Ekoblogi

Vertailussa taiteen kentän hiilijalanjälkilaskurit

15.05.2025

IHME Helsinki on tehnyt hiilijalanjälkilaskelmansa Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskurilla vuodesta 2020 alkaen. Myös vuoden 2024 laskenta toteutettiin tällä tutulla työkalulla. Olimme kuitenkin itse mukana kehittämässä viime vuonna julkaistua Vihreä Taide -sivuston hiilijalanjälkilaskuria, ja huomiomme oli kiinnittynyt myös taiteen tuotantoihin soveltuvaan Green Producers’ Tooliin. Tämä herätti kiinnostuksemme vertailla taiteen kentän eri laskureita keskenään.

Testasimme uusia laskureita ja pohdimme samalla, onko Hiilifiksu järjestö -laskuri yhä meille paras vaihtoehto päästölaskentaan. Syötimme samat tiedot vuoden 2024 päästölähteistämme Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskurin lisäksi myös uusiin laskureihin. Tämä antoi hyvän kokonaiskuvan kunkin laskurin rakenteesta ja ominaisuuksista.

Miksi on erilaisia laskureita?

Hiilijalanjälkilaskureita on tarjolla monenlaisia, ja ne eroavat toisistaan sen mukaan, mitä ne mittaavat, kenelle ne on suunnattu ja millaisia tietoja ne edellyttävät. Henkilökohtaiset laskurit arvioivat yksilön arjen valintojen ilmastovaikutuksia, kun taas yrityksille suunnatut laskurit laskevat koko organisaation päästöt. Tuotelaskurit puolestaan keskittyvät yksittäisten tuotteiden tai palveluiden elinkaaren aikaisiin päästöihin.

Laskurin kohderyhmä vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millainen työkalu laskurista kannattaa rakentaa. Esimerkiksi kuluttajalle suunnattuun laskuriin ei ole mielekästä sisällyttää kaikkia yksittäisen tuotteen elinkaaripäästöihin liittyviä muuttujia. Yrityksille ja toimialoille laskurit taas kannattaa räätälöidä niiden keskeisten päästölähteiden mukaan. Huolellisesti rajattu ja kohdennettu laskuri ei ole vain tarkempi, vaan myös käyttäjäystävällisempi.

Vertailumme laskurit

Myös vertailussamme mukana olleet laskurit on suunniteltu eri näkökulmista ja kohderyhmille:

  • Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri on Sitran rahoittaman hankkeen tuloksena kehitetty laskuri, joka on suunnattu erityisesti järjestöjen tarpeisiin.
  • Vihreän Taiteen laskuri on Frame Contemporary Art Finlandin johtaman Vihreä Taide-hankkeen ja sen ohjausryhmän kehittämä työkalu taideteosten ja näyttelyiden hiilijalan- ja materiaalijalanjäljen laskentaan.

Hiilifiksu järjestö -laskuri ja Vihreän Taiteen laskuri ovat maksutta käytettävissä — edellinen suomeksi, jälkimmäinen sekä suomeksi että englanniksi. Green Producers’ Tool on vertailun ainoa maksullinen vaihtoehto (alkaen 450 €/vuosi), ja se on saatavilla englanniksi ja norjaksi.

Maksuttomuus on selkeä etu, mutta maksullisuus tuo mukanaan myös lisäarvoa. Sekä Hiilifiksu järjestö -laskuria että Vihreän Taiteen laskuria ei tällä hetkellä aktiivisesti päivitetä, eivätkä ne tarjoa käyttäjätukea. Green Producers’ Toolia puolestaan päivitetään ja se sisältää käyttäjätuen. Lisäksi se tarjoaa pääsyn Green Producers Club -yhteisöön, jossa on tarjolla esimerkiksi vertaistoimintaa. Green Producers’ Tooliin sisältyy myös Green Suppliers -lista vastuullisista tavarantoimittajista Norjassa ja Tanskassa — toivottavasti tulevaisuudessa myös Suomessa.

Suomessa Vihreän Taiteen laskuri kytkeytyy Kestävän kuvataiteen verkostoon, joka tarjoaa kuvataidekentän toimijoille oman vertaisyhteisön. Verkostosta löytyy lisää tietoa Vihreän Taiteen sivustolta.

Miten eri lähtökohdat näkyvät laskureissa?

Laskureiden erilaiset lähtökohdat heijastuvat luonnollisesti niiden rakenteeseen ja sisältöön. Koska IHME Helsinki tuottaa vain yhden teoksen vuodessa — usein hyvin pienin materiaalisin panoksin — on Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri toiminut meille tarkoituksenmukaisena työkaluna, vaikka sitä ei olekaan alun perin suunniteltu nimenomaisesti taideorganisaation käyttöön.

