Uutiset Ekoblogi
Ympäristötyötä IHME-teosten kulisseissa
“IHME Helsinki oli ensimmäisiä, jotka esittivät taideteoksen lähtökohdaksi ekologisen kestävyyden”, sanoi IHME Helsinki 2021 -teoksen taiteilija Katie Paterson.
“Arvostan IHMEen työtä hiilijalanjälkitietoisuuden lisäämiseksi ja sitä, että IHME on itse asiassa laskenut tuotannon hiilijalanjäljen. Se inspiroi muita järjestäjiä ja taiteilijoita”, totesi IHME Helsinki 2020 -teoksen taiteilija Jana Winderen.
IHME ottaa ympäristön huomioon monin tavoin
Vuonna 2021 toteutettiin kaksi IHME-tilausteosta, jotka antoivat mahdollisuuksia käsitellä ympäristökriisiin liittyviä tunteita ja tietoa. Ympäristöasiat on huomioitu myös kulisseissa. IHME on koko monivuotisen tuotantoprosessin ajan pyrkinyt suunnitelmallisesti vähentämään liikkumisesta, energiankulutuksesta, tarjoiluista ja hankinnoista sekä jätteistä aiheutuvia päästöjä.
IHMEen saama Ekokompassi-ympäristösertifikaatti korostaa viestinnän merkitystä. Aikana, jolloin taidekentän ja koko yhteiskunnan on muututtava radikaalisti ekologisempaan suuntaan, IHMEen kaltaisten toimijoiden suurin ympäristövaikutus voi olla positiivinen ja tulla viestinnän kautta. Silti myös viestinnän ympäristövaikutukset on huomioitu parhaan saatavilla olevan tiedon mukaisesti.
Liikkuminen on suurin päästölähde
IHME-tuotantojen suurin päästölähde oli liikkuminen, koronarajoituksista huolimatta. Taiteilijan on usein välttämätöntä matkustaa vähintään kerran teosta tai näyttelyä kohdemaahan. Lentoja olisi voinut teoksen aikana olla kuitenkin paljon enemmän. Taustatyön merkeissä olisi voitu lentää esimerkiksi Ecuadoriin tai Japaniin, ja taiteilijat olisivat voineet käydä Suomessa useammin. Nyt taustatyö ja suurin osa yhteydenpidosta taiteilijan kanssa hoidettiin etäyhteyksin.
Kiertotalous kunniaan myös markkinoinnissa!
IHME-teosten markkinoinnissa on pyritty ottamaan huomioon sekä hiilijalanjälki että kiertotalouden periaatteet: vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä.
- Vähennä: Teokseen liittyvien painotuotteiden määrä suunniteltiin tarkasti arvioidulle yleisömäärälle, jotta niitä ei jäisi yli. Esitteet ovat hiilineutraaleja tai FSC-sertifioituja painotuotteita. Kaupallisiin ulkomainoksiin valittiin ekologisiksi mainostetut diginäytöt.
- Käytä uudelleen: Tapahtumapaikkojen näkyvyyttä lisäävät IHME-kyltit ja banderollit ovat vuodesta toiseen uudelleen käytettäviä. Kadunvarrella käytetyt A-mainostelineet vuokrattiin.
- Kierrätä: IHME toivoo, että kävijät säilyttävät esitteen muistona tilaisuudesta ja lopuksi laittavat paperinkeräykseen. Näin paperi kiertää raaka-aineena!
Hillityt hankinnat ja sertifioidut sidosryhmät
IHME on tehnyt hankintoja hyvin harkiten. Esimerkiksi Jana Winderenin teoksessa tarvittua äänentoistolaitteistoa ei ostettu, vaan se vuokrattiin. Lisäksi huomioitiin kuljetus: kaiuttimet hankittiin Pietarista, josta ne toimitettiin maanteitse. Lontoosta tai Berliinistä laitteita ei haluttu vuokrata, koska silloin olisi jouduttu turvautumaan lentorahtiin.
Silloin kun mahdollista, IHME on hankkinut materiaalit ympäristösertifioiduilta toimijoilta. Katie Patersonin tuoksuteoksen suitsukkeet hankittiin pitkät perinteet omaavalta japanilaiselta suitsukevalmistaja Shoyeidolta. Sille on myönnetty ISO14001-ympäristösertifikaatti ja se on sitoutunut energia- ja resurssitehokkuuteen sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Shoyeido on myös inspiroiva esimerkki luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta: se kasvattaa puutarhassaan harvinaisia kasveja ja osallistuu uhanalaisen japaninulpukan (Nuphar japonica) elinympäristöjen kunnostamiseen.
Kasvisruokaa ja kalaa
Ruoka on tekijä, jolla on yksi suurimpia ja suorimpia vaikutuksia sekä ilmastopäästöihin että luonnon monimuotoisuuteen. Vaikka ruokailun merkitys näissä taidetuotannoissa on pieni, ruoka on se osa-alue, johon voi eniten itse vaikuttaa joka päivä.
Hiilijalanjäljen kannalta on olennaisinta vähentää lihan, etenkin naudanlihan kulutusta. Sama pätee luonnon monimuotoisuuteen etenkin sademetsissä. WWF:n listauksen mukaan sademetsien luontokatoon liittyvät paitsi rehusoijan ja naudanlihan tuotanto, myös kaakaon, palmuöljyn, puusta valmistettujen tuotteiden ja kahvin kasvatus. Ruokavalio vaikuttaa myös Itämeren hyvinvointiin: särkikalojen syöminen poistaa vesistöistä ylimääräisiä ravinteita, jotka aiheuttavat Itämeren rehevöitymistä, leväkukintoja, happikatoa ja lajien monimuotoisuuden heikkenemistä.
Näistä syistä IHME-teosten yhteydessä on tarjottu kasvisruokaa tai villikalaa.
Hiilijalanjälkilaskelmat täydentyvät
Jana Winderenin ääniteoksen Listening Through the Dead Zones hiilijalanjälki on ennakkoarvion mukaan 5300 kg CO2e, Katie Patersonin tuoksuteoksen To Burn, Forest, Fire hiilijalanjälki on 5600 kg CO2e. Nämä luvut täsmentyvät myöhemmin.
Vertaistukea ekotekoihin
Moni taidekentän toimija on miettinyt, mistä aloittaa matka kohti ekologisesti kestävämpää toimintaa. Katie Patersonin studiopäällikkö Siobhan Maguire on kiittänyt IHMEttä tuesta ympäristöasioissa. Taiteilijan ja hänen studionsa ei ole tarvinnut ratkoa asioita itse. Hiilijalanjälkilaskelmiin saa apua esimerkiksi ilmaisesta ja kaikille avoimesta IHMEen Ekoblogista.