa pohdittiin populististen, kansallismielisten puolueiden suosion nousua kaikkialla Euroopassa. IHMEen keskusteluohjelmiin on useina vuosina osallistunut eri ikäisiä ja etnisiltä taustoiltaan erilaisia Suomessa asuvia taiteilijoita. Keskusteluohjelmissa myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua ja jakaa mielipiteitään. Markkinointiviestinnän teksteissä tai visuaalisissa viesteissä syrjiviä puheen- ja esittämisen tapoja puretaan kiinnittämällä huomiota siihen, toistetaanko niissä stereotypioita tai ongelmallisia valtaasetelmia. Vihapuhetta ja muita syrjinnän muotoja ei vähätellä. Myös tämän yhdenvertaisuussuunnitelman julkistaminen on kannanotto. Sen myötä organisaatio voi nostaa esiin olemassa olevia epäkohtia ja sitoutua toimimaan niiden poistamiseksi.
Taidesäätiö Pro Arten säännöissä määritelty toiminnan tarkoitus ja yleiset tavoitteet määrittelevät parametrit, joiden perusteella toiminnan onnistumista arvioidaan. Myös kutsutun taiteilijan IHMEHelsinki – teokselle asettamat tavoitteet määrittelevät toiminnan arviointia. Lisäksi vuosittaiselle teokselle määritellään hallituksen, asiantuntijatyöryhmän ja henkilökunnan toimesta viisi arvoa, joiden toteutumista loppuraportissa punnitaan. Arvoja voivat olla esimerkiksi: yhteisön osallistuminen, projektin hallinta ja kestävyys, sosiaalinen aktivointi, haaste/kriittinen keskustelu ja yhteisöllinen avoimuus. Lisäksi keräämme yleisöpalautetta vuosittain hankkeisiin räätälöidyin menetelmin ja keskustelemme festivaalin onnistumisesta asiakasraadin, yhteistyökumppaneiden ja työntekijöiden kanssa.
Otamme mielellämme asiakasraatiin uusia jäseniä, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi toiminnassamme tulevaisuudessa paremmin. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Saara Moisioon saara.moisio@ihmehelsinki.fi.
Otamme mielellämme myös vastaan palautetta siitä, miten onnistumme yhdenvertaisuuspyrkimyksissämme. Sitä voit lähettää osoitteeseen info@ihmehelsinki.fi.
Tehdään yhdessä yhdenvertaisempi IHME!