Taideteoksen tai näyttelyn näkökulmasta Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri voi kuitenkin nopeasti tuntua riittämättömältä. Se ei tarjoa mahdollisuutta teoksissa ja näyttelyissä käytettävien materiaalien ja hankintojen hiilijalanjäljen tarkkaan laskentaan tai materiaalivalintojen vertailuun päästöjen näkökulmasta.

Laskureiden kattavuus kuvataiteen alan päästölaskennassa

Materiaalivalintojen vertailussa Vihreän Taiteen laskuri osoittautuukin erinomaiseksi työkaluksi. Sen avulla voi esimerkiksi vertailla, mitä vaikutuksia materiaalin vaihtamisella muovista puuhun olisi teoksen hiilijalanjälkeen.

Vastaavia materiaalitietoja löytyy myös Green Producers’ Toolista, mutta vaihtoehdoissa näkee, että laskuri ei ole suunniteltu ensisijaisesti kuvataiteen tarpeisiin. Esimerkiksi Vihreän Taiteen laskuri tarjoaa valittavaksi kymmenen eri metallivaihtoehtoa, kun Green Producers’ Toolista niistä löytyy kolme. Toisaalta Green Producers’ Toolilla on kattavampi valikoima erilaisia tekstiililaatuja (12 kpl) kuin Vihreän Taiteen laskurilla (2 kpl). Kokonaiskuvassa Green Producers’ Tool onkin vertailun kattavin päästölähdevaihtoehdoissaan.

Laskureiden käytettävyys

Vaikka päästölähdevaihtoehtojen suuri määrä on etu, se saattaa toisaalta vaikeuttaa laskurin käyttöä, kun oikeaa päästölähdettä joutuu etsimään useista valikoista. Tämä haaste on kuitenkin huomioitu Green Producers’ Toolin suunnittelussa: päästölähteet on ryhmitelty loogisesti, mikä helpottaa oikean vaihtoehdon löytämistä. Muutaman käyttökerran jälkeen alkaa myös hahmottamaan, mistä mikäkin lähde löytyy.

Looginen luokittelu on etu myös Vihreän Taiteen laskurissa, josta eri päästölähdevaihtoehdot löytyvät intuitiivisesti. Koska laskuriin on valikoitu vain kuvataiteen kentällä oleelliset päästölähteet, on valikkojakin pienempi määrä selattavaksi. Toisaalta Vihreän Taiteen laskuri tarjoaa välillä vaihtoehtoja myös liikaa; lentomatkustamisen voi esimerkiksi syöttää laskuriin seitsemällä eri tavalla, mikä saattaa hämmentää. Tässä kohtaa pienempi määrä vaihtoehtoja tai mahdollisuus käyttäjätukeen olisi etu.

Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri ja Vihreän Taiteen laskuri ovat toimintalogiikaltaan yksinkertaisempia kuin Green Producers Tool, joka on moniulotteisempi suurten kulttuurituotantojen hallintaan. Green Producers Tool tarjoaa esimerkiksi valmiita malleja, jotka jakavat päästöt tuotannon eri vaiheisiin: suunnittelu, tuotanto, esitys ja purku. Suuren tuotannon hallinnassa tämä onkin hyödyllistä, yksittäiselle taiteilijalle tai pienelle organisaatiolle ei välttämättä niinkään. Green Producers´s Tool tarjoaa kuitenkin käyttäjälleen mahdollisuuden muokata omaa käyttöliittymäänsä vastaamaan oman tuotantonsa kokoa ja laskentatarpeita.

Päästölaskennan tulosten erot ja päästökertoimet

Taidekentällä suurten taidelaitosten energiankulutuksen ohella suurin päästölähde on usein taiteilijoiden, henkilökunnan ja yleisön matkustaminen (i). Tämä pätee myös IHME Helsingin teostuotantoihin.

Kaikki laskurit mahdollistivat matkustamisen päästölaskennan, mutta niiden tuottamat tulokset poikkesivat toisistaan. Vuonna 2024 IHME Helsingin toiminnan matkustamisen päästöt eri laskureiden mukaan olivat:

  • Hiilifiksu järjestö: 12,3 t CO2e
  • Vihreän Taiteen laskuri: 8,3 t CO2e
  • Green Producers’ Tool: 5,1 t CO2e

Tulosten eroavaisuudet johtuvat ennen kaikkea laskureiden käyttämistä päästökertoimista. Päästökertoimella tarkoitetaan arviota siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja vapautuu ilmakehään tietystä päästölähteestä — esimerkiksi yhden kahvimukillisen valmistamisesta, yhdestä hotelliyöpymisestä tai yhdestä kilometristä automatkaa.

