Uutiset IHME suosittelee

IHMEen kesävinkit 2020

24.06.2020
Kesällä 2020 voi matkailla lähelle. Kuva: Lauri Rotko c City of Helsinki / communication

Tänä keväänä taiteenystäviä on koeteltu turvallisuussyistä suljetuilla museoilla ja vain sopimuksesta auki olevilla gallerioilla. COVID-19 -pandemian seurauksena asetettuja rajoituksia on alettu purkaa ja monet näyttelyt ovat avanneet ovensa. Kesä on hyvä hetki lomailla ekologisesti kestävällä tavalla ja matkustaa lähelle. IHME poimi valikoiman kiinnostavia näyttelyitä- ja tapahtumia, joita yhdistää etenkin taiteen, tieteen ja ekologisen jälleenrakennuksen sekä monimuotoisuuden kysymykset.

Näyttelyitä yhteiselosta

Museum of Becoming on kuvataitelija Terike Haapojan ja kirjailija-dramaturgi Laura Gustafssonin yhteistyöhanke HAMissa. Kolmen teoksen kokonaisuudessa pohditaan ihmisen suhdetta omaan yhteisöönsä, ympäristöön ja toisiin lajeihin.

Sinebrychoffin taidemuseossa tarkastellaan ihmisen ja eri lajien yhteiseloa ja esitetään taiteen ja luonnontieteen leikkauspisteitä. Uhattu elämä -näyttelyssä aikaperspektiivi alkaa 1500 -luvulta päättyen nykypäivään.

Fiskarsin ruukkikylässä nähdään käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAN kesänäyttely NIITTY. Näyttely tuo esiin ilmastokriisin akuutteja haasteita ja havahduttaa pohtimaan arjen tapojen ja arvojen kestävyyttä paikallisen ekosysteemin kautta.

Kesälomalla voi olla aikaa piipahtaa myös Punkaharjulla Suomen metsämuseo Lustoon tai Inarissa Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidaan.

Biennaaleista verkossa

Pori biennaali Not to Sing Like a City Bird Sings muuntui tänä vuonna julkaisuksi ja verkkoalustaksi, jossa esitellään Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoiden Porin Reposaaressa syntyneitä teoksia. Samalla pohditaan muun muassa sitä, kuinka esittää paikkasidonnaisia teoksia paikattomasti ja miten biennaali muuntuu vastaamaan kestävyyshaasteisiin.

Nykytaiteen biennaalien kestävyyttä, esittämisen politiikkaa sekä rakenteita pohditaan uudelleen myös tulevana viikonloppuna 27.-28.6.2020, jolloin on-curating.org ja Bucharest Biennale järjestää yhteistyössä Contemporary Art Biennials – our hegemonic machines in states of emergency -verkkoseminaarin.

Tapahtumien syksy

Kesän jälkeen luvassa on jälleen vilkastuva taide- ja tiedetapahtumien syksy. Taiteen ja tieteen välimaastoon sijoittuvassa Aboagora -symposiumissa on tänä vuonna teemana vesi. Taiteilijoita, tutkijoita ja tieteentekijöitä kokoava symposium järjestetään Turussa Sibelius-museossa sekä verkkoyhteyksin 19.-21. elokuuta.

IHME järjestää 22.8.2020 Soutustadionilla Itämeriteemaisen Listening Through the Dead Zones -käynnistystapahtuman. Jana Winderenin samanniminen IHME Helsinki -teos on siirretty elokuuhun 2021, mutta Itämeren auttamiseen tähtäävien käynnissä oleviin kansalaistiede- ja havaintohankkeisiin tutustuminen on mahdollista jo tapahtumassa. Tapahtumassa palkitaan myös #IHMEmeriteko -kilpailun voittaja. Lue lisää IHMEen syksyn tapahtumista >>