Päästökertoimet vaihtelevat sen mukaan, mihin tietoihin ja oletuksiin ne perustuvat sekä mitä tekijöitä niiden laskennassa otetaan huomioon. IHMEen toiminnassa keskeinen päästölähde ovat lennot, joiden päästökertoimeen vaikuttavat monet lähtöoletukset. Näitä lähtöoletuksia ovat esimerkiksi koneen täyttöaste, kalusto, päästöjen allokointi matkustajien ja rahdin kesken sekä siitä, otetaanko huomioon korkealla ilmakehässä syntyvien pilvien vaikutukset.

Siten eri laskentatavat tuottavat erilaisia päästökertoimia, ja eri päästökertoimia käyttäen eri laskurit antavat erilaisia tuloksia samalle matkalle. Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri esimerkiksi laskee yhden henkilön lentomatkan Helsingistä Wieniin (1460km) päästöiksi 479 kg CO₂e, Vihreän Taiteen laskuri 482 kg CO₂e * ja Green Producers’ Tool 315 kg CO₂e.

Eri päästökertoimet muuttivat lentojakin enemmän laskureiden tuloksia majoituksen päästöistä. Siinä missä Hiilifiksu järjestö – hankkeen laskurin mukaan 38 yötä majoituksessa tuotti 2588 kg CO₂e, sama tulos oli Vihreän Taiteen laskurilla 1915 kg CO₂e ja Green Producers’ Toolin laskukaavalla 378 kg CO₂e***.

Päästökertoimien lisäksi laskentaan vaikuttavat toki monet muut laskurin ominaisuudet, kuten esimerkiksi päästölähteen määrittelyn tarkkuus.

Lopputulos

IHME Helsingin vuoden 2024 kokonaispäästöt olivat eri laskureiden mukaan:

  • Hiilifiksu järjestö: 15,8 t CO₂e
  • Vihreä Taide: 14,6 t CO₂e
  • Green Producers’ Tool: 9,2 t CO₂e

Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri ja Vihreän Taiteen laskuri antoivat kokonaispäästöille melko samansuuntaiset tulokset, jotka vastasivat suuruusluokaltaan noin puolentoista suomalaisen keskimääräisiä vuosittaisia päästöjä. Green Producers’ Toolin tulos oli pienempi, vastaten yhden suomalaisen vuotuisia päästöjä. (ii)

Onkin tärkeää muistaa, että laskureita tulisi käyttää ennen kaikkea suuntaa-antavina työkaluina. Kehityksen luotettava seuraaminen puolestaan edellyttää, että käytetään samaa laskuria vuodesta tai tuotannosta toiseen.

Yksikään vertailun laskureista ei ollut yksiselitteisesti toistaan parempi, vaan oikean laskurin valinta riippuu käyttötarpeesta. Yksittäisen taiteilijan tai pienemmän näyttelytuotannon tarpeisiin ilmainen Vihreän Taiteen laskuri kattaa tärkeimmät elementit, järjestömäisen toiminnan päästölaskentaan taas Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri on osuvin. Suurten tuotantojen hiilijalanjäljen hallintaan puolestaan Green Producers Clubin laskuri on toimivin työkalu.

Kaikki vertailussa mukana olleet työkalut osoittautuivat toimiviksi ja riittäviksi IHME Helsingin hiilijalanjäljen laskemiseen, mutta Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuri oli edelleen meille sopivin. Kurkistanemme kuitenkin myös jatkossa muidenkin laskureiden puolelle etsiessämme esimerkiksi tietoja eri materiaalivalintojen vaikutuksista hiilijalanjälkeen.

Pinja Valja
Ilmastoasiantuntijan erikoistumiskoulutuksen lopputyön tekijä. Pinja vastaa IHME Helsingin ekokoordinaattorin tehtävistä kevään 2025 ajan.

 

* Vihreän Taiteen laskuri tarjoaa seitsemän eri päästökerrointa lennon päästöjen laskemiseen. Näistä yksi tuotti oheisen tuloksen.
** Hiilifiksu järjestö -hankkeen laskuriin majoituksen tietoihin lisättiin keskimääräinen hinta / vrk. Green Producers’ Toolissa kaikki yöpymiset merkittiin viiden tähden yöpymisinä, joka tuotti yöpymisille korkeimman lukeman (asteikko 1-5 tähteä).
*** Laskettu Vihreän Taiteen laskurissa vaihtoehdon ”Säteilypakotekerroin 3” mukaan, joka antoi suurimman tuloksen.

 

Lähteet:
(i) Julie´s Bicycle. 2021. The Art of Zero: An Indicative Carbon Footprint of Global Visual Arts and the Transition to Net Zero. ARTOFZEROv2.pdf

(ii) Sitra. 2023. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki

 

Kirjoituksen apuna on käytetty Chat GPT:tä tekstin oikolukemiseen.

Lue lisää: IHME Helsingin hiilijalanjälki 